Stephen Dedalus and the bildungsroman: An existentialist perspective on identity formation
Stephen Dedalus ve bildungsroman: Kimlik oluşumu üzerine varoluşçu bir bakış açısı
  1. Tez No: 872166
  2. Yazar: ŞENNUR DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PETRU GOLBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Stephen Dedalus, James Joyce, Existentialism, Bildungsroman, Identity formation, Stephen Dedalus, James Joyce, Existentialism, Bildungsroman, Identity formation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışmanın amacı, Stephen Dedalus'un dikkat çekici kurgusal varoluşunu, kim-liğinin Varoluşçuluk felsefesi ve Bildungsroman edebiyat geleneği tarafından şekil-lendirilme biçimlerini göz önünde bulundurarak ortaya çıkarmaktır. Joyce'un kimlik arayışındaki kahramanı, bireysel deneyimi aktaran varoluşçuluğun belirli para-metrelerini esasen açığa çıkaran bir sürece yerleştirilir. Stephen Dedalus, kendi varo-luşunu tanımlama sorumluluğunun ve özgürlüğünün bilincine sahip varoluşçu bir karakter olarak ortaya çıkar. Bu ön çalışmada ayrıca, Viktorya dönemi gerçekçileri tarafından kurulan, ancak yirminci yüzyılın başında yeni ortaya çıkan kültürel ve sanatsal bağlamın etkisi altına giren ve modernizmin doktrin ve edebi uygulamaların-dan etkilenen Bildungsroman türünün dönüşümlerini ortaya koymaya çalışıyoruz. Joyce ve diğer modernistler, çeşitli biçimlendirici deneyimleri, özellikle de değişim ve seçimi teşvik eden ve kişisel tatmini öngören epifanik anları takiben karakterin ken-dini oluşturması ve kendini gerçekleştirmesini kapsayan bildung deneyiminin özünü yine de korurlar. Bu bağlamda, Varoluşçuluğun Joyce'un edebi eserinde Bildungsro-man poetikasıyla buluşarak Stephen Daedalus karakterinin oluşum sürecini etkilendiğini ve kimliğini bulma mücadelesinde bu felsefenin ilkelerini ifade ettiğini iddia ediyoruz.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to disclose Stephen Dedalus's remarkable fictional presence with regard to the ways in which his identity is shaped by the philosophy of Existen-tialism and as patternized by the Bildungsroman literary tradition. Joyce's protagonist in his search for an identity is placed in a process which is essentially unveiling cer-tain parametres of existentialism conveying individual experience. Stephen Dedalus incorporates the characteristics of an existentialist hero who portrays his freedom to choose and responsibility to determine his own path. In the present study, we also attempt to reveal the transformations of the genre of the Bildungsroman as estab-lished by the Victorian realists but now, at the beginning of the twentieth century, coming under the influence of the newly emerging cultural and artistic context and being affected by the doctrine and literary practice of modernism. Joyce and other modernists preserve nevertheless the essence of the bildung experience encompassing character self-formation and self-actualization following various formative experienc-es, particularly the epiphanic moments prompting change and choice, and envisaging personal fulfillment. In this respect, we argue that Existentialism meets the poetics of Bildungsroman in Joyce's literray work to reveal the process of formation of the character of Stephen Daedalus as influenced as well as expressing the principles of this philosophy in his struggle to find his identity.