Obez santral puberte prekoks olgularında vücut kitle indeksine göre bazal ve uyarılmış gonadotropin düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of basal and stimulated gonadotropin levels according to body mass index in obese central precocious puberty cases
- Tez No: 870351
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET BOYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Puberte prekoks, obezite, bazal LH, uyarılmış LH, Precocious puberty, obesity, basal LH, stımulated LH
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Hipotalamus-hipofiz gonad ekseni aktivasyonu sonucunda gonadlar uyarılmaya başlar ve cinsiyet steroidlerinin salınımı artar. Bunun sonucunda büyüme hızlanır, kemik yaşı ilerlemeye başlar ve sekonder cinsiyet karakterleri oluşur. Santral Puberte Prekoks (SPP) kızlarda 8 yaşından önce erkeklerde 9 yaşından önce sekonder cinsiyet karakterlerinin oluşması ile karakterize bir hastalıktır. SPP tedavisinde amaç gonadotropin salınımının engellenerek pubertal gelişimi baskılamak ve sekonder cinsiyet karakterlerinin oluşmasını durdurmaktır. SPP tedavisi için Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) analogları kullanılmaktadır. Büyümenin ve pubertal gelişimin düzenlenmesinde beslenme durumu, enerji dengesi ve hormonların düzeyi belirleyicidir. Pediatrik obezite prevalansındaki artış ile ergenlik başlangıcının azalan yaşıyla paralel olduğu düşünülmektedir. SPP tanısı konulan fazla kilolu ve obez çocuklar ile normal kilolu çocuklar arasında tedavi başlangıç bazal ve uyarılmış luteinize hormon (LH) seviyelerinde farklılık görülmüştür.Çalışmamızda obez olgularla normal ve fazla kilolu olguların bazal ve uyarılmış gonadotropinlerinin karşılaştırılması ve puberte prekoks tanısı koymada bazal LH ve uyarılmış LH değerlerinin tanısal cut-off değerlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve yöntem: Ağustos 2019-Ağustos 2023 tarihleri arasında SPP tanısı alan 1014 kız olgu dahil edilmiştir. Olgular vücut kitle indekslerine (VKİ) göre normal (VKİ1.64 sds) olarak üç gruba ayrıldı. Gruplar klinik, laboratuvar ve radyolojik bulguları açısından retrospektif olarak karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan 1014 olgunun başvuru yaş ortalaması 8.2±0.9yıl, tedavi yaş ortalaması ise 8.5±0.9yıldı.VKİ sınıflamasına göre bireylerin %58,8'i (n=596) normal, %22,5'i (n=228) fazla kilolu, %18.7'si (n=190) obezdi. Olguların antropometrik ölçümleri, laboratuvar sonuçları, kemik yaşı ve pelvik ultrasonografi karşılaştırıldı. VKİ sınıflaması normal olan grubun bazal LH ortalaması 1.22±1.56U/L, fazla kilolu olan bireylerin bazal LH ortalaması 1.55±1.77U/L, obez olan bireylerin bazal LH ortalaması 1.68±3.79U/L'dir. VKİ sınıflaması Normal kilolu ile Obez gruplaması referans alınarak yapılan ROC analizi sonucunda bazal LH değeri için eğri altında kalan alanın (AUC=0.557) istatistiksel olarak anlamlı saptandı (p=0.022). Normal-Obez sınıflaması referans alınarak yapılan bazal LH değişkeninin kesim noktası (cut-off point) 0.79U/L iken uyarılmış LH 10.45 U/L olarak tespit edilmiştir. Bazal LH için duyarlılık %63,10, seçicilik %47,80 iken uyarılmış LH için duyarlılık %63.00, seçicilik %53.20 saptandı. Sonuç: Obez olgularda bazal LH değeri normal kilolu olan olgulara göre yüksek saptandı. Obez olgularda bazal LH değeri 0,79 IU/L saptandı. SPP açısından uyarılmış LH>5 U/L SPP için tanı koydurucuyken bizim çalışmamızda bulmuş olduğumuz 10,45 U/L değerinin vaka atlama konusunda yüksek olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Upon activation of the hypothalamic-pituitary-gonadal axis, the gonadal stimulation begins, leading to an increase in the release of sex steroids. As a result, growth rates escalate, bone age progresses, and secondary sexual characteristics start to develop. Central Precocious Puberty (CPP) is characterized by the development of secondary sexual characteristics before the age of 8 in girls and 9 in boys. The goal of CPP treatment is to suppress pubertal development by inhibiting gonadotropin release and halting the formation of secondary sexual characteristics. Gonadotropin-releasing hormone (GnRH) analogs are used in the treatment of CPP. Nutritional status, energy balance, and hormone levels play a crucial role in regulating growth and pubertal development. The increasing prevalence of pediatric obesity is thought to parallel the decreasing age of onset of adolescence. Differences in basal and stimulated luteinizing hormone (LH) levels at the initiation of treatment have been observed between overweight and obese children diagnosed with CPP and normal-weight children. Our study aims to compare the basal and stimulated gonadotropin levels in obese cases with those in normal and overweight cases. Additionally, we aim to determine the diagnostic cut-off values of basal LH and stimulated LH in diagnosing precocious puberty. Materials and Methods: Between August 2019 and August 2023, a total of 1014 female cases diagnosed with Central Precocious Puberty (CPP) were included in the study. The cases were divided into three groups based on body mass index (BMI): normal (BMI < 1.04 SDS); overweight (BMI ≥ 1.04 SDS and ≤ 1.64 SDS); and obese (BMI > 1.64 SDS). The groups were retrospectively compared in terms of clinical, laboratory, and radiological findings. Results: The average age at presentation for the 1014 participants was 8.2±0.9 years, and the average age at treatment initiation was 8.5±0.9 years. According to BMI classification, 58.8% (n=597) of individuals were normal, 22.5% (n=228) were overweight, and 18.7% (n=190) were obese. Anthropometric measurements, laboratory results, bone age, and pelvic ultrasonography were compared among the groups. The basal LH mean for the group with normal BMI was 1.22±1.56 U/L, for overweight individuals, it was 1.55±1.77 U/L, and for obese individuals, it was 1.68±3.79 U/L. ROC analysis, using Normal-Obese classification as a reference, revealed a statistically significant area under the curve (AUC=0.557) for basal LH (p=0.022). The cut-off point for basal LH using the Normal-Obese classification was determined as 0.79 U/L, while the stimulated LH was found to be 10.45 U/L. Sensitivity and specificity for basal LH were 63.10% and 47.80%, respectively, and for stimulated LH, they were 63.00% and 53.20%, respectively Conclusion: Basal LH levels were found to be higher in obese cases compared to normal-weight cases. A basal LH value of 0.79 IU/L was determined for obese cases. While an LH>5 U/L is diagnostic for CPP, we believe that the value of 10.45 U/L found in our study for stimulated LH is high for case identification in CPP.