Sekonder amiloidozisli hastalarda tiroidin fonksiyonel ve yapısal olarak değerlendirilmesi, amiloid guatr ve tiroid nodülü sıklığı
Functional and structural evaluation of thyroid, amyloid goiter and thyroid nodule frequency in patients with secondary amyloidosis
- Tez No: 871321
- Danışmanlar: PROF. DR. REYHAN ERSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: sekonder amiloidozis, tiroid, amiloid guatr, tiroid nodül, secondary amyloidosis, thyroid function, amyloid goiter, thyroid nodules
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Tiroid bezinde amiloid birikimi ilk kez 1855 yılında Rokitansky tarafından sistemik amiloidoz'lu bir olguda bildirilmiştir. Beckmann 1858 yılında amiloid nedeniyle klinik olarak büyümüş bir tiroid olgusu bildirmiş, sonrasında bu gibi olgulara“Amiloid Guatr”tanımlaması kullanılmaya başlamıştır. Sekonder amiloidoz tanısı olan hastaların yaklaşık %80'inde ve primer amiloidoz tanısı olan hastaların %50'sinde tiroid bezinde amiloid birikimin mikroskopik olarak tespit edilebildiği kabul edilmektedir. Bu çalışmanın amacı Sekonder amiloidozis'in tiroid bezi fonksiyonlarını etkisini ve sekonder amiloidozis tanısı olan hastaların tiroid bezindeki yapısal değişikleri ortaya koymaktır. Çalışmada Sekonder amiloidozis tanısı olan hastalarda Amiloid guatr ve tiroid nodülü gelişme sıklığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Ulusal ve uluslararası literatürde sekonder amiloidozis tanılı hastalarda amiloid guatr sıklığı, tanısı ve takibi ile ilgili vaka raporları yayınlanmış ve küçük vaka grupları ile bazı çalışmalar yapılmış olsa da sekonder amiloidozisli hastaları değerlendiren çalışmalar yetersiz olması nedeniyle çalışmanın ülkemiz verilerine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak yapılan bu çalışmaya Etik kurul onayı alındıktan sonra Ankara Şehir Hastanesi Nefroloji ve İç Hastalıkları Polikliniklerine başvuran, dışlama kriterleri değerlendirildikten sonra araştırmaya dahil edilmesi uygun olan hastalar alındı., Hastaların demografik verileri, tiroid fonksiyon testleri, ultrason verileri toplandıktan sonra Sekonder amiloidozis tanılı hastalarda amiloid guatr ve tiroid nodülü görülme sıklığı incelendi.Verilerin analizinde Statistical Package for the Social Sciences (SPPS) versiyon 27.0 programı kullanıldı. Bulgular: Sekonder amiloidozis tanılı hasta grubu ile kontrol grupları tiroid bezi parankim dokusu özellikleri açısından kıyaslandıklarında istatiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p0, 05). Hasta grubu ile 2. kontrol grubu tiroid nodül varlığı açısından kıyaslandıklarında istatiksel olaeak anlamlı fark saptandı (p0, 05). Tiroid volümleri açısından çalışma grupları aralarında kıyaslandıklarında istatiksel anlamlı fark saptanmamıştır (p>0, 05). Çalışmada TİİAB yapılan toplam 6 hastanın hiçbirinde neoplazm ve amiloid birikimi tespit edilmedi. Çalışmaya katılan gruplar arasında cinsiyet dağılımı ve tiroid otoantikorları açısından istatiksel açıdan anlamlı fark saptanmadı (p>0, 05). Sonuç: Sağlıklı gönüllüler ve diğer nedenlere bağlı kronik böbrek hastaları ile karşılaştırıldığında Sekonder amiloidozisli hasta grubumuzda tiroid nodülü görülme sıklığı ve tiroid disfonksiyonu açısından istatiksel olarak anlamlı farklılık izlenmedi. Bununla birlikte ultrasonografik olarak tiroid parankiminde izlenen heterojenite hasta grubumuzda kontrol gruplarına göre daha belirgindi. İmmünphistokimyasal olarak kanıtlanmamakla birlikte bu durum sekonder amiloidozis'in tiroid bezinde bazı yapısal değişikliklere neden olabileceği yönünde yorumlandı.
Özet (Çeviri)
Background and Aim: Amyloid deposition in the thyroid gland was first recognised in 1855 by Rokitansky in a patient with systemic amyloidosis has been reported in one case. Beckmann reported a clinically enlarged thyroid due to amyloid in 1858.In the first report, a case of amyloid goitre was reported and the term“amyloid goitre”was started to be used for such cases. Approximately 80% of patients with secondary amyloidosis and 80% of patients with primary amyloidosisit is accepted that amyloid deposition in the thyroid gland can be detected microscopically in 50% of patientsis being studied. The aim of this study was to investigate the effect of secondary amyloidosis on thyroid gland function and to reveal the structural changes in the thyroid gland of patients with secondary amyloidosis. Amyloid goitre and thyroid nodule development in patients with secondary amyloidosis to evaluate the frequency of amyloid goitre in patients with secondary amyloidosis. Amyloid goitre in patients with secondary amyloidosis in national and international literatüre case reports on the frequency, diagnosis and follow-up have been published and some studies with small case groups although studies evaluating patients with secondary amyloidosis The study was aimed to contribute to the data of our country because of the insufficient data. Materials and Methods: This prospective study was conducted in Ankara City Hospital after the approval of the Ethics Committee. Nephrology and Internal Medicine Outpatient Clinics, after evaluating the exclusion criteriaPatients who were eligible for inclusion in the study were included. Demographic data of the patients, thyroid functionAfter collecting ultrasound data, tests, amyloid goitre in patients with secondary amyloidosis andThe prevalence of thyroid nodules was analysed. Statistical Package for the SocialSciences (SPPS) version 27.0 programme was used. Results: Characteristics of thyroid gland parenchymal tissue in patients with secondary amyloidosis and control groups statistically significant difference was found (p0.05). When the patient group and the 2nd control group were compared in terms of the presence of thyroid nodulesA statistically significant difference was found (p0.05).There was no statistically significant difference between the study groups in terms of thyroid volumes.(p>0.05). In the study, none of a total of 6 patients who underwent TIAB were found to have neoplasm and no amyloid deposition was detected. The gender distribution and thyroid function between the groups participating in the studyNo statistically significant difference was found in terms of autoantibodies (p>0.05). Conclusion: Secondary compared with healthy volunteers and patients with chronic kidney disease due to other causesthe incidence of thyroid nodules and thyroid dysfunction in our patient group with amyloidosisNo statistically significant difference was observed. However, ultrasonographic thyroid The heterogeneity observed in the parenchyma was more prominent in our patient group than in the control groups. Although not proved immunophistochemically, this is a sign of secondary amyloidosis in thyroid It was interpreted that it may cause some structural changes in the gland.