Türk Ceza Hukukunda ve Azerbaycan Ceza Hukukunda insan ticareti suçu
Crime of human trafficking in Turkish Criminal Law and Azerbaijan Criminal Law
  1. Tez No: 613159
  2. Yazar: ROYA ADIGOZALOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÂDEM SÖZÜER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Köle, İnsan ticareti, Fuhuş, Zorla çalıştırma, Azerbaycan Cumhuriyeti Ceza Mecellesi, Slave, Human Trafficking, Prostitution, Forced Labour, Criminal Code of Republic of Azerbaijan
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Yeni bir kölelik biçimi olan insan ticareti suçu, insanların temel hak ve özgürlüklerinin ellerinden alınarak onların metalaşmasıdır. Artık insanlık için büyük tehike teşkil eden bu suç, her geçen yıl daha çok işlenmektedir. Bunun nedenle insan ticareti suçunun tarihçe, tanım ve boyutu ile birlikte hem uluslararası düzenlemelerde hem de Türk ve Azerbaycan Ceza Hukukundaki yeri ile ilgili bir çalışma yapmaya karar verdim. Yapmış olduğum bu çalışmada, insan ticareti suçunun işlenme oranını, hangi amaçla işlendiğini ve bu suçta mağdur olan kişilerin, kadın, çocuk ve erkek olarak oranlarını uluslarası raporlarla ve Türkiye ve Azerbaycan Cumhuriyeti'nin son yıllardaki istatistiki verileri ile göstermeye çalıştım. Aynı zamanda bu suçun unsurları açısından irdeleme yaparak başta suçun konusu ve diğer unsurları ile ilgili doktrindeki farklı görüşler, ilgili Yargıtay kararları ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ağır Cinayetler Mahkemesi'nin kararları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarını karşılaştırmalı olarak inceledim. Nitekim ilgili kararları da çalışmama ekledim. Nihayet insan ticareti suçunun en çok kabul gören“Sınıraşan Örgütlü Suçlara Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesi”ne Ek İnsan Ticaretinin, Öncelikle Kadın ve Çocuk Ticaretinin Önlenmesine, Durdurulmasına ve Cezalandırılmasına İlişkin Protokol'ü, yani Palermo Protokolü'ndeki tanımını ele aldım ve bu tanımın 5237 sayılı TCK ve 787-IG sayılı ACCM'deki tanımla karşılaştırmasını yaparak uyumlu olup olmadığını inceledim.
Özet (Çeviri)
As a new form of slavery, human trafficking is to commoditise of humans by taking their fundemantal rights and freedoms away. Human trafficking which presents a major danger towards humanity is being committed even more as time goes by. That is why i decided to study on human trafficking by analyzing the background and definition of crime of human trafficking from different aspects in international law also comparing to Turkish and Azerbaijan criminal law. In this thesis, i also tried to demonstrate rate of increase of crime of human trafficking, intention of committing this crime, percentage of female, male and child victims by means of international reports and last statistical data given by Republic of Turkey and Azerbaijan. Meanwhile the elements of this crime is discoursed comparatively among different approaches in doctrine towards mostly the object of this crime, related Supreme Court practice, Azerbaijani Assize Court practice and European Court of Human Rights' judgments. As a result of the efforts made, related judgments are added to this thesis. The most favorable definition of crime of human trafficking which is made in Protocol to Prevent, Suppress and Punish Trafficking in Persons Especially Women and Children, supplementing the United Nations Convention against Transnational Organized Crime namely Palermo Protocol is mentioned in this thesis. Moreover the different definitions on human trafficking are analyzed by comparing between Turkish Criminal Code numbered 5237 and ACCM numbered 787-IG, also analyzed how compatible these definitions are.