Genç yetişkinlerde benliğin ayrımlaşması, beden farkındalığı ve psikolojik dayanıklılık arasındaki ilişkilerin araştırılması
The examination of the relationship between differentiation of self, body awareness and resillience among young adults
  1. Tez No: 870354
  2. Yazar: ALP DENİZ DOMANİÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERZAN CURUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Benliğin ayrımlaşması, beden farkındalığı, psikolojik dayanıklılık, Differentiation of self, body awareness, psychological resilience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Günümüzde genç yetişkinlerin ruhsal sağlığı, benlik algısı, beden farkındalığı ve psikolojik dayanıklılık gibi faktörlerle yakından ilişkilidir. Bu başlıklar, gençlerin yaşam deneyimlerini ve genel sağlıklarını etkileyen karmaşık bir ağın parçalarını temsil etmektedir. Bu bağlamda, benlik, beden ve psikolojik dayanıklılık arasındaki derin ilişkileri anlamak, genç yetişkinlerin sağlıklı bir ruhsal gelişimle birlikte yaşamlarını nasıl şekillendirdiğini anlamak açısından kritiktir. Bu araştırmanın amacı genç yetişkinlerde benliğin ayrımlaşması ve beden farkındalığının psikolojik dayanıklılık ile olan ilişkisini genç yetişkinlerde incelemektir. Bu araştırmaya 22-40 yaş aralığında 316 genç yetişkin kişi katılmıştır. Araştırmada veriler Demografik Bilgi Formu, Benliğin Ayrımlaşması Ölçeği, Çok Boyutlu Bedensel Farkındalık Değerlendirmesi-II ve Yetişkinler İçin Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği ile toplanmıştır. Veriler analiz edilmeden önce değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Sonrasında benliğin ayrımlaşması ve beden farkındalığı alt boyutları yordayan, psikolojik dayanıklılık yordanan değişken olacak şekilde aşamalı regresyon analizi yapılmıştır. Değişkenlerin arasında anlamlı ilişkiler gözlemlenmiştir. Aşamalı regresyon bulguları incelendiğinde ise benliğin ayrımlaşması ve beden farkındalığı alt boyutlarının psikolojik dayanıklılığı anlamlı bir şekilde yordadığı bulumuştur. Araştırmanın sonuçları incelendiğinde değişkenlerin ve alt boyutlarının birçoğu arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmanın bulguları ilgili alan yazın temelidne tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The mental health of young adults today is closely related to factors such as self-perception, body awareness and psychological resilience. These topics represent parts of a complex web that influences young people's life experiences and overall health. In this context, understanding the deep relationships between self, body and psychological resilience is critical for understanding how young adults shape their lives along with a healthy spiritual development. The aim of this study is to examine the relationship between self-differentiation and body awareness and psychological resilience in young adults. Sample of this study included 316 young adults in age range of 22-40. The data were collected with Demographic Information Form, Self-Differentiation Scale, Multidimensional Body Awareness Assessment-II and Psychological Resilience Scale for Adults. Before analysing the data, the relationships between the variables were examined. Afterwards, a stepwise regression analysis was carried out with self-differentiation and body awareness sub-dimensions as predictor variables and psychological resilience as predicted variable. Significant relationships were observed between the variables. When the results of the study were analysed, significant relationships were found between most of the variables and sub-dimensions. The findings of the study are discussed on the basis of the related literature