Mesleki eğitimde staj uygulamaları için yüksek performanslı web platformu
High performance web platform for internship applications in vocational education
- Tez No: 870937
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SÜLEYMAN UZUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Asp.Net Core, Katmanlı Mimari, Autofac, Rotativa, Redis, Staj Takip, Entity Framework, Asp.Net Core, Layered Architecture, Autofac, Rotativa, Redis, Internship Follow-Up, Entity Framework
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Mesleki eğitim, bireylere iş hayatınlarında bir meslek ile ilgili gerekli bilgi, beceri ve çalışma alışkanlıkları kazandırma ve bireyin yeteneklerini, işi bir araç olarak kullanarak çeşitli yönleri ile geliştirme sürecidir. İş piyasasının en önemli sorunlarından biri olan ara eleman açığını gidermek için en büyük pay mesleki eğitim kurumlarına aittir. Çırak, kalfa ve ustaların eğitimi ile okullarda, yükseköğretim kurumlarında ve işletmelerde yapılacak mesleki eğitime ilişkin esasları düzenleyen kanun 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunudur. Koordinatör olarak görevlendirilen öğretmen haftalık ve aylık düzenlenen çizelgeler ile yapmış oldukları rehberlik ve takip işlemlerini resmi olarak kayıt altına alırlar. Bu formlar her bir hafta için düzenlenen günlük rehberlik görev formu, aylık rehberlik görev formu, aylık devamsızlık bildirim çizelgesi ve görevli koordinatör öğretmenin aylık görev formudur. Koordinatör öğretmenler ise iş yerlerine ve öğrenciye rehberlik ederek bu formları doldurur ve okul idaresine teslim eder. Okul idaresi bu formların düzenlenmesi, tasnifi, notlandırılması, vb. gibi işlemleri yapması gerekmektedir. Bu işlemleri yaparken bazı okullar manuel bazıları ise masaüstü uygulama olarak tasarlanmış ve özellikleri oldukça düşük olan bir uygulama kullanmaktadırlar. Ancak kullanım kolaylığı, her yerden erişim sıkıntısı, hantallığı gibi yönünlerden alternatif bir uygulama geliştirme ihtiyacı doğmuştur. Masaüstü uygulamanın bir diğer sıkıntısı ise maliyetinin yüksek ve güncelleme işlemlerinin zor olmasıdır. Geliştirilen yazılımın kullanımının kolay olması ve kod yapısı bozulmadan farklı platformların (mobil ya da tablet gibi) oluşturulması, yazılım güncellemelerinin hızlı olması, tüm öğretmenlerin öğrencilerinin listesine ve formlarına mekan ve zaman kısıtı olmaksızın ulaşması, idarenin öğretmenler tarafından doldurulan formlara hızlı bir şekilde ulaşması, sistem içerisindeki verilerin güvenli bir şekilde tutulması gibi pek çok avantajlara sahiptir. Yazılım, katmanlı mimari yapısı ile SOLID prensiplerine uygun olarak geliştirilmiştir. Paydaşlardan alınan geri dönütlere ve ilgili kanun ve yönetmelik değişikliklerine göre sistem sürekli geliştirilebilir durumdadır. Birim testleri her güncelleme sonrası tekrar yapılmakta ve duruma göre reaksiyon alınmaktadır. Aynı zamanda proje, gelişen teknolojiye göre de güncelleme almaktadır. Daha hızlı ve kolay kullanım için günümüz teknolojilerde dikkate alınarak son kullanıcıya hitap etmeyi hedeflemekteyiz.
Özet (Çeviri)
Vocational education is the process of providing individuals with the necessary knowledge, skills and work habits related to a profession in business life and developing the individual's abilities in various aspects by using work as a tool. Vocational education institutions have the biggest share in eliminating the shortage of intermediate staff, which is one of the most important problems of the labor market. The law regulating the principles regarding the training of apprentices, journeymen and masters and vocational training in schools, higher education institutions and enterprises is the Vocational Education Law No. 3308. Teachers assigned as coordinators officially record their guidance and follow-up procedures with weekly and monthly schedules. These forms are the daily guidance task form for each week, the monthly guidance task form, the monthly absenteeism notification chart and the monthly task form of the assigned coordinator teacher. Coordinating teachers guide the workplaces and students, fill in these forms and submit them to the school administration. The school administration needs to organise, sort, grade, etc. these forms. While performing these operations, some schools use a manual application and some use an application designed as a desktop application with very low features. However, the need to develop an alternative application has arisen due to its ease of use, the problem of access from anywhere, and its cumbersomeness. Another problem of the desktop application is that its cost is high and update processes are difficult. The developed software has many advantages such as being easy to use and creating different platforms (such as mobile or tablet) without disrupting the code structure, fast software updates, all teachers can access the list and forms of their students without space and time limitations, the administration can quickly access the forms filled by the teachers, and the data in the system are kept securely. The software has been developed in accordance with SOLID principles with its layered architecture structure. The system can be continuously improved according to the feedback received from stakeholders and changes in relevant laws and regulations. Unit tests are performed after each update and reactions are taken according to the situation. At the same time, the project is updated according to the developing technology. We aim to appeal to the end user by taking into account today's technologies for faster and easier use.