Sezaryen sonrası 'Paula Yöntem Egzersizlerinin' postoperatif distansiyon ve distansiyona bağlı ağrının önlenmesine etkisi: randomize kontrollü çalışma
'Paula Method Exercises' after caesarean postoperative distension and distention-related pain effect on prevention: randomized controlled study
- Tez No: 870353
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE KOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: abdominal ağrı, distansiyon, hemşirelik bakımı, paula yöntem egzersizi, sezaryen, sezaryen sonu gaz, abdominal pain, distension, nursing care, paula method exercise, cesarean section, post-cesarean gas
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
ÖZET Amaç: Bu araştırma, sezaryen sonrası“Paula Yöntem Egzersizlerinin”postoperatif distansiyon ve distansiyona bağlı ağrının önlenmesine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma, tek kör, randomize kontrollü deneysel çalışma olarak Kasım 2021- Şubat 2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde sezaryen ameliyatı geçiren kadınlarla gerçekleştirildi. Sezaryen olan kadınlar basit randomizasyon yöntemi ile girişim (n=35) ve kontrol (n=35) gruplarına atanmıştır. Girişim ve kontrol grubundaki kadınlar postoperaritif dönemde kliniğin standart bakımını almaya devam etmişlerdir. Girişim grubundaki kadınlara araştırmacı tarafından postoperatif 0. gün, 1. gün ve 2. gün 10-15 (hastalardan kaynaklanan bireysel özelliklerden dolayı zaman değişimi yaşanmış) dakika eğitim planı doğrultusunda Paula Yöntem Egzersizleri uygulatılmıştır. Veriler“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Postoperatif İzlem Formu”ve“McGill Ağrı Ölçeği Kısa Formu”ile toplanmıştır. Bulgular: Girişim grubu kadınlarda girişim sonrası bağırsak sesleri sayısında önemli oranda artış olduğu saptanmıştır. Girişim grubunda sezaryen sonrası 6-8 saatlerde bağırsak sesleri sayısı dakika 6,69±2,92, Paula Yöntem Egzersiz uygulama sonrası ise 9,66±3,73 olduğu bulunmuştur. Sezaryen sonrası ilk bağırsak seslerini hissetme girişim grubunda 7,74±3,09 konrol grubunda 9,31±6,06 saattir. Sezaryen sonrası ilk gaz çıkarma zamanı girişim grubu kadınlarda 13,09±4,67 konrol grubu kadınlarda ise 14,94±6,01 saattedir. Sezaryen sonrası ilk defekasyon gerçekleşme girişim grubunda 39,94±21,64, kontrol grubunda ise 49,03±29,36 saattte olduğu bulunmuştur. Postoperatif distansiyon ağrısı düzeyi girişim grubunda 3,34±2,69 kontrol grubunda ise 2,94±2,75 bulunmuştur. Sonuç: Sezaryen sonrası postoperatif dönemde Paula Yöntem Egzersizleri uygulamanın sezaryen sonrası bağırsak motilitesini arttırmada etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to determine the effect of“Paula Method Exercises”on preventing postoperative distension and distension-related pain after cesarean. Method: The research was conducted as a double-blind, randomized controlled experimental study with women who underwent cesarean surgery at Akdeniz University Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between November 2021 and February 2022. Women who had a cesarean were assigned to intervention (n=35) and control (n=35) groups by simple randomization method. Women in the intervention and control groups continued to receive the standard care of the clinic in the postoperative period. The women in the intervention group were made to perform Paula Method Exercises by the researcher for 10-15 (time has changed due to individual characteristics of the patients) minutes on postoperative day 0, day 1 and day 2, in line with the training plan. Data were collected with the“Introductory Information Form”,“Postoperative Monitoring Form”and“McGill Pain Scale Short Form”. Results: It was determined that there was a significant increase in the number of bowel sounds after the intervention in the women in the intervention group. In the intervention group, the number of bowel sounds per minute was found to be 6.69±2.92 at 6-8 hours after cesarean, and 9.66±3.73 after Paula Method Exercise application. Feeling the first bowel sounds after cesarean was 7.74±3.09 hours in the intervention group and 9.31±6.06 hours in the control group. The time for the first burping after cesarean was 13.09±4.67 hours in women in the intervention group and 14.94±6.01 hours in women in the control group. The first defecation after cesarean was found to occur at 39.94±21.64 hours in the intervention group and at 49.03±29.36 hours in the control group. Postoperative distention pain level was found to be 3.34±2.69 in the intervention group and 2.94±2.75 in the control group. Conclusion: It was determined that applying Paula Method Exercises in the postoperative period after cesarean section was effective in increasing intestinal motility after cesarean.