Tıbbi hatalarda manevi tazminat talepleri
Non-pecuniary damage requests in medical errors
  1. Tez No: 871335
  2. Yazar: SİNEM KARASU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TUFAN ÖĞÜZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Medical errors, compensation, non-pecuniary compensation, compensation request, malpractice
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 384
Özet
Tıbbi hatalarda manevi tazminat talebi ile hekimlerin ve onlara yardımcı olan kişilerin mesleklerinin icra ederken tıp biliminin kurallarına uymamaları sebebi ile hastaların ve onların yakınlarının uğradığı zararın giderilmesi amaçlanmaktadır. Tıbbi hatalarda manevi tazminat talepleri ile ilgili ihtisas mahkemeleri kurulmalı, hekimleri deontoloji ve hukuk bilgisi ile ilgili eğitimler verilerek bu konuda farkındalık sağlanmalı, hekim sorumluluk sigortası zorunlu hale getirilmeli, kapsamı ve şartları iyileştirilmelidir. Bu doktora tezi, tıbbi hatalarda manevi tazminat talebi konusunu bütün yönleriyle ele alıp incelemeyi amaç e-dinmektedir. Tezin konusunu oluşturan sorunların çözümünde, araştırma ve sorgulama metotları kullanılmıştır. Anahtar Kelimler:Tıbbi Hatalar, Tazminat, Manevi Tazminat, Tazminat Talebi, Malpraktis.
Özet (Çeviri)
The aim of the claim for non-pecuniary damages in medical errors is to compensate for the damage suffered by patients and their relatives due to physicians and their assistants not complying with the rules of medical science while performing their profession. Specialized courts should be established regarding claims for non-pecuniary damages in medical errors, physicians should be trained on deontology and law to raise awareness on this issue, physician liability insurance should be made mandatory, and its scope and conditions should be improved. This doctoral thesis aims to examine all aspects of the issue of non-pecuniary compensation claims in medical errors. Research and inquiry methods were used to solve the problems that constitute the subject of the thesis.