The role of the UN in the protection of women's rights in non-international armed conflicts: The case of Tigray conflict in Ethiopia
Uluslararası olmayan sı̇lahlı çatışmalarda kadın haklarının korunmasında BM'nı̇n rolü: Etı̇yopya'dakı̇ Tı̇gray çatışması örneğı̇
  1. Tez No: 872256
  2. Yazar: BIRUK PAULOS
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNDÜZ ALP ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Çatışma bağlantılı cinsel şiddet, uluslararası yasal çerçeve, hukuki koruma, uluslararası olmayan silahlı çatışmalar, Tigray çatışması, Birleşmiş Milletler, kadın hakları, CRSV, international legal framework, legal protection, NIACs, Tigray conflict, women's rights
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 318
Özet
Uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda, özellikle BM himayesinde, kadınların korunmasını amaçlayan uluslararası yasal ve kurumsal bir çerçevenin varlığına rağmen, silahlı çatışmalarda kadınların orantısız bir şekilde etkilendiği, haklarının sürekli olarak ihlal edildiği ve sistematik cinsel şiddetin kurbanı oldukları gerçeği, mevcut yasal rejimin etkili bir şekilde uygulanmasının sorgulanmasına neden olmaktadır. Bu tez, silahlı çatışmalarda kadın haklarının benzersiz ve farklı şekilde korunmasını araştırmaya yönelik acil ihtiyacı ele almakta ve bu tür bir korumayı engelleyen yasal boşlukları incelemektedir. Çalışma, Etiyopya'daki Tigray çatışmasına özel olarak odaklanarak, Birleşmiş Milletler'in (BM) çatışma ortamlarında kadın haklarının korunmasına yönelik yasal ve kurumsal çerçeveyi şekillendirmede oynadığı rolü araştırıyor. Niteliksel bir sosyo-yasal araştırma yaklaşımı kullanan araştırma, birincil ve ikincil verileri birleştirerek önemli bilgilendirici röportajları, belge analizini ve literatür taramalarını birleştiriyor. Bulgular, BM'nin, özellikle çatışmaya bağlı cinsel şiddetin önlenmesinde, kadın haklarının korunmasına yönelik uluslararası çerçevelerin geliştirilmesine önemli katkılarının altını çiziyor. Ancak araştırma, BM'nin, özellikle Tigray çatışması gibi uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda, yerel düzeyde çatışmalara bağlı cinsel şiddeti ele almaya yönelik yasal önlemleri uygulamadaki eksikliklerini ortaya koyuyor. BM'nin kadınların önlenmesi, korunması ve desteklenmesinin yanı sıra savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırıma varan suçların faillerinin kovuşturulması konusundaki rolü hâlâ gelişmemiş ve bu tür bağlamlarda yeterince uygulanmamaktadır. Bu tez, uluslararası olmayan silahlı çatışmalarda kadın haklarının korunmasını çevreleyen zorluklar ve fırsatlar hakkındaki anlayışımızı geliştirmekte ve mevcut yasal boşlukları kapatmak ve bu zorlu ortamlarda kadın haklarının korunmasını geliştirmek için kapsamlı reformlara yönelik acil ihtiyacın altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
Despite the existence of an international legal and institutional framework aimed at protecting women in NIACs, particularly under the auspices of the UN, the stark reality that women in armed conflicts bear a disproportionate impact, with their rights consistently violated and becoming victims of systematic sexual violence, calls into question the effective enforcement of the current legal regime. This dissertation addresses the pressing need to explore the unique and differential protection of the rights of women in armed conflict, examining the legal and practical gaps that hinder such protection. The study investigates the role played by the UN in shaping the legal and institutional framework for women's rights protection in conflict settings, with a specific focus on the Tigray conflict in Ethiopia. Employing a qualitative socio-legal research approach, the research combines primary and secondary data, incorporating key informant interviews, document analysis, and literature reviews. The findings reinforce the UN's significant contributions to the development of international frameworks for protecting women's rights, particularly in preventing CRSV. However, the research exposes the UN's shortcomings in implementing legislative measures to address CRSV at the domestic level, notably within NIACs like the Tigray conflict. The UN's role in the prevention, protection, and support of women, as well as the prosecution of perpetrators of crimes amounting to war crimes, crimes against humanity, and genocide, remains underdeveloped and inadequately enforced in such contexts. This dissertation contributes to the elucidation of challenges and opportunities pertaining to the protection of women's rights within NIACs. It emphasizes the imperative for wide-ranging reforms aimed at addressing extant legal lacunae and augmenting the protection of women's rights in such exigent contexts.