Türkiye'nin enerji ekonomi politiği ve yenilenebilir enerji politikası
Turkey's energy economy policy and renewable energy policy
  1. Tez No: 871059
  2. Yazar: AMİN GHANNADİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALAEDİN YALÇINKAYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Politikası, Enerji Güvenliği, Yenilenebilir Enerji, Yenilenebilir Enerji Geçişi, Sürdürülebilir Enerji, Yenilenemeyen Enerji, Türkiye, Enerji Ekonomi Politiği, Energy Policy, Energy Security, Renewable Energy, Renewable Energy Transition, Sustainable Energy, Non-Renewable Energy, Turkey, Energy Economy Politics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Politik Ekonomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, enerji ekonomi politiği bağlamında Türkiye'de yenilenebilir enerjinin yeri ve geleceğinin tespit edilmesi şeklinde belirlenmiştir. Bu doğrultuda, Türkiye'de yenilenemeyen ve yenilenebilir enerji kaynakları ile bu kaynakların mevcut durumu araştırılmış, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ekonomi politiği çerçevesinde Türkiye'nin enerji ihtiyacını karşılayıp karşılayamayacağı, bu hususta yapılan yasal düzenlemeler ve geleceğe dair öngörüler sunulmuştur. Çalışmanın konu kapsamı yenilenebilir enerjinin enerji ekonomi politiği bağlamında incelenmesi ile sınırlıdır. Örneklem olarak Türkiye seçilmiştir. Temelde, Türkiye'nin enerji ekonomi politiğinde yenilenebilir enerjinin mevcut yeri nedir ve bu durum uluslararası enerji politikalarıyla nasıl kıyaslanabilir, Türkiye'nin mevcut yenilenebilir enerji politikası nedir, ve bu politika ulusal enerji güvenliğini ve sürdürülebilirliğini nasıl etkilemektedir, Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynaklarından en yüksek düzeyde faydalanmak için belirlediği stratejiler ve politikaların uygulanabilirliği ve etkinliği nedir, Türkiye'de yenilenebilir enerji konusunda oluşturulan politikalar ve stratejiler son dönemde değişime uğramış mıdır ve Türkiye'nin yenilenebilir enerji potansiyeli, gelecekteki enerji ihtiyacını karşılamak için yeterli midir ve bu potansiyelin kullanımı ekonomik ve çevresel açıdan ne gibi avantajlar sağlayabilir gibi araştırma sorularına yanıt verilmiştir. Gerek dünyada gerekse de ülkemizde uzun yıllardır temel enerji kaynağı olarak kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen, yakın zamanda tükenmesi muhtemel görülen ve sonsuz olmayan enerji kaynakları kullanılmaktadır. Dünyadaki yenilenemeyen bu enerji kaynaklarının hızla tükeniyor olmasından ötürü son yıllarda pek çok ülke yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırmaya ve enerji ihtiyaçlarını gidermek üzere bu kaynaklardan faydalanma yoluna gitmeye başlamıştır. Türkiye özellikle son birkaç yıldır yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanmak üzere araştırmalar ve yatırımlar yapmaktadır. Ancak bu araştırmalar ve yatırımlar henüz yeterli seviyede değildir. Zira ülkemiz yenilenebilir enerji kaynakları anlamında oldukça zengin bir ülke olmakla birlikte gerek yasal prosedürler gerekse de teknoloji eksikliği gibi konular sebebiyle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelim henüz arzu edilen düzeyde değildir. Literatürde özellikle ekonomi bilim dalında yenilenebilir enerji kaynakları ve Türkiye konusunda pek çok çalışma yapılmış olduğu görülmektedir. Ancak bu çalışmalar çok yüzeysel kalmış olup, Türkiye'deki bu yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji ekonomi politiği bağlamında incelenerek gelecekte Türkiye'ye olacak potansiyel katkılarının incelenmesi gerekmektedir. Bu çalışma çerçevesinde yenilenebilir enerjiye ilişkin ilgili literatür taranmıştır, yenilenebilir enerji kaynakları ile ilgili ülkemizdeki mevcut durum ve yasal prosedürler incelenmiştir. Bu bağlamda, enerji ekonomi politiği bağlamında Türkiye'nin yenilenebilir enerji kapsamında enerji politikası araştırılacak ve gelecek dönemlerde Türkiye'nin sahip olduğu yenilenebilir enerji kaynakları ile enerji gereksinimini karşılayabilmesine ilişkin öneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın verileri, kamu yayınlarından, ekonomik raporlardan, yasal düzenlemelerden ve akademik araştırmalardan toplanmış olup, SWOT ve PESTLE analizlerini