Sporcuların zihinsel antrenman becerileri, öz yeterlilik ile sporda mücadele ve endişelerinin incelenmesi
Investigation of athletes' mental training skills, self-efficiency, struggle and anxiety in sports
- Tez No: 871170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYKUT DÜNDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Zihinsel Antrenman, Zihinsel Beceri, Sporda Mücadele ve Endişe, Sporcu Öz Yeterlik, Mental Training, Mental Skills, Struggle and Concern in Sports, Athlete Self-Efficacy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Araştırmanın amacı, sporcuların zihinsel antrenman becerileri, öz yeterlik ile sporda mücadele ve endişeleri incelenmesi, değişkenlere göre farklılıkların tespit edilerek öneriler getirilmesidir. Araştırmaya katılım yapan toplam 301 sporcu üzerinden veriler toplanmıştır. Veriler,“Sporcuların Zihinsel Antrenman Envanteri”,“Sporda Mücadele ve Endişe Ölçeği”,“Sporcu Öz Yeterlilik Ölçekleri”ve“Demografik değişkenler”içeren bir veri toplama yöntemi ile toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel analizler kullanılmıştır. Grupların ortalamaları arasındaki farkın anlamlılığını değerlendirmek için“Anova”ve“T test”yöntemleri kullanılmıştır. Puanların ortalama ilişkilerinin anlamlılığını belirlemek için ise korelasyon analizi yapılmıştır. Araştırma grubunun puan ortalamaları ve medyan değerleri hesaplanarak yüksek ve düşük olmak üzere incelenmiştir. Sporcuların becerileri, öz yeterlik ile sporda mücadele ve endişelerinin alanında kullanılacak ölçeklerin Türkçe literatüre kazandırılması açısından öneme sahip olmasıyla birlikte, bazı sınırlılıklar içermektedir. Ölçeklerin hem sporcular, hem yöneticiler, hem de antrenörler için kullanılabilir bir ölçüm aracı olduğunu söyleyebiliriz. Sporcuların zihinsel antrenman becerilerini geliştirmeye yönelik çalışmaların, spor performansını ve sporcu psikolojik durumunu olumlu yönde etkilemesi beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to examine athletes' mental training skills, self-efficacy, struggle and concerns in sports, and to identify differences according to variables and make suggestions. Data were collected from a total of 301 participating athletes in the research. Data were collected with a data collection method that includes“Athletes' Mental Training Inventory”,“Struggle and Anxiety Scale in Sports”,“Athlete Self-Efficacy Scales”and“Demographic variables”. Descriptive statistical analysis was used to analyze the data, and for evaluating the significance of differences between group means,“ANOVA”and“T-test”methods were employed. Correlation analysis was conducted to determine the significance of relationships between score means. The research group's score means and median values were calculated and examined as high and low categories. The scales used in assessing athletes' skills, self-efficacy, and struggles and concerns are of importance in contributing to the Turkish literature while also having some limitations. We can state that these scales serve as a useful measurement tool for athletes, managers, and coaches alike.It is expected that studies aimed at developing the mental training skills of athletes will have a positive impact on both sports performance and the psychological state of athletes.