Research on gender-based violence of women receiving care at Clinica Sur Hospital in Guayaquil, Ecuador
Ekvador Guayaquı̇l Clı̇nı̇ca Sur Hastanesi'ne başvuran kadınlarda toplumsal cı̇nsı̇yete dayalı şı̇ddet araştırması
- Tez No: 870352
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEVKAT BAHAR ÖZVARIŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Şiddet, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği, Şiddet, Eş istismarı, Gender, Violence Against Women, Gender Inequality, Violence, Intimate Partner Abuse
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışma, Ekvadorlu kadınların şiddet deneyimlerinin sosyodemografik faktörler tarafından nasıl şekillendiğini ve bu deneyimlerin, özellikle de yakın ilişkide bulunan partnerlerinden kötü muamele görmelerinin cinsiyete dayalı şiddet üzerindeki etkilerini incelemektedir. Araştırma, sosyal dinamikler hakkında veri elde etmek amacıyla kadınların ilişkilerde cinsiyet rollerine yönelik tutumlarını ve düşüncelerini ortaya çıkarmayı hedeflemekte olup uzun vadeli hedefi, Guayaquil, Ekvador'da kadınların yaşadığı cinsiyete dayalı şiddeti hükümet yetkililerinin anlayışına katkıda bulunmak ve kadınların güvenliği ve refahını sağlamak için etkili müdahaleler ve kanıta dayalı politikaları uygulamaktır. Tanımlayıcı epidemiyolojik çalışma, Guayaquil'de yer alan ve Sosyal Güvenlik kamu sistemine ait bir birinci basamak sağlık merkezine başvuran 598 kadını içermektedir. Cinsiyete dayalı şiddet (CDŞ), Guayaquil, Ekvador dahil olmak üzere tüm dünyada önemli bir toplum sağlığı sorunudur. Çalışma, ortalama yaşları 41,9 olan çeşitli sosyodemografik geçmişlere sahip 598 kadını içermekte olup hedefleri arasında hem kadın hem erkeklerde farkındalığı artırmak ve eğitimi teşvik etmek, halk sağlığı profesyonelleri için ileri çalışmalara yol göstermek ve kanıta dayalı müdahaleler geliştirmek yer almaktadır. Bu çalışma, Guayaquil, Ekvador'da CDŞ'in yaygınlığı ve doğası hakkında görüşler sunarak, bu konuyu ele alan kapsamlı stratejilere acil ihtiyacı vurgulamakta ve kadınların güvenliği ve refahını artırmak için çaba göstermektedir. Araştırma popülasyonu, Ekim ve Aralık 2023 tarihleri arasında bu polikliniğe randevu için başvuran kadınlardan oluşmaktadır. Örneklem katılan 598 katılımcıyı içermekte olup; bu katılımcılar belirtilen dönemde farklı bilim dallarında ilk muayene, kontrol veya takip randevuları için hastaneye başvurmuşlardır. Çalışma, Clínica Sur Hastanesi'nde takip edilen ve Guayaquil'de yaşayan kadınları içermektedir. Anketin %30'u ve fazlasını boş bırakan katılımcılar çalışma dışında tutulmuştur. Anket öncesinde terimlerin daha iyi anlaşılması için şiddet türleri ile ilgili sağlık eğitimi verilmiştir. Ana bulgular, kadınların %44,8'inin psikolojik veya duygusal şiddet, %20,9'unun fiziksel şiddet ve %11,7'sinin cinsel şiddete maruz kaldığını göstermektedir. Daha yaşlı kadınların sözel şiddet, silah tehditleri ve fiziksel şiddetle zorla cinsel ilişkiye maruz kalma olasılığı daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Buna rağmen, kadınların %57,8'i deneyimlerini aileleriyle, arkadaşlarıyla veya yakın diğer akrabalarıyla paylaşmamıştır ve %91,0'i profesyonel destek aramamıştır. Şiddete maruz kalma oranı evli veya ilişkisi olan kadınlarda daha yüksek saptanmış ve 40 yaş üstü erkeklerin daha sık duygusal, psikolojik ve fiziksel şiddet uyguladığı gösterilmiştir. Düşük eğitim seviyesine sahip partnerlerin fiziksel şiddet kullanma oranı daha yüksektir. İlişkilerde