Türk ve Alman arşivlerinde Teşkilat-ı Mahsusa
Teskilat-i Mahsusa'nin Turkish and German archives
  1. Tez No: 872249
  2. Yazar: CEMİLE YAĞMUR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİKMET ZEKİ KAPCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Alman Casuslar, İpek Mendiller, Teşkilat-ı Mahsusa, Gayri Nizami Harp, German Spies, Silk Handkerchiefs, Teşkilat-ı Mahsusa, Unregulated Warfere
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 249
Özet
Balkan coğrafyasında komitacılara karşı gayrinizami harpte ustalaşan subaylar, Trablusgarp ardından Balkan savaşlarında kurdukları gönüllüler gruplarla düşmanla mücadele vermişlerdir. Teşkilat-ı Mahsusa'yı kuracak bu subaylar devletin otoritesinin kalmadığı yerde kendilerini devletin esas sahibi saymıştır. Harbiye Nezareti bünyesinde kurulmuş, Harbiye Nazırı Enver Paşa'ya bağlı olarak faaliyetlerini yürütmüşlerdir. Esas olarak isim yapması Birinci Dünya Savaşı sırasında olmuştur. Cihad propogandasının yapılması Teşkilatın esas vazifesi olmasıan karşılık Almanya ile Müslüman coğrafyalarnda gayrinizami harp yapılmıştır. Süveyş Kanalı'nın patlatılması, Hindistan'a planlana İpek Mendiller operasyonu gibi birçok girişim sonuca kavuşturulamamıştır. Elemanlarının istihbarat eğitimi almaması, maddi ve insan kaynağı gibi sıkıntılar sebebiyle Avrupai tarzda istihbarat örgütü gibi başarı gösterememiştir. Teşkilatın elemanlarının sadece istihbarat elemanı olmayışı aynı zamanda askerlik ya da diğer meslek grubundan kişilerden oluşması araştırmadaki en büyük sıkıntı olmuştur.
Özet (Çeviri)
The officers who mastered the informal warfare against the comitarians in the Balkan geography fought the enemy with the volunteer groups they formed in the Balkan wars after Tripoli. These officers, who will establish the organization-ı Mahsasa, have considered themselves the main owner of the state where the authority of the state does not remain. They were established within the structure of the Ministry of War and carried out their activities under the supervision of Minister of War Enver Pasha. It was mainly during the First World War that he made a name for himself. Despite the fact that the promotion of jihad is the main task of the organization, informal warfare has been carried out in Germany and Muslim geographies. Many initiatives, such as the blowing up of the Suez Canal, the planned Silk Handkerchiefs operation to India, could not be achieved. It has not been successful as a European-style agency organization due to the lack of agency training of its employees and difficulties such as financial and human resources. The fact that the personnel of the organization are not only agency staff, but also consist of people from military service or other professional groups has been the biggest problem in the research.