Türkiye'de hadis çalışmaları ve S.Kemal Sandıkçı'nın hadisçiliği
Hadith studies in Turkey and Kemal Sandikçi's hadith scholarship
  1. Tez No: 870871
  2. Yazar: ŞEYMA KOÇ KİBAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP ERTUĞAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Sünnet, Sadık Kemâl Sandıkçı, Eğitim, Hadith, Sunnah, Sadık Kemâl Sandıkcı, Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışma, Prof. Dr. Sadık Kemâl Sandıkçı'nın hayatı ve hadisçiliğini konu edinmiştir. Çalışmanın amacı ise, Sandıkçı'nın eserlerini ve çalışma yöntemlerini ortaya koymak; modern dönemde yaşamış bir hadis âliminin hadisleri anlama, yorumlama ve hadis müktesebatına güncel perspektifle yaklaşım biçimini tespit etmek; hadislerin bilgi değerinin yanında bir yaşam modeli olarak da sunuluşunun ön plana çıkartılması gibi açılardan hadis alanına yaptığı katkıları tespit etmektir. Çalışma, daha çok Kemâl Sandıkçı'nın kitap, tercüme, makale ve ansiklopedi maddeleri üzerinden yürütülmüştür. Hayatına ilişkin konularda ise tanık görüşlerine yer verilmiştir. İlmi hayatı boyunca eğitim ve öğretim boyutlarıyla hadis ilmine yoğunlaşan Kemâl Sandıkçı'nın geride bıraktığı eserler, Hz. Peygamber'in söz ve fillerinin hem akademik hem de toplumsal düzeyde güncelliğini korumasına katkı sağladığı kanaatine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the life and hadith scholarship of Prof. Dr. Sadık Kemâl Sandıkçı. The aim of the study is to reveal Sandıkçı's works and working methods; to determine the way a hadith scholar who lived in the modern period approaches the understanding and interpretation of hadiths and the hadith acquis with a contemporary perspective; and to identify his contributions to the field of hadith in terms of emphasizing the presentation of hadiths as a model of life as well as their information value. The study is mostly based on Kemâl Sandıkçı's books, translations, articles and encyclopedia articles. In addition, the opinions of witnesses were included in matters related to his life. Throughout his scholarly life, Kemâl Sandıkçı focused extensively on the dimensions of education and teaching within the field of hadith. It is widely acknowledged that his works have contributed to maintaining the academic and societal relevance of the sayings and actions of the Prophet Muhammad. It is concluded that these contributions have played a significant role in preserving the contemporary significance of the Prophet's words and deeds on both academic and societal levels