Beaumarchais'nin yaşam deneyimlerinin figaro üçlemesindeki yansımalarının incelenmesi
Study of the reflections of Beaumarchais's life experiences upon the figaro trilogy
- Tez No: 871939
- Danışmanlar: PROF. MAHMUT KAMERHAN TURAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Karşılaştırmalı Edebiyat, Müzik, Sahne ve Görüntü Sanatları, Comparative Literature, Music, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Beaumarchais, Figaro, Sevil Berberi, Figaro'nun Düğünü, Suçlu Anne, Beaumarchais, Figaro, The Barber of Seville, The Marriage of Figaro, The Guilty Mother
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Başkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Performans Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
Asil MESTA, Beaumarchais'nin Yaşam Deneyimlerinin Figaro Üçlemesindeki Yansımalarının İncelenmesi, Başkent Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sahne Sanatları Anasanat Dalı, Performans Tezli Yüksek Lisans Programı, 2024 Figaro üçlemesindeki oyunlar için gerçekten“yarı otobiyografik”yakıştırması yapılabilir mi? Bu çalışmanın ana amacı Beaumarchais'nin yaşam deneyimlerinin Figaro üçlemesindeki yansımalarını incelenmektir. Bu amaçla Beaumarchais'nin hayatı üzerine yazılmış biyografik eserler (“Kaynakça”başlığı altında belirtenler) taranmış ve Figaro üçlemesindeki oyunların (“Kaynakça”başlığı altında belirten çevirilerin) okuması yapılmıştır. Beaumarchais'nin kurgusal karakterlerinin gerçek hayatındaki izdüşümlerini bulabilmek amacıyla ünlü oyun yazarının hayatı bu çalışmaya kısa bir bölüm olarak eklenmiştir. Karşılaştırmaları yapabilmek için üç Figaro oyununun da olay akışı ve oyunlardaki kahramanların detaylı karakter analizleri çalışmaya ayrı bölümler olarak eklenmiştir. Çalışmanın esas amacını gerçekleştirmek üzere“BEAUMARCHAIS'NİN YAŞAM DENEYİMLERİNİN FİGARO ÜÇLEMESİNDEKİ YANSIMALARI”başlığı altına keşfedilen her yansıma için ayrı birer alt başlık açılmıştır.
Özet (Çeviri)
Asil MESTA, Study of the Reflections of Beaumarchais's Life Experiences upon the Figaro Trilogy, Başkent University, Institute of Social Sciences, Performing Arts Department, Performance Master's Program with Thesis, 2024 Does the phrase“semi-autobiographical”properly fit to the plays of the Figaro trilogy? The main purpose of this dissertation is to examine the reflections of Beaumarchais' real-life experiences upon the Figaro plays. To achieve this, biographical works on Beaumarchais (those listed under the title“Kaynakça”which means“Bibliography”) were scanned through and the plays in the Figaro trilogy (translations stated under the title“Kaynakça”which means“Bibliography”) were read. To discover the real-life projections of Beaumarchais' fictional characters, a short biography of the famous playwright has been included in this dissertation as a chapter. To make the required comparisons, the plots of all three Figaro plays and detailed character analysis of their heroes have been included in the dissertation as separate chapters. And finally to achieve the main goal, a separate subchapter has been included for every single reflection discovered under the title“BEAUMARCHAIS'NİN YAŞAM DENEYİMLERİNİN FİGARO ÜÇLEMESİNDEKİ YANSIMALARI”which means“Reflections of Beaumarchais's Life Experiences upon the Figaro Trilogy”and which is also the main title of this dissertation.