Okul öncesi öğretmenlerinin fen eğitimine yönelik tutumlarının FeTeMM farkındalıkları üzerindeki rolünün incelenmesi
Examination of the role of science teaching attitudes of preschool teachers in their STEM awareness
  1. Tez No: 871883
  2. Yazar: AYŞE DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA GÜLAY OGELMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi, Okul öncesi öğretmenleri, FeTeMM farkındalığı, Fen eğitimine yönelik tutum, Preschool, Preschool teachers, STEM awareness, Attitude toward science teaching
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sinop Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Okul öncesi öğretmenlerinin fen eğitimi tutumlarının FeTeMM farkındalığını nasıl etkilediğini anlamak, öğretim uygulamalarını geliştirmek ve öğrenme ortamının verimini arttırmak için önemlidir. Bu bağlamda araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin fen eğitimine yönelik tutumlarının FeTeMM farkındalıkları üzerindeki rolünün incelenmesidir. Araştırma, tanımlayıcı, kesitsel ve ilişkisel tarama niteliğinde nicel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023-2024 eğitim öğretim yılında Samsun ilinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında görev yapmakta olan 267 okul öncesi öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada üç ölçme aracı yer almaktadır. Kişisel Bilgi Formu, öğretmenlerin demografik bilgilerini (cinsiyet, medeni durum, öğrenim durumu, yaş, kıdem yılı, FeTeMM eğitimi alma durumunu) ortaya koymayı amaçlamaktadır. Öğrenciye Etkisi, Derse Etkisi ve Öğretmene Etkisi olmak üzere üç alt boyuttan oluşan FeTeMM Farkındalık Ölçeği ile öğretmenlerin FeTeMM farkındalığı belirlenmiştir. Kendini Geliştirme ve Özyeterlilik olmak üzere iki alt boyuttan oluşan Fen Eğitimine Yönelik Tutum Ölçeği doğrultusunda da fen eğitimine yönelik tutum ortaya konulmuştur. Sonuçlara göre okul öncesi öğretmenlerinin FeTeMM farkındalığı ve fen eğitimine yönelik tutumları orta düzeyin üzerindedir. Ek olarak FeTeMM farkındalığının, derse etkisi ve öğretmene etkisi alt boyutlarının FeTeMM eğitimi alma durumuna ve kıdem durumuna göre farklılaştığı görülmektedir. Okul öncesi öğretmenlerinin fen eğitimine yönelik tutumları, kendini geliştirme ve özyeterlilik alt boyutları ile FeTeMM eğitimi alma, kıdeme göre farklılaşmamaktadır. FeTeMM farkındalığı ile fen eğitimine yönelik tutum arasında istatistiksel açıdan anlamlı ve olumlu düzeyde zayıf bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Ayrıca fen eğimine yönelik tutumun FeTeMM farkındalığının anlamlı bir yordayıcısı olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Understanding how preschool teachers' science education attitudes affect STEM awareness is important to improve teaching practices and increase the efficiency of the learning environment. In this context, the aim of the research was to examine the role of preschool teachers' attitudes toward science teaching on their STEM awareness. The research is a quantitative research with descriptive, cross-sectional and correlational screening model. The study group of the research consisted of 267 preschool teachers working at preschool educational institutions affiliated to the Ministry of National Education in Samsun in the 2023-2024 academic year. Three measurement tools were used in the research. Personal Information Form aims to reveal demographic information (gender, marital status, educational status, age, seniority year, status of receiving STEM training). The STEM awareness of the teachers was determined using the STEM Awareness Scale, which consists of three subscales as Effect to Students, Effect to Lessons and Effect to Teachers. The attitude of teachers toward science teaching was also revealed using the Early Childhood Teachers' Attitudes toward Science Teaching Scale, which consists of two subscales as Self-Development and Self-Efficacy. According to the results, preschool teachers' STEM awareness and the attitudes of preschool teachers toward science teaching are above the moderate level. In addition, it was found that the subscales of STEM Awareness Scale, the effect to lessons and the effect to teachers varied according to the status of receiving STEM training, and seniority. The attitudes of preschool teachers toward science teaching was not found to vary according to the subscales of self-development and self-efficacy, as well as receiving STEM education, seniority. A statistically significant and positively weak correlation was found between STEM awareness and attitudes toward science teaching. In addition, the attitude toward science teaching was a significant predictor of STEM awareness.