Gebelerin olumlu düşünme becerilerinin psikososyal sağlık düzeyi ile ilişkisi
The relationship between pregnant people's positive thinking skills and psychosocial health level
- Tez No: 872155
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL EGE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Psikososyal sağlık, Olumlu düşünme becerileri, Positive thinking skills, Pregnancy, Psychosocial health
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Gebelik süreci kadınlara mutluluk veren, neşeli bir dönem olarak algılansa da kaygı, stres ve duygusal değişimlerin yaşandığı bir süreçtir. Gebelikte psikososyal sağlığın iyi olması hem anne hem fetüs sağlığı için oldukça önemlidir. Olumlu düşünme becerilerinin kavranması psikososyal sağlığın gelişmesine katkı sağlamaktadır. Çalışma gebelerin olumlu düşünme becerilerinin psikososyal sağlık düzeyi ile ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma tanımlayıcı ve ilişki arayıcı türdedir. Çalışma Konya ili merkez ilçede yer alan Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Hastanesi gebe polikliniğine başvuran 296 gebe ile tamamlanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacı tarafından oluşturulan Kişisel Bilgi Formu,“Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği (GPSDÖ)”ve“Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeği (ODBÖ)”kullanılmıştır. Tanımlayıcı analizlerle, sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, ortanca değerleri, en düşük, en yüksek puanlar ve çeyrekler açıklığı belirlenmiştir. Verilerin analizinde Kolmogorov-Smirnov testi, Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis H, Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışmada gebelerin yaş ortalaması 27,31 ± 5,55, %40,2'sinin eğitim düzeyi lise, %87,5'i çalışmamakta ve eşlerinin %42,2'sinin eğitim düzeyi lisedir. Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği'nin toplam puanı ile Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeği'nin toplam puanı arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ilişki olduğunu göstermiştir (p < 0,001). Ayrıca, Gebelikte Psikososyal Sağlığı Değerlendirme Ölçeği'nin alt boyutları olan gebelik ve eş ilişkisine yönelik özellikler, kaygı ve strese yönelik özellikler, aile içi şiddete yönelik özellikler, psikososyal destek gereksinimine yönelik özellikler, gebenin ailesel özellikleri, gebeliğe ilişkin fiziksel-psikososyal değişikliklere yönelik özellikler puanları ile Olumlu Düşünme Becerileri Ölçeği'nin toplam puanı arasında pozitif yönde, düşük düzeyde ilişki olduğu belirlenmiştir (p < 0,001). Sonuç olarak gebelerin olumlu düşünme düzeyleri arttıkça psikososyal sağlık düzeyleri olumlu yönde etkilenmektedir. Gebelerin psikososyal sağlığı, sağlık profesyonelleri tarafından bütüncül olarak değerlendirilmeli ve olumlu düşünme becerileri geliştirmeleri konusunda destek sağlanmalıdır. Olumlu düşünme becerileri ile birlikte gebelerin psikososyal sağlık seviyesi yükseltilebilir.
Özet (Çeviri)
Although the pregnancy process is perceived as a joyful period that gives happiness to women, it is also a period in which anxiety, stress and emotional changes are experienced. Good psychosocial health during pregnancy is very important for both mother and fetus health. Comprehending positive thinking skills contributes to the development of psychosocial health.The study was conducted to determine the relationship between pregnant women's positive thinking skills and their psychosocial health levels. The research is descriptive and relationship-seeking.The study was completed with 296 pregnant women who applied to the pregnancy polyclinic of Necmettin Erbakan University Meram Medical Faculty Hospital, located in the central district of Konya province. Personal Information Form created by the researcher, Psychosocial Health Assessment Scale during Pregnancy (GPSDS) and Positive Thinking Skills Scale (ADBS) were used to collect data. With descriptive analyses, number, percentage, mean, standard deviation, median values, lowest, highest scores and quartile range were determined. Kolmogorov-Smirnov test, Mann-Whitney U and Kruskal Wallis H, Spearman correlation analysis were used to analyze the data. In the study, the average age of pregnant women is 27.31 ± 5.55, 40.2% have high school education, 87.5% do not work, and 42.2% of their spouses have high school education. It showed that there was a positive, low-level relationship between the total score of the Psychosocial Health Assessment Scale during Pregnancy and the total score of the Positive Thinking Skills Scale (p < 0.001). Furthermore, it was determined that there is a positive, low level relationship between sub-dimensions of the Psychosocial Health Assessment Scale during Pregnancy: characteristics regarding pregnancy and spousal relationship, characteristics regarding anxiety and stress, characteristics regarding domestic violence, characteristics regarding psychosocial support needs, familial characteristics of the pregnant woman, and characteristics scores regarding physical-psychosocial changes related to pregnancy and the total score of the Positive Thinking Skills Scale (p < 0.001). As a result, as the positive thinking levels of pregnant women increase, their psychosocial health levels are positively affected. The psychosocial health of pregnant women should be evaluated holistically by health professionals and support should be provided to develop positive thinking skills. The psychosocial health level of pregnant women can be increased with positive thinking skills.