Paranazal sinüs hacimlerinin yaş ve cinsiyete göre incelenmesi
Analyses of paranasal sinuses volumes by the age and gender
  1. Tez No: 872254
  2. Yazar: FADİME YILDIZ ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT NAHİR, DOÇ. DR. MURAT BEYHAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Sinus Frontalis, Sinus Sphenoidalis, Sinus Maxillaris, Hacim, Cavalieri Prensibi, Frontal Sinus, Sphenoidal Sinus, Maxillary Sinus, Volume, Cavalieri principle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Paranazal sinüsler, burun mukozasının kemikler içerisine gömülmesi ile oluşan dört çift boşluktur. Bu boşluklar, sinus frontalis, sinus sphenoidalis, sinus maxillaris ve cellulae ethmoidales olarak adlandırılır. Sinüsler, çeşitli hastalıkların patogenezinde önemli bir rol oynar. Ayrıca insan vücudundaki en sık anatomik varyasyonların görüldüğü bölgelerden biridir. Paranazal sinüslerin sınırlarını belirmek amacıyla bilgisayarlı tomografi (BT) kullanılır. Cavalieri prensibi, paranazal sinüsler gibi düzgün şekle sahip olmayan yapılara ait hacimlerin, doğru ve hızlı bir şekilde hesaplanmasına imkân tanır. Bu çalışmanın temel amacı, paranazal sinüs hacimlerini, yaş ve cinsiyete göre retrospektif bir şekilde incelemek ve nazal septum deviasyonunun (NSD) hacimlere etkisini değerlendirmektir. Bu çalışma için Tokat Gaziosmanpaşa Üniversite Hastanesine başvuran bireylerin BT görüntüleri tarandı. Picture Archiving and Communication System (PACS) üzerinden bireylerin yaşları, cinsiyetleri ve tanıları belirlendi. Çalışmaya toplamda 281 kişi dahil edildi, bunların 151'i kadın, 130'u erkekti. SECTRA' dan indirilen görüntüler ImageJ programından yararlanılarak incelendi. Her bir kesitteki alan hesaplanarak Cavalieri prensibi ile hacim ölçümleri yapıldı. Erkeklerin sinüs hacimlerinin, kadınların sinüs hacimlerinden anlamlı bir şekilde büyük olduğu tespit edildi (p0,05). Çalışmamızda erkek bireylerin sinüs hacimleri daha büyük çıkmıştır. Yetişkin yaş gruplarının sinus maxillaris hacimleri 65 yaş üstüne göre daha büyüktür. Bu sonuçların cerrahi planlamada kolaylık sağlayabileceği ve olası riskleri en aza indirebileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
The paranasal sinuses are four pairs of cavities formed by the embedding of the nasal mucosa into the bones. These cavities are designated as the frontal sinus, sphenoidal sinus, maxillary sinus and ethmoidal cells. The sinuses play an important role in the pathogenesis of diseases and are one of the most common sites of anatomical variation in the human body. Computed tomography (CT) is used to determine the boundaries of the paranasal sinuses. The Cavalieri principle enables the precise and expeditious estimation of the volumes of non-uniform structures, such as the paranasal sinuses. The primary objective of this study was to retrospectively examine the paranasal sinuses volumes according to age and gender and to assess the impact of nasal septum deviation (NSD) on the volumes. For this study, CT images of individuals admitted to Tokat Gaziosmanpaşa University Hospital were scanned. The age, gender and diagnosis of the individuals were determined via the Picture Archiving and Communication System (PACS). A total of 281 individuals were included in the study, of which 151 were female and 130 were male. The images downloaded from SECTRA were identified using the ImageJ program. The following section presents the results of the calculations and measurements conducted in each area. The area of each section was calculated, and volume measurements were made using the Cavalieri principle. The results demonstrated that the sinus volumes of males were significantly larger than those of females (p0.05). In the present study, the sinus volumes of male individuals were found to be larger. The maxillary sinus volumes of adult age groups are larger compared to those over 65 years old. These results may facilitate surgical planning and minimize the potential for complications.