Spor lisesi öğrencilerinin imgeleme becerileri ile özgüven düzeylerinin incelenmesi
Examination of sports high school students imagery skills and self-confidence levels
- Tez No: 871171
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Ön Hazırlık, Zihinsel Beceri, İmgeleme, Özgüven, Mental Preparation, Mental Skills, Imagery, Self-Confidence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Bu çalışma, Adıyaman Spor Lisesi öğrencilerinin sporda imgeleme becerileri ile özgüven düzeylerini incelemeyi ve aralarındaki ilişkiyi belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, ilişkisel tarama modeli içinde yer alan genel tarama modellerini kullanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, okul sporlarına katılan öğrencilerin imgeleme tutumları ve sportif özgüven düzeyleri arasındaki ilişkiyi belirlemek için betimsel yöntem kullanılmıştır. Araştırmaya, toplam 194 öğrenci katılmış ve veriler bu katılımcılar üzerinden toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak“Sporda İmgeleme Envanteri”kullanılmıştır. Verilerin analizi için tanımlayıcı istatistiksel analizler, grupların ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını belirlemek için“Anova, T test”ve puan ortalama ilişkilerinin anlamlılığını değerlendirmek için korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma grubunun puan ortalamaları ve medyan değerleri, yüksek ve düşük olarak sınıflandırılarak incelenmiştir. Araştırmanın sonucunda, Adıyaman Spor Lisesi öğrencileri arasında sporda imgeleme becerileri ile özgüven düzeyleri arasında belirli değişkenler açısından ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu bulgular, spor eğitimi ve performans gelişimi açısından önemli ipuçları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the imagery skills and self-confidence levels of Adıyaman Sports High School students in sports and determine the relationship between them. The research employs relational survey models within the general survey approach. To achieve this goal, a descriptive method is used to determine the relationship between imagery attitudes and sport-specific self-confidence levels of students participating in school sports. A total of 194 students participated in the study, and data were collected from these participants. The data collection instrument used in the study was the“Sport Imagery Questionnaire.”Descriptive statistical analyses, ANOVA, T-test, and correlation analysis were used to analyze the data. The mean and median values of the research group were examined by classifying them as high and low. As a result of the research, it was determined that there was a relationship between sports imagination skills and self-confidence levels among Adıyaman Sports High School students in terms of certain variables. These findings provide important clues in terms of sports training and performance development.