Türk Beşleri'nin orkestra eserlerinde vurmalı çalgılar kullanımı
The use of percussion instruments in the orchestral works of the Turkish Five
- Tez No: 871353
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA MÜGE HENDEKLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Türk Beşleri, Vurmalı Çalgılar, Çağdaş Türk Müziği, Perküsyon, Batılılaşma, Turkish Five, Percussion Instruments, Contemporary Turkish Music, Percussion, Westernization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Vurma Çalgılar Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmada, Cumhuriyet'in ilk yıllarında Türk Beşleri olarak adlandırılan Cemal Reşid Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun ve Necil Kazım Akses'in bestelemiş oldukları seçili orkestra eserlerindeki vurmalı çalgılar partileri incelenmektedir. Çalışmanın birinci bölümü, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulma aşamasında hükümet tarafından ulusal bir müzik dili yaratmak üzere genç bestecilerin klasik batı müziği eğitimi almaları için Avrupa'ya gönderilmeleri ve sonrasında ülkelerine geri dönerek çok sesli bir Türk müziği geleneği oluşturdukları süreci kapsamaktadır. İkinci bölümde ise Türk Beşleri olarak bilinen bestecilerimizin müzikal karakteristik özellikleri ve stilleri incelenerek seçili eserler üzerinde örnekler ile gösterilmeye çalışılmıştır. Üçüncü bölümde ise Türk Beşleri'nin yazmış olduğu orkestra eserlerindeki vurmalı çalgılar partilerinden seçilen kesitler incelenerek bu bestecilerin çok sesli Türk müziğine vurmalı çalgılar kullanımı açısından getirmiş olduğu katkılar tartışılmaktadır. Bu çalışmanın hedefleri, Türk Beşleri olarak bilinen bestecilerimizin orkestra eserlerini daha iyi anlamak ve tanımak, sonrasında ise özellikle orkestra seçme sınavlarına hazırlık süreçlerinde vurmalı çalgı sanatçılarına, önemli kesitlerden oluşan bir kaynak sunarak onlara çalışmalarında kolaylık sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, various percussion parts from the selected orchestral works of Cemal Reşid Rey, Hasan Ferid Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, and Necil Kazım Akses, who are known as the Turkish Five, will be analyzed. The first part of this study covers up the founding period of the Turkish Republic in which young gifted composers were being sent to Europe by the government in order to establish a national musical language and their efforts in developing a polyphonic Turkish music tradition after returning to the country. In the second part, the musical characteristics and styles of the composers known as the Turkish Five are discussed through examples from selected works. The third part analyzes selected sections from the percussion parts of the orchestral works composed by the Turkish Five and their contributions to the usage of percussion instruments in polyphonic Turkish music. The aim of this thesis is to understand and acknowledge the orchestral works of the Turkish Five, and to present a useful study resource for percussionists practicing for orchestra auditions.