Arthur Honegger, Germaine Tailleferre ve Darius Milhaud'nun klarnet sonatlarının yapısal ve dönemsel incelenmesi
A structural and periodic analysis of the clarinet sonatas of Arthur Honegger, Germaine Tailleferre and Darius Milhaud
  1. Tez No: 871789
  2. Yazar: DOĞA YÜRÜMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. EBRU MİNE SONAKIN ÇELİKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Klarnet, Fransa, Yirminci Yüzyıl, Klasik Müzik, Dünya Savaşları, Les Six, Fransız Altılıları, Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud, Clarinet, France, Twenty Century, Classical Music, World Wars, Les Six, Arthur Honneger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Müzik ve sanat tarihinde büyük yenilikler barındıran yirminci yüzyılın ilk yarısında Fransa'da müziğe yeni bir soluk getirmek amacıyla besteci Darius Milhaud (1892-1974), Georges Auric (1899-1983), Arthur Honegger (1892-1955), Germaine Tailleferre (1892-1983), Francis Poulenc (1899-1963) ve Louis Durey (1888-1979) bir araya gelerek Les Six (Fransız Altılıları) grubunu oluşturmuşlardır. Les Six grubu bestecileri müzikteki romantizm akımına karşı fikirde eserler ortaya koymayı amaç edinmişlerdir. Bunu klasik dönem bestecilerinden, halk müziğinden, dönemin popüler müziğinden etkilenerek; daha yalın, küçük gruplar ile icra edilebilecek eserler yazarak yapmaya çalışmışlardır. Yirminci yüzyıl boyunca süregelen savaşların yarattığı yıkım bestecilerin hayatlarını ve yapıtlarını etkilemiştir. Bu çalışmada grubun bestecilerinden; Arthur Honegger, Germaine Tailleferre, Darius Milhaud'nun klarnet sonatları incelenmiştir. Eserler, yapısal ve dönemsel açıdan incelenmiş olup, çalgıcılar ve bilgi edinmek isteyen kişiler için yapıtların anlaşılmasına ve yorumlanmasına katkıda bulunması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Composers Darius Milhaud (1892-1974), Georges Auric (1899-1983), Arthur Honegger (1892-1955), Germaine Tailleferre (1892-1983), Francis Poulenc (1899-1963) and Louis Durey (1888-1979) came together to form the group Les Six in order to breathe new life into music in France in the first half of the twentieth century, a period of great innovation in music and art history. The composers of the Les Six group aimed to produce works that opposed the romanticism movement in music. They tried to do this by being influenced by the composers of the classical period, folk music, and popular music of the period, and by writing simpler works that could be performed by small groups. The devastation caused by the wars that continued throughout the twentieth century affected the lives and works of the composers. In this study, the clarinet sonatas of Arthur Honegger, Germaine Tailleferre and Darius Milhaud are analyzed. The works are analyzed structurally and periodically, and it is aimed to contribute to the understanding and interpretation of the works for instrumentalists and people who want to gain information.