Türk siyasi hayatında İsmail Kemal Satır (1943-1974)
İsmal Kemal Satır in Turkish political life (1943-1974)
  1. Tez No: 871270
  2. Yazar: MUHİBBE ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL NAMAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kemal Satır, CHP, CGP, Ortanın Solu, Kıbrıs Meselesi, İsmet İnönü, Kemal Satır, CHP, CGP, Left of the Middle, Cyprus Issue, İsmet İnönü
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 643
Özet
1911 yılında Adana'da doğan İsmail Kemal Satır, ilk ve orta öğretimini Adana'da tamamladıktan sonra İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun olmuştur. Zorunlu görevi esnasında Kemal Satır, Kızılay Başkanlığı da yaparak kendini siyasi yaşama hazırlamıştır. 1943 Seçimleri'nde Adana'dan milletvekili olarak meclise giren Satır, 30 yıl boyunca Adana ve Elazığ milletvekilliklerinde bulunmuştur. Ancak Kemal Satır sadece milletvekilliği ile yetinen bir siyasetçi olmamıştır. Satır; 1949-1950 yılları arasında Ulaştırma Bakanlığı, 1963-1965 ve 1973-1974 yılları arasında Devlet Bakanlığı ve Başbakan Yardımcılığı görevlerini üstlenmiştir. Ayrıca Satır; CHP Genel Sekreter Yardımcılıklarıyla birlikte CHP Genel Sekreterliği, CP Genel Başkanlığı ve CGP Divan Başkanlığı da yapmıştır. Bu görevleri sırasında Kemal Satır, gerek meclis konuşmalarında gerek parti içi çalışmalarında yaptığı konuşmalarla Türk siyasetine yön vermeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Born in Adana in 1911, İsmail Kemal Satır completed his primary and secondary education in Adana and graduated from Istanbul University Faculty of Medicine. During his compulsory duty, Kemal Satır prepared himself for political life by serving as the President of the Red Crescent. Satır, who entered the parliament as a member of parliament from Adana in the 1943 elections, served as a member of parliament from Adana and Elazığ for 30 years. However, Kemal Satır wasn't a politician who was satisfied with just being a member of parliament. Satır served as Minister of Transport between 1949-1950, and as Minister of State and Deputy Prime Minister between 1963- 1965 and 1973-1974. Also Satır; along with CHP Deputy General Secretaries, he also served as CHP General Secretary, CP Chairman and CGP Council Chairman. During these duties, Kemal Satır tried to shape Turkish politics with the speeches he made both in parliamentary speeches and in-party activities.