Aletli pilates egzersizlerinin kariyer meslek gruplarında çalışan kadınların bazı fizyolojik parametreleri ile iş doyumu, aile uyumu ve duygu durumlarına etkisi
The effect of equipment-based pilates exercises on some physiological parameters, job satisfaction, family harmony and emotional state of women working in career professional groups
  1. Tez No: 871202
  2. Yazar: EBRU ELİF DURMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMİYHA TUNCEL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Spor, Psychology, Sociology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Uyumu, Duygu Durumu, İş Doyumu, Kadın, Pilates, Family harmony, Emotional state, Job satisfaction, Women, Pilates
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez çalışmasında kariyer meslek gruplarında çalışan kadınlara uygulanan 12 haftalık aletli pilates egzersizlerinin, kadınların fizyolojik parametreleri ile iş doyumu, aile uyumu ve duygu durumlarına olan etkisi incelenmiştir. Joseph Pilates tarafından bir vücut-zihin geliştirme egzersizi olarak ortaya çıkan pilates, başlangıçta bir mat üzerinde icra edilirken zamanla hareketlerin sedanter bireyler tarafından da nizami olarak yapılabilmesi ve harekete bağlı sakatlanma riskini en aza indirmek adına Reformer, Cadillac vb. aletlerle standartlaştırılmaya çalışılmıştır. Bu araştırmada karma yöntem desenlerinden biri olan gömülü desen kullanılmıştır. Çalışmanın sonunda her bir katılımcı için 24 gün, günde 55'er dakika toplamda ise 1320 dakikalık aletli pilates egzersizi uygulanmıştır. Çalışmaya 30-45 yaşları arasında olan ve kariyer meslekler icra eden toplam 38 kadın katılmıştır. Örneklem grubu uygun ve amaçlı örnekleme yöntemiyle 18 kişilik deney 20 kişilik kontrol grubu olmak üzere belirlenmiştir. Katılımcılar kontrol ve deney grubu olarak ayrıldıktan sonra her iki gruba sürecin başında ve sonunda, Tanita BF-350 ölçümü, metre ölçümü, V otur-eriş testi ve Flamingo denge testi yapılmış, İş Doyumu Ölçeği, Aile Uyumu Ölçeği, PANAS Duygu Durumu Ölçeği Uygulanmıştır. Ayrıca bu çalışmanın nitel aşamasında deney grubu ile uygulama sürecinin sonunda bireysel görüşme yapılmıştır. Sonuç olarak, deney grubunun kilo, yağ oranı, denge ve esneklik gibi fizyolojik parametrelerinin ön test ve son test puanları arasında anlamlı fark tespit edilmiştir. PANAS Ölçeğinde elde edilen sonuçlarda deney grubu katılımcılarının pozitif duygu durumlarında artış gözlemlenirken, negatif duygu durumlarında azalma saptanmıştır. Kontrol grubunun ise ön test ve son test puanları benzerdir. Buna göre duygu durumu açısından yapılan pilates eğitiminin deney grubu lehine etkili olduğu görülmektedir. Aile Uyumu ve İş Doyumu Ölçeklerinden elde edilen bulgularda ise her iki grubunda son test ve ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığa rastlanmamıştır. Ancak mülakatlardan elde edilen ifadelere bakıldığında ise pilates egzersizlerinin katılımcıların iş doyumu ve aile uyumunu olumlu yönde etkilediği görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, the effects of 12-week Pilates exercises on women's physiological parameters, job satisfaction, family harmony and emotional states of women working in career occupational groups were examined. Pilates, which emerged as a body-mind development exercise by Joseph Pilates, was initially performed on a mat, but over time, it was tried to be standardized with tools such as Reformer, Cadillac, etc. in order to enable the movements to be performed properly by sedentary individuals and to minimize the risk of movement-related injuries. In this study, embedded design, one of the mixed method designs, was used. At the end of the study, each participant underwent pilates exercise for 24 days, 55 minutes a day, for a total of 1320 minutes. A total of 38 women between the ages of 30-45 years and career professions participated in the study. The sample group was determined by appropriate and purposive sampling method as an experimental group of 18 and a control group of 20. After the participants were divided into control and experimental groups, Tanita BF-350 measurement, meter measurement, V sit-stand test and Flamingo balance test were performed, Job Satisfaction Scale, Family Harmony Scale, PANAS Scale were applied to both groups at the beginning and end of the process. In addition, in the qualitative phase of this study, individual interviews were conducted with the experimental group at the end of the implementation process. As a result, a significant difference was found between the pre-test and post-test scores of physiological parameters such as weight, fat ratio, balance and flexibility of the experimental group. In the results obtained in the PANAS Scale, an increase was observed in the positive emotional states of the experimental group participants, while a decrease was found in their negative emotional states. The pre-test and post-test scores of the control group were similar. Accordingly, it is seen that Pilates exercise in terms of emotional state was effective in favor of the experimental group. In the findings obtained from the Family Harmony and Job Satisfaction Scales, no significant difference was found between the pre-test and post-test scores of both groups. However, when the results obtained from the interviews were investigated, it was seen that pilates exercises positively affected the job satisfaction and family harmony of the participants.