kadınların rollerine ilişkin kadınların görüşleri incelendiğinde kadınların %7'si eşleriyle anlaşmazlık yaşasalar dahi sessiz kalmaları ve tartışmamaları gerektiğine inanmaktadır. Benzer şekilde, kadınların %16,2'si paralarını istedikleri gibi harcama özgürlüğüne sahip olmaları gerektiği fikrine katılmamıştır. Bununla birlikte, %94,8 oranla kadınların büyük çoğunluğu erkeklerin yemek yapma, bulaşık yıkama, çamaşır yıkama ve ütü gibi ev işlerini paylaşması gerektiğini düşünmektedir. Kadınların %21,9'u çocuklarını disipline etmek için fiziksel ceza kullanılması gerektiğine inanmaktadır ve %21,2'si erkek aile üyelerinin bir kadının tutum ve davranışlarından sorumlu olduğuna katılmaktadır. Bu bulgulara dayanarak, Guayaquil'de cinsiyete dayalı şiddeti ele almak, dikkat çekmek ve önlemek için çeşitli önerilerde bulunulabilir. Clínica Sur Hastanesi kadınların toplumdaki konumunu güçlendiren, cinsiyete dayalı şiddet hakkında farkındalık yaratan bütüncül programlar aracılığıyla toplum farkındalığını ve eğitimini artırmalıdır. Guayaquil, acil durumlarda kullanılmak üzere panik düğmeleri hakkında bilgilendirmek ve gizli uyarıları teşvik etmek gibi destek sistemlerini geliştirmeli ve cinsiyete dayalı şiddete karşı gelecekteki hareket planlarına yol göstermek için kamu hizmeti profesyonelleri için çalışmalar yapmalıdır. Bu çalışmalar, cinsiyete dayalı şiddet vakalarını etkili bir şekilde tanımlamak ve değerlendirmek için eğitimi teşvik etmelidir. Ekvador, diğer ülkelerdeki başarılı modelleri kullanarak kanıta dayalı müdahaleler geliştirmeli ve bu müdahalelerin kalitesini geri bildirimleri analiz ederek artırmalıdır. Bu önerilerin uygulanmasıyla, siyasete yön verenler Guayaquil'de cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve kadınların güvenliğini ve refahını sağlama konusunda çalışabilirler.
Özet (Çeviri)
This study examines the influence of socio-demographic factors on Ecuadorian women and how these factors shape their experiences of violence. The focus is mainly on gender-based violence, including mistreatment by intimate partners. The research aims to delve into women's attitudes and thoughts regarding gender roles to provide insights into societal dynamics. The ultimate goal of the study is to develop effective prevention interventions and evidence-based policies to prioritize women's safety and well-being in Ecuador. The study is a descriptive epidemiological study involving 598 women who receive care in a primary care facility in Guayaquil. Key findings reveal that 44.8% of women experienced psychological or emotional violence, 20.9% experienced physical violence, and 11.7% experienced sexual violence. Older women were more likely to experience insults, threats with weapons, and forced sexual intercourse involving physical coercion. Despite experiencing violence, 57.8% of women did not disclose information to their close ones, and 91% did not seek professional support. Married or partnered women reported higher levels of psychological, physical, and sexual violence compared to single women. Men over 40 exhibited more frequent emotional or psychological violence and physical violence towards their partners compared to younger men. Partners with lower levels of education are presumed to engage more in physical violence. The findings highlight the complex nature of gender-based violence and the connotation of addressing various socio-demographic factors, attitudes, and behaviors to combat violence against women effectively.