Optimizing MIMO-OFDM communication systems: A comparative analysis of LMMSE and LZF equalizers under varying antenna configurations
MIMO-OFDM iletişim sistemlerinin optimizasyonu: Değişen anten yapılandırmaları altında LMMSE ve LZF ekolizatörlerinin karşılaştırmalı analizi
- Tez No: 871683
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN KOYUNCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: OFDM, MIMO, BER, SNR, ICI, OFDM, MIMO, BER, SNR, ICI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu araştırmanın temel amacı, MIMO-OFDM iletişim sistemleri için doğrusal kanal ekolayzırları olarak doğrusal minimum ortalama kare hatasının (LMMSE) ve doğrusal sıfır zorlamanın (LZF) etkinliğini incelemektir. Hem taşıyıcılar arası girişimi (ICI) hem de semboller arası girişimi (ISI) tamamen bastırmak için MIMO-OFDM tabanlı sistemin bir parçası olarak iletilen her OFDM sembolüne döngüsel bir önek eklenir. Döngüsel önek genellikle kanal uzunluğundan daha uzun veya ona eşittir, ancak bazen beklenmedik kanal davranışı nedeniyle daha kısa olabilir. Anten sayısı ve ekolayzır tipi değiştirildiğinde OFDM sisteminin nasıl performans gösterdiğini incelemenizi öneririz. I&II durumunda olduğu gibi. İncelenen ekolayzırların performansının 2*2 ve 3*3 sistemler için Bit Hata Oranı (BER) açısından değerlendirilmesi MATLAB Monte Carlo simülasyonları kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The primary goal of this research is to examine the effectiveness of the linear minimum mean square error (LMMSE) and linear zero forcing (LZF) as linear channel equalizers for MIMO-OFDM communication systems. A cyclic prefix is added to each transmitted OFDM symbol as part of a MIMO-OFDM-based system to totally suppress both intercarrier interference (ICI) and inter-symbol interference (ISI). The cyclic prefix is often longer than or equal to the channel length, although occasionally it might be shorter due to unanticipated channel behaviour. We suggest examining how the OFDM system performs when the number of antennas and the type of equalizer are changed. as in case I&II. Evaluation of the examined equalizers' performance in terms of Bit Error Rate (BER) for 2*2 and 3*3 systems is done using MATLAB Monte Carlo simulations.