What is the effect of inflation on economic growth: An implementation of meta-analysis
Enflasyonun ekonomik büyümeye etkisi nedir: Bir meta-analiz uygulaması
  1. Tez No: 872130
  2. Yazar: ELMI AHMED ADEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. RIZA BAYRAK, DOÇ. DR. İHSAN ERDEM KAYRAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Ekonomik büyüme, Meta-analiz, Meta-regresyon, Inflation, Economic growth, Meta-analysis, Meta-regression
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: OSTİM TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Ekonomik büyüme, ekonomi politikası yapıcıları için öncelikli bir hedeftir. Enflasyon, ekonomik büyümenin önemli bir belirleyicisi olarak sıklıkla dile getirilmektedir. Bununla birlikte, araştırma literatürü enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisine ilişkin çok çeşitli tahminler sunmaktadır. Bu çalışmada“meta-regresyon analizi”(MRA) olarak bilinen bir teknik kullanılarak, farklı sonuçların nedenlerini daha iyi anlayabilmek amacıyla önceki araştırmalardan elde edilen tahminler incelenmektedir. Bu çalışma, ampirik araştırmalarda görülen sonuç çeşitliliğini sistematik olarak aydınlatmak, tanımlamak ve analiz etmek için meta-analizi kullanarak ampirik gizeme katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Sonuçlar, tahmin metodolojileri, veri kalitesi ve örneklem kapsamından tutarlı bir şekilde etkilenmektedir. Bu sonuç, enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik araştırmalara giderek daha fazla odaklanmanın son derece faydalı olacağına işaret etmektedir. Bu çalışma, enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi inceleyerek literatürdeki önemli boşluğu gidermek üzere yapılmıştır. Bu çalışma, enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisine yönelik meta-analiz metodolojisi üzerine ilk kez bir çalışma yapılmış olması nedeniyle de önceki çalışmalardan oldukça farklıdır. Enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkilerine ilişkin 70 temel çalışmadan elde edilen verilerle 240 ayrı tahmin yapılmıştır. Tüm çalışmalarda farklı türde enflasyon ve büyüme değişkenleri, spesifikasyon ve tahmin özellikleri kullanılmıştır. Genel etki büyüklüğü (ES) 0.140'tır ve bu da genel kabulün aksine enflasyon ile ekonomik büyüme arasında küçük bir negatif ilişki olduğunu göstermektedir. Enflasyonun ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin çeşitliliği, ülke özellikleri, model spesifikasyonu, tahmin özellikleri ve her çalışmada kullanılan açıklayıcı değişkenlerin sayısından etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Economic growth is a primary objective for economic policymakers. Inflation is frequently mentioned as the most often cited factor of economic growth. The effect of inflation on GDP growth is a topic of much debate in academic literature. This work uses a technique known as“Meta-Regression Analysis”(MRA) to examine estimates from other studies and figure out why they came to different findings. This work aims to contribute to the empirical mystery by using meta-analysis to systematically elucidate, identify, and analyze the range of outcomes seen in empirical research. The results are consistently influenced by the estimate methodologies, data quality, and sample coverage. Based on these findings, it's clear that studying how inflation affects GDP growth needs more attention. This study makes an analysis to address the important gap in the literature by examining the correlation between inflation and GDP growth. This work differs from other studies because it is the first time a study has been conducted on the meta-analysis methodology for the effect of inflation on economic growth. 240 individual estimates with 139 calculations of the impact of inflation on economic growth drawn from 70 primary studies were analyzed. All studies seemed to use different types of different inflation and growth variables, specification, and estimation features. The overall effect size (ES) is 0.140, which indicates a meduim negative relationship between inflation and economic growth. The variation of the inflation effect on economic growth is influenced by country characteristics, model specification, estimation characteristics and the total number of explanatory variables used in each study.