birleştiren karma yöntemli bir yaklaşım ile gerçekleştirilmiştir. Nitel ve nicel teknikleri içeren bu metodoloji, Türkiye'nin yenilenebilir enerji durumu, yasal çerçevesi, politik gelişmeleri ve sektör eğilimlerinin incelenmesini sağlamıştır. Nicel analiz, yenilenebilir enerji kullanımı ve tahminleri hakkında istatistiksel içgörüler sağlarken, nitel analiz çeşitli yetkili kaynaklardan tematik anlayış sunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main goal of this study was determined as to identify the place and future of renewable and sustainable energy in Turkey within the context of energy economy politics. In this regard, whether or not renewable energy sources would meet the energy need of Turkey in context to the energy economy politics, also legislative regulations would be researched, and forecasts about the future will be presented through investigating non-renewable and renewable energy sources in Turkey and current situation of these sources. The scope of the study topic is limited with investigating renewable energy in context to energy economy politics. Moreover, Turkey was selected as the sample country. Fundamentally, research questions such as what is the active place of renewable energy in Turkey's energy economy and how can this situation be compared with international energy policies, what is Turkey's current renewable energy policy, and how does this policy affect national energy security and sustainability, what are the applicability and effectiveness of the strategies and policies determined by Turkey to benefit from renewable energy resources at the highest level, have the policies and strategies established in Turkey regarding renewable energy changed recently, and is Turkey's renewable energy potential sufficient to meet future energy needs and what kind of advantages can the use of this potential provide in economic and environmental terms have been answered. Both in the world and in Turkey, energy sources such as coal, petroleum and natural gas that are non-renewable, possible to waste in short time and limited have been used as the major energy source for long years. Since these non-renewable energy sources in the world are being consumed rapidly, lots of countries have started to research on renewable energy sources and to try to benefit from these sources in order to meet their energy needs in the last years. Turkey also has made researches and investments to benefit from renewable energy sources especially for a few years. However, these researches and investments are not enough yet. Although Turkey is so rich in terms of renewable energy sources, tendency towards renewable energy sources is not in desired level due to some reasons such as legislative procedures and lack of technology. In the literature, it can be seen that there are many studies made on renewable energy sources and Turkey especially in economics discipline. However, these studies are generally superficial, thus it is required that renewable and sustainable energy sources in Turkey and their potential contributions in the future are investigated in context to energy economy politics. Within the scope of this research, related literature on renewable energy will be reviewed, current situation and legislative procedures about Turkey's renewable energy sources will be investigated. In this respect, Turkey's energy policy regarding with renewable energy will be researched in context to energy economy politics, and recommendations about Turkey's renewable energy sources and meeting energy need in future periods will be presented. This study's data, gathered from government publications, economic reports, legal regulations, and academic research, were analyzed using a mixed-methods approach combining SWOT and PESTLE analyses. This comprehensive methodology, incorporating both qualitative and quantitative techniques, enabled a thorough examination of Turkey's renewable energy status, legal framework, political developments, and sector trends. Quantitative analysis provided statistical insights into renewable energy usage and forecasts, while qualitative analysis offered thematic understanding from various authoritative sources.