W.A. Mozart'ın 'Figaro'nun Düğünü' operasındaki 'Figaro'nun rol bakımından analizi
The analysis of Figaro as a character in W.A. Mozart's 'The Marriage of Figaro'
  1. Tez No: 740593
  2. Yazar: BARIŞ SEHLİKOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA SİBEL JAGODA, DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL MURAT GÖLGELİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: W.A Mozart, Lorenzo Da Ponte, Figaro'nun Düğünü, Figaro, W.A Mozart, Lorenzo Da Ponte, Marriage Of Figaro, Figaro
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sahne Sanatları Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Opera Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu çalışmanın ana amacı W.A Mozart'ın“Figaro'nun Düğünü”operasında yer alan“Figaro”rolünü analiz etmektir. Yapılan çalışmada ilk olarak eserin bestecisi Wolfgang Amadeus Mozart'ın hayatından, yaşadığı dönemden ve eserler verdiği Klasik Dönem müzik anlayışından ve Klasik Dönem'e öncülük niteliği taşıdığı düşünülen akımlara dair bilgiler aktarılmıştır. W.A Mozart'ın sanat anlayışını oluşturan olaylara, dönemlere değinilmiştir.“Figaro'nun Düğünü”oyununun yazarı olan Pierre Beaumarchais'nin ve“Figaro'nun Düğünü”operasının libretto yazarı olan Lorenzo Da Ponte'nin hayatından kesitlere yer verilmiştir.“Figaro'nun Düğünü”operasında yer alan karakterler tanıtılmıştır. Son olarak çalışmaya konu olan rol analizinin temellendirildiği Michel Foucault'nun“güç”ve“panoptikon”kavramlarına dair bilgiler verilerek Figaro'nun rol bakımından analizi yapılmıştır. Figaro'nun Düğünü operasıyla Figaro'nun ataerkil bir düşünce yapısına sahip olduğu ve kadınların dönem şartlarında ataerkil yapının altında mücadele ettikleri görülmüştür. Eserdeki kadın karakterlerin kendilerine ait ve erkeklere karşı kullanabilecekleri güç yapısına sahip olmak için çaba sarf ettikleri ve bir anlamda da bu çabayı kazandıkları sonucuna varılmıştır. Eserin yazarının dönem ve kadın erkek ilişkilerindeki adaletsizliği metin altına saklayarak ironik bir şekilde oyundaki karakterler aracılığıyla okuyucuya ve seyirciye ulaştırdığı çıkarımı yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study is to analyse“Figaro”as a character in W.A. Mozart's opera“The Marriage of Figaro”. In the study life of Wolfgang Amadeus Mozart and the period he lived and his attitude towards music was studied. Some facts about the era of Mozart and the movements that he was influenced was mentioned. The libretto of“ The Marriage of Figaro”is examined in terms of genre and theme. Lorenzo Da Ponte, the author of the libretto, was introduced and the characters that he created in this libretto were presented. The characters of the opera are intreduced and especially as a character“Figaro”was analysed in the shed Michel Foucault's power and panopticon theories.