Gioacchino Rossini'nin Fagot ve Orkestra için Konçerto adlı eserinin yapısal ve dönemsel incelenmesi
Structural and periodical analysis of Gioacchino Rossini's Concerto for Bassoon and Orchestra
  1. Tez No: 871788
  2. Yazar: İDİL BİLBAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK AKTALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Fagot, İtalya, On Dokuzuncu Yüzyıl, Sanayi Devrimi, Gioacchino Rossini, Fagotun Gelişimi, Opera, Bassoon, Italy, Nineteenth Century, Industrial Revolution, Gioacchino Rossini, Development of the Bassoon, Opera
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Üflemeli ve Vurmalı Çalgılar Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada, on dokuzuncu yüzyılda sanayi devriminin doğması ile ortaya çıkan romantizm akımının başlıca isimleri arasında olan Gioacchino Rossini'nin, fagot konçertosu incelenmiştir. Resim, heykel, edebiyat, tiyatro ve benzeri tüm sanat dallarında olduğu gibi, müzik alanında da ortaya çıkarılan tüm eserler, eserin ortaya çıktığı dönemin; siyasi, sosyal, coğrafi, teknolojik özelliklerinden ve gelişmişlik düzeyinden bağımsız olarak incelenememektedir. Bu çalışmada, sözü edilen anlayışa bağlı kalarak, eserin ortaya çıktığı dönemin önemli gelişmeleri ele alınmıştır. Bunun yanında, sanatçının özgünlüğü ile çağına, çağdaşlarına ve fagotun gelişimine olan katkısı da örnekleri ile ortaya konulmaya çalışılmıştır. Fagot repertuvarı için önemli bir yere sahip bu eseri incelerken, dönemin İtalya'sındaki siyasi çalkantıları, İtalya'nın köklü opera geleneğini, dönem içerisinde yükselmekte olan milliyetçi duyguları göz önünde bulundurarak incelemek gerekmektedir. Eserin incelenmesi sırasında, fagot enstrümanının bugüne kadar geçirdiği değişim ve gelişim de ayrıca irdelenmiştir. Enstrümanda gerçekleştirilen teknik değişiklilerin, müzikalite üzerindeki etkisinin de altı özellikle çizilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Gioacchino Rossini's“Concerto for Bassoon”, one of the main names of the romanticism movement that emerged with the birth of the industrial revolution in the nineteenth century, is analyzed. As in Painting, Sculpture, Literature, Theater and all similar branches of Art, all the works created in the field of Music cannot be examined independently from the Political, Social, Geographical, Technical-Technological characteristics and the level of development of the period in which the work emerged. In this study, by adhering to the aforementioned understanding, an effort has been made to synthesize the important developments of the period in which the work emerged without ignoring the technical aspects of Musicality. In addition, the originality of the artist and his contribution to his era, his contemporaries and the subsequent development of the bassoon have been tried to be revealed with examples. While analyzing this work, which has an important place for the bassoon repertoire, it is necessary to examine it by taking into consideration the political turmoil in Italy of the period, Italy's deep-rooted opera tradition, and the rising nationalist sentiments during the period. During the analysis of the work, the extraordinary change and development of the Bassoon instrument until today has also been examined. The extraordinary effect of the technical changes realized in the instrument on the musicality is clearly seen in the Bassoon as an example for all Orchestral Instruments. While analyzing the work, this revolutionary change is especially underlined.