Türkiye ve Azerbaycan ceza hukukunda insan ticareti suçu
Human trafficking offence in Türkiye and Azerbaijan criminal law
  1. Tez No: 870991
  2. Yazar: AMİD HACİZADE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan Ticareti, Kölelik, Şiddet, Uluslararası Suçlar, Human Trafficking, Slavery, Violence, International Crimes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
İnsan ticareti, hem bu faaliyetin yarattığı orantısız yasadışı kazançlardaki organize suç çıkarları açısından hem de bu olguyla mücadeleye adanmış kuruluşlar açısından tam anlamıyla evrimleşen bir olgu olmaya devam etmektedir. UNICRI'ye (Birleşmiş Milletler Bölgeler Arası Suç ve Adalet Araştırma Enstitüsü) göre, insan ticareti, uyuşturucu kaçakçılığı ve ateşli silah kaçakçılığından sonra dünyanın en büyük üçüncü suçudur. Bu araştırmanın amacı, insan ticaretiyle mücadeleye ilişkin ana kaynakların, olayın kural ve özelliklerini uluslararası, bölgesel ve özellikle ulusal Türkiye ve Azerbaycan bakış açısıyla özetleyen bir analiz önermektir. Bu araştırmanın odak noktası Türkiye ve Azerbaycan ceza hukukudur. Bu araştırmayı teşvik eden şey, her iki ülkenin, insan ticaretiyle mücadele açısından en aktif ülkelerden biri olmalarıdır. Bu nedenle amaç, Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyetlerinin insan ticaretine karşı mücadelede müdahil olma derecesini daha iyi hale getirmek amacıyla, bu suçu karakterize eden temel hususları kavramak için referans mevzuatın bütününü vurgulamaktır. Türkiye ve Azerbaycan mevzuatının hükümleri, kanunlar, Uluslararası direktifleri uygulamak için kabul edilen kararnameler ve ayrıca Türkiye ve Azerbaycan Ceza Kanunu tarafından önerilen düzenleyici çerçevenin gelişimi analiz edilecektir. Her iki ülkeyi etkileyen insan ticareti olgusunun bir analizini yapmak için, ülkenin gerçek ve sosyal durumuna ilişkin bir resim çizmek, böylece göç, ayrımcılık, gücün kötüye kullanılması veya kökünü kazımış muhafazakar ve ataerkil gelenekler, yoksulluk, toplumsal cinsiyet gibi bazı endemik sorunların sunumunu derinleştirmek gerekir. Bu çalışma, insan ticaretiyle mücadelenin hem uluslararası hem de ulusal düzeyde koordineli ve çok disiplinli bir yaklaşım gerektirdiğini göstermeyi amaçlamaktadır. Bu nedenle, değerlendirmenin amacı, ulusal mevzuatın uluslararası hukuka uyarlanmasının, insan ticaretiyle mücadeleye ilişkin ulusal genel durumun iyileştirilmesine nasıl katkıda bulunabileceğini göstermektir.
Özet (Çeviri)
Human trafficking continues to be a fully evolving phenomenon, both in terms of organized crime interests in the disproportionate illegal gains generated by this activity and for organizations dedicated to combating this phenomenon. According to UNICRI (United Nations Interregional Research Institute on Crime and Justice), human trafficking is the third largest illegal business in the world after drug trafficking and firearms trafficking. The aim of this research is to propose an analysis that summarizes the main sources, the rules and characteristics of the event, from the perspective of international, regional and especially national Turkey and Azerbaijan regarding the fight against human trafficking. The focus of this research is the criminal law of Turkey and Azerbaijan. What encourages this research is that both countries are among the most active in combating human trafficking. Therefore, the aim is to highlight the entire reference legislation in order to grasp the main aspects characterizing this crime, in order to improve the level of involvement of the Republics of Turkey and Azerbaijan in the fight against human trafficking. Provisions of Turkish and Azerbaijani legislation, laws, decrees adopted to implement International directives, as well as the evolution of the regulatory framework proposed by the Criminal Code of Turkey and Azerbaijan will be analyzed. In order to make an analysis of the human trafficking phenomenon affecting both countries, it is necessary to paint a picture of the real and social situation of the country, thus deepening the presentation of some endemic problems such as immigration, discrimination, abuse of power or rooted out conservative and patriarchal traditions, poverty, gender. This study aims to show that the fight against human trafficking requires a coordinated and multidisciplinary approach at both the international and national levels. Therefore, the purpose of the review is to show how the transposition of national legislation into international law can contribute to improving the national overall situation regarding the fight against trafficking in human beings.