Analysis of the impact of population displacement on economic and social development in Northern Iraq
Kuzey Irak'ta nüfus göçünün ekonomik ve sosyal kalkınma üzerindeki etkisinin analizi
- Tez No: 872238
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN MERTOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Nüfusun yerinden edilmesi, Etki, Ekonomik ve Sosyal kalkınma, Population displacement, Impact, Economic and Social development
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bireylerin veya grupların yaşadıkları yerlerden zorunlu veya gönüllü olarak ayrılmalarını gerektiren karmaşık bir olgu olan nüfusun yerinden edilmesi; çatışma, sosyo-politik istikrarsızlık ve insani krizlerin iç içe geçtiği kritik bir bağlantı noktasıdır. Bunun sonuçları küresel olarak toplumlar ve ekonomiler arasında yankılanmakta ve iç göçten sınır ötesi mülteci akımlarına kadar uzanan bir deneyim yelpazesini tanımlamaktadır. Son yıllarda, uzun süreli çatışmalar, çevresel bozulma ve sosyo- ekonomik çalkantılar nedeniyle yerinden edilmenin boyutu ve karmaşıklığı artmıştır. Kuzey Irak, jeopolitik, etnik ve ekonomik faktörlerin karmaşık etkileşiminin bir sonucu olarak son yıllarda önemli nüfus geçişleri yaşamıştır. Çatışma, zulüm ve çevresel olumsuzluklar gibi koşulların bir araya gelmesiyle zorunlu nüfus yer değiştirmeleri çok yaygındır. Bu olgu, bölgenin sosyopolitik ortamını derinden etkileyen ayırt edici bir özellik olarak ortaya çıkmıştır. Hem iç göçü hem de mülteci hareketlerini içeren nüfusun yerinden edilmesinin karmaşık dinamikleri, ekonomik büyüme, toplumsal bütünlük ve bölgesel istikrar gibi daha geniş kaygılarla bağlantılı olduğundan, akademik araştırma için ilgi çekici bir yol sunmaktadır. Bu yer değiştirmelerin sonuçları, acil insani kaygıların ötesine geçerek Kuzey Irak'ın büyüme kaderinin temel yönünü önemli ölçüde değiştirmektedir. Bu çalışma, nüfusun yerinden edilmesinin Kuzey Irak'taki ekonomik ve sosyal kalkınma üzerindeki etkilerini incelemeye çalışmaktadır. Erbil, Duhok ve Süleymaniye gibi çeşitli vilayetlerde 138 kadın ve 164 erkek olmak üzere 302 anketten oluşan bir veri seti sistematik olarak toplanmıştır. Daha sonra, standart sapma ve ortalama gibi istatistiksel ölçütler kullanılarak veri setinin titiz bir analizi yapılmış ve çiftler halinde anket soruları arasındaki korelasyonlar incelenmiştir. Özellikle, bu korelasyonların önemi 0.005'lik bir p-değeri eşiği kullanılarak değerlendirilmiş ve bulgular 0.001'lik bir p-değeri ile vurgulanan istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon seviyesine işaret etmiştir. Bulgular, nüfusun yerinden edilmesi ile ekonomik kalkınma arasında hem olumlu hem de olumsuz etkilerin görülebildiği karmaşık bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Population displacement, an intricate phenomenon entailing the compelled or voluntary movement of individuals or groups from their habitual places of residence, serves as a critical nexus intertwining conflict, socio-political instability, and humanitarian crises. Its ramifications reverberate across societies and economies globally, delineating a spectrum of experiences ranging from internal migration to cross-border refugee flows. Over recent decades, the amplitude and intricacy of displacement have surged, propelled by protracted conflicts, environmental degradation, and socio-economic upheavals. Northern Iraq has experienced significant population transitions in recent decades, the result of a complex interaction of geopolitical, ethnic, and economic factors. Mandatory population relocation is very common, motivated by a combination of circumstances such as conflict, persecution, and environmental adversity. This phenomenon has arisen as a distinguishing feature that profoundly impacts the region's sociopolitical environment. The complicated dynamics of population displacement, which include both internal migration and refugee movements, provide an intriguing avenue for scholarly inquiry since they connect with wider concerns such as economic growth, societal cohesiveness, and regional stability. The consequences of these displacements go beyond immediate humanitarian concerns, dramatically changing the fundamental direction of Northern Iraq's growth destiny. This study endeavors to scrutinize the ramifications of population displacement on economic and social development in northern Iraq. A dataset comprising 302 surveys, inclusive of 138 females and 164 males, was systematically collected across various provinces, namely Erbil, Duhok, and Sulaymani. Subsequently, a rigorous analysis of the dataset was undertaken, employing statistical measures such as standard deviation and mean, alongside scrutinizing correlations between survey questions in pairs. Notably, the significance of these correlations was assessed utilizing a p-value threshold of 0.005, with findings indicating a statistically significant level of correlation, underscored by a p-value of 0.001. Findings reveal a complex relationship between population displacement and economic development, with both positive and negative impacts discernible.