Spatial analysis of the phenomenon of random housing in the city of Altun Kupri
Altun Köprü kentinde rastgele konutlaşma olgusunun mekansal analizi
- Tez No: 872237
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERTOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Mekansal Analiz, Altun Köprü Kenti, Rastgele Konut Olgusu, Kentin Kentsel Dokusu, Spatial Analysis, Altun Kupri City, Random Housing Phenomenon, Urban Fabric of the City
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmaların önemi, kentsel kalkınmayı önemli ölçüde etkileyen acil bir konuyu aydınlatması açısından açıktır. Gelişmekte olan ülkelerdeki çok sayıda şehir, kayıt dışı yerleşim sorunuyla karşı karşıyadır. Konut dışı alanlarda ortaya çıkan bu yerleşimler, devlet mülkiyet yasalarını ihlal etmekte ve tarım arazilerine tecavüz ederek kamu hizmetleri ve şehir planlaması üzerinde zararlı etkilere yol açmaktadır. Etkili bir planlama yapılmadığı takdirde bu mahalleler büyüyüp çoğalmakta ve nihayetinde kentsel dokunun önemli ve kaçınılmaz bir parçası haline gelmektedir. Kayıt dışı konut olgusunun araştırılması, çağdaş kentlerin karşı karşıya olduğu önemli bir sorun teşkil ettiği için coğrafi çalışmalarda büyük önem taşımaktadır.“Altun Köprü Kentinde Kayıt Dışı Konut Olgusunun Mekânsal Analizi”başlıklı çalışmamız, Altun Köprü'de kayıt dışı konut olgusunun gelişiminin ardındaki nedenleri aydınlatmayı ve bu olgunun nedenlerini ve mekânsal etkilerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu çalışma, gayri resmi konutları tanımlamak ve özelliklerini anlamak için tarihsel ve analitik bir yaklaşım kullanmıştır. Çalışma, bu konutların genişlemesini etkileyen ana coğrafi faktörleri belirlemiş ve sorunları tespit edip çözümler önermeyi amaçlamıştır. Metodolojik olarak, çalışma veri toplamak için saha çalışmaları, anketler, analizler, kişisel görüşmeler ve hava fotoğrafları ile Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanımına dayanmıştır. Bu yaklaşım, Altun Köprü şehrindeki gayri resmi konut durumunun doğru bir şekilde tasvir edilmesini sağlamıştır. Çalışmanın mekansal sınırları şehrin merkezi ile sınırlı iken, zamansal odak noktası 2023 yılı itibariyle gayri resmi konutların mevcut durumunu incelemek olmuştur. Bu çalışma dört bölüme ayrılmış olup, ilk bölümde enformel konutlara ilişkin kavramsal çerçeve yer almaktadır. İkinci bölüm, Altun Köprü kentindeki gelişigüzel konut gerçeğini içermekte olup, çalışmanın yapıldığı bölgenin en önemli coğrafi faktörlerini ve olgunun yayılmasına katkıda bulunan beşeri faktörleri, ayrıca olgunun gelişim aşamalarını ve Altun Köprü kentindeki gelişigüzel konut alanlarının dağılımını içermektedir. Üçüncü bölüm, olgunun mekansal örüntüleri, hem kentsel hem de ekonomik örüntüleri ve kentin gecekondu mahallelerine yönelik kamu ve temel hizmetlerin incelenmesine odaklanırken, dördüncü bölüm gelişigüzel konut olgusunun kent üzerindeki olumsuz etkilerini ve olguyu ele alma yöntemlerinin incelenmesini içermektedir. Bu olgu yeni değildir, ancak Altun Köprü kentinde rastgele konut olgusunun ortaya çıkış tarihi, kentin Kerkük ve Erbil'i birbirine bağlayan ana yol arasındaki stratejik konumunun önemine ek olarak, kentin genişlemesine ve rastgele konut topluluklarının kurulmasına katkıda bulunan kentin konumunun doğal özelliklerinin uygunluğunun yanı sıra nüfusun artması ve kentin temel planlamasının modernizasyonunun olmaması nedeniyle geçen yüzyılın başlarına dayanmaktadır. Konut eksikliğine ek olarak, bu olgu daha da şiddetlenmektedir. Çalışma ayrıca, Altun Küpri kentinin gecekondu mahallelerindeki kentsel, ekonomik ve sosyal örüntülerin, sakinlerinin kentli olmasının bir sonucu olarak, kenttekinden farklı olmadığını ortaya koymuştur. Kent sakinleri, üç milletin (Türkmenler, Kürtler ve Araplar) bir arada yaşadığı bir kenttir. Çalışma, Altun Köprü kentindeki kayıt dışı konut olgusunun demografik özelliklerle orantılı olarak azaltılması için benimsenmesi umulan bir dizi sonuç ve tavsiyeyle sona ermiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of these studies is evident in shedding light on an urgent issue that significantly impacts urban development. Numerous cities in developing countries face the problem of informal settlements. These settlements, emerging in non-residential areas, violate state property laws and encroach upon agricultural land, leading to detrimental effects on public services and urban planning. Without effective planning, these neighborhoods grow and proliferate, eventually becoming an integral and unavoidable part of the urban fabric. The investigation of the phenomenon of informal housing holds great significance in geographical studies as it represents a major issue confronting contemporary cities. Our study, titled“Spatial Analysis of the Random Housing Phenomenon in the City of Altun Kupri,”aims to elucidate the underlying causes of the development of informal housing in Altun Kupri and to analyze its causes and spatial impacts. The study employed a historical and analytical approach to describe random housing and understand its characteristics. It identified the main geographical factors influencing the expansion of these settlements and aimed to identify problems and propose solutions. Methodologically, the study relied on fieldwork, surveys, analyses, personal interviews, aerial photographs, and the use of Geographic Information Systems (GIS) for data collection. This approach ensured an accurate depiction of the state of informal housing in the city of Altun Kupri. The spatial boundaries of the study were confined to the city center, while the temporal focus was on examining the current state of random housing as of 2023. The structure of this study is divided into four chapters. The first chapter presents the conceptual framework for random housing. The second chapter covers the reality of informal housing in the city of Altun Kupri, including the most significant geographical factors of the study area and the human factors contributing to the spread of the phenomenon It also addresses the developmental stages of the phenomenon and the distribution of informal housing areas in Altun Kupri. The third chapter focuses on the spatial patterns of the phenomenon, both urban and economic, as well as public and basic services for the city's slums. The fourth chapter examines the negative impacts of informal housing on the city and explores methods to address the phenomenon. This phenomenon is not new, but the history of the emergence of the phenomenon of random housing in the city of Altun Kupri dates back to the beginning of the last century, due to the importance of the city's strategic location between the main road linking Kirkuk and Erbil, in addition to the appropriateness of the natural characteristics of the city's location, which contributed to its expansion and the establishment of random residential communities, as well as the growth of the population and the lack of modernization of the basic planning of the city. In addition to the lack of housing units, this phenomenon is exacerbated. The study also found that the urban, economic and social patterns in the slums of the city of Altun Kupri are no different from what is in the city, as a result of the fact that its residents are from the city. The inhabitants of the city, a city where three nationalities live together (Turkmen, Kurds, and Arabs). The study concluded with a number of conclusions and recommendations, which it is hoped to be adopted in order to reduce the phenomenon of informal housing in the city of Altun Kupri commensurate with the demographic characteristics.