Kaija Saariaho'nun keman eserlerinin yeni keman teknikleri açısından çağdaş keman repertuvarına katkıları
The contributions of Kaija Saariaho's violin works to the contemporary violin repertoire in terms of new violin techniques
  1. Tez No: 871360
  2. Yazar: EZGİ YÜRÜMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. HALİL EREN TUNÇER
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Kaija Saariaho, Çağdaş Keman Repertuvarı, Yeni Keman Teknikleri, Spektral Müzik, Genişletilmiş Teknikler, Kaija Saariaho, Contemporary Violin Repertoire, New Violin Techniques, Spectral Music, Extended Techniques
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kaija Saariaho çağdaş müzik dünyasında önemli bir yere sahip olan Fin bestecidir. Bu çalışma, Saariaho'nun keman eserlerinde kullandığı yeni tekniklerin çağdaş keman repertuvarına olan etkisini incelemiş ve özgün bir çalışma ortaya koymayı hedeflemiştir. Elektronik müzikteki teknolojik ilerlemeler ve spektral müzik akımının tını odaklı yaklaşımıyla Saariaho, müziğine yeni ses boyutları ekleyerek geleneksel klasik müzik anlayışının dışında bizlere gelecekte de anlamını koruyacak olan bir ses evreni miras bırakmıştır. Çalışma ilk olarak, bestecinin hayatına ve müzikal yaklaşımlarına değinmiş daha sonra çağdaş müzik keman repertuvarı ve günümüzde kullanılan yeni keman teknikleri hakkında bilgi vererek Saariaho'nun keman eserlerini analiz etmiştir. Analiz sonrası ise elde edilen veriler doğrultusunda repertuvar üzerindeki etkilerine değinilmiştir. Özellikle, literatürde keman eserleri üzerine yapılmış önceki çalışmaların az sayıda olması bu araştırmanın önemini ve katkısını vurgulamaktadır. Saariaho'nun keman müziğindeki özgün yaklaşımları, kullandığı yeni ve genişletilmiş teknikler, bu alanda daha önce üzerinde durulmamış ve incelenmemiş bir zenginliği barındırmaktadır. Kendine özgü ses paleti, deneysel, elektronik ses kullanımı ve bestecilikteki gelişen yeni enstrüman teknikleri çerçevesinde incelenen repertuvar, Saariaho'nun müziğine ve çağdaş müzik keman repertuvarına olan ilgiyi vurgulayarak gelecekteki müzikal araştırmalara ilham kaynağı olmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Kaija Saariaho is a Finnish composer who has an important role in the contemporary music world. This study examines the impact of Saariaho's new techniques that are used in her violin works within the contemporary violin repertoire and aims to present a creative study. With the technological advances in electronic music and the integration of timbre oriented approach of the spectral music movement, Saariaho added new sound dimensions to her music and left us a sound universe beyond the traditional classical music which will preserve its meaning in the future. The study gives information about composer's life and musical approaches, also Saariaho's violin works is being analyzed by giving information about contemporary music violin repertoire and new violin techniques that are used today. After the analysis, the effects on the repertoire were mentioned in line with the results obtained. Limited number of previous studies on her violin works in the literature emphasizes the importance and contribution of this research. Saariaho's original approaches to violin music, extended techniques she uses, contain a richness that has not been emphasized and analyzed in this field before. The repertoire, which is analyzed within the framework of her distinctivly experimental sound palette, used of electronics along with the new instrumental techniques in composition. In conclusion, this study aims to inspire future musical research by emphasizing the interest in Saariaho's music and contemporary music violin repertoire.