Türk Beşleri'nin orkestra eserlerindeki flüt sololarının incelenmesi
The flute solo orchestral works of Turkish investigation of Five
  1. Tez No: 294423
  2. Yazar: FİGEN AKGÜN
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÖKMEN NOYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Beşleri, Çağdaş Türk Müziği, Orkestra Eserleri, Flüt, Turkish Five, Contemporary Turkish Music, Orchestral Works, Flute
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu tezde, Türk Beşleri olarak adlandırılan, Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Necil Kazım Akses'in yazmış oldukları orkestra eserlerinde, flütün nasıl kullanıldığı incelenmiş ve incelenen eserlerdeki flüt soloları analiz edilmiştir.Orkestra eserlerinin incelenmesi bölümünde öncelikle, incelenen her eserden önce o eser hakkında bilgi verilmektedir. Eserin analiz bölümüne geçildiğinde, flütün solo olarak çaldığı pasajlar yapısal ve melodik olarak analiz edilmiştir. Ayrıca flüt sololarının orkestra içindeki başka bir çalgıyla solo olarak çalındığı pasajlar da incelenip, analiz edilmiştir. Bu çalışmada yapılan bir başka inceleme ise; flütün orkestra ile birlikte çalınan cümleleri ele alınmış ve bu cümlelerin eser içindeki görevleri açıklanmaya çalışılmıştır.Çalışmada, Türk toplumunun sanat alanında batıya açılan bir yüzünü temsil eden bu bestecilerin, hem çağdaş Türk müziğine getirdikleri yenilikler hem de bu yeniliklerin evrensel boyutu temel alınarak, flütün incelenen eserlerdeki yeri ve önemi de anlatılmaya çalışılmıştır.Ayrıca bu çalışmada; Türk Beşleri'nin oluşum süreci, çoksesli Türk müziğine katkıları, yaşam öyküleri, bestecilik özelliklerinin incelenmesi ile elde edilen bilgiler, bilimsel bir bakış açısı ile sınıflandırılmaya çalışılmıştır.Türk Beşleri'nin yapıtlarındaki ortak nokta; klasik armoni dokusu içerisinde Türk Halk ve Klasik Türk müziği usul ve makamlarını kullanmış olmalarıdır. Her ne kadar benzer eğitim düzeyi almışlarsa da zaman içinde komposizyon teknikleri ve müzik yaklaşımları farklılıklar göstermiştir. Çalışmada, bu farklılıkları belirtmek için Türk Beşleri'nin bestecilik özelliklerine yer verilmiştir. Bu araştırma nitel bir araştırma olup, doküman analizi tekniği kullanılmıştır. Çalışmada, önemli değere sahip olan arşiv araştırması, literatür taraması ile pekiştirilmiş, eser analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cemal Reşit Rey, Hasan Ferit Alnar, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Necil Kazım Aksesarecalled ?Türk Beşleri? (Turkish Five). In this dissertation, the `TurkishFive?suse of flute in their orchestral work has been studied and examined and the flute solos in the examined pieces were analyzed.In the section where orchestral compostions were examined, a priorin formation given about the particularly examined piece. In the analysis of the pieces, the solo flute passages were analyzed structuraly and melodically. Also, the flute solos where they are accompanied with another instrument in the orchestra and how the solo was played has been analyzed. Another observation made in this study is that the sections where the flute?s sentences were played with the orchestral piece were concentrat edupon and their function with in the orchestral piece has been explained.Considering the universal aspects of the sepieces, the study attempts to cover the value and importance of the flute in the examined orchestral pieces for these composers Works in dicate western approaches and the changes and innovations brought in to the Contemporary Turkish Music.Additionally, with a scientific perspective, this study tries classify and cover the formation process of the TurkishFive, and their contributions toTurkish polyphonic music, their life stories, uniqueness of them as composers, by examining their compositions and the properties of their work.The common point in the works of the Turkish Five is that they all had employed the styles and modes of Turkish traditional and Turkish classic music with in the harmonic texture of the classical music. Although these five composers had a similar level of education and training, their composition techniques and musical approaches had become varied in time. In order to indicate these differences, the distinctive features of the Turkish Five as composer shave also been covered in this study.This is a qualitative research in which document analysis technique was used. Relavent archive scanning, which has an important weighing in a study as such, was employed to get her with related library scanning to provide enhanced support to the analysis of the pieces.