Kadın hakları ve Birleşmiş Milletler
Women's rights and United Nations
- Tez No: 357421
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEVFİK GÜLSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Uluslararası Topluym, İnsan Hakları, Birleşmiş Milletler, Kadın Hakları, Ayırt Etme
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
İkinci dünya savaşından elde edilen tecrübeler ve onun insan hayatındaki yıkıcı etkileri, uluslararası toplumu barış yaratmak ve insan haklarını savunmak adına önlemler alabilmeye sevketti. Bu esnada insan haklarını koruma yolunda özellikle kadın hakları adına, bu kapsamlı çaba için bir alan ve faaliyet başladı. Birleşmiş Milletler örgütünün kuruluşu kadın haklarının ilerlemesinde çok önemli bir rol oynamış ve kadınların haklarını çeşitli yönleri ile savunmasına neden olmuştur. Öyle ki, 21'inci yüzyılın başında kadın hakları kontekstinde kayda değer bir gelişim sağlamıştır. Birleşmiş Milletler örgütü, bu hedefe ulaşmak ve kadınlar ve erkekler arasındaki eşitlik kurallarını vurgulama doğrultusunda, bu zamana kadar özel düzenlemeler uygulamıştır. Kadın statüsü kuruluşuyla, evrensel insan hakları beyannamesinde kadın haklarının güvence altına alınması ve hakların uluslararası sözleşmesi, kadın hakları merkezciliğiyle konferanslar ve toplantıların yapılması ve bildirgelerin hazırlanması ve onaylanmaları, çeşitli kongrelerin yapılması, bu süreçin gelişme ve kalkınmasına büyük bir destek olmuştur. Dünyada kadın statüsünün ilerlemesinde önemli rolü olan Birleşmiş Milletler kurumunun en yeni faaliyetlerinden biri kadınlara karşı her türlü ayrımcılığı önleme sözleşmesinin onaylanması olmuştur (1979). Bu belgelerde anlatılan hakların kapsamlılığı bakımından, Birleşmiş Milletler kurumunun destek sisteminde kendine özel bir pozisyon kazanmıştır.
Özet (Çeviri)
Lessons from the Second World War and its devastating effects on human life, persuade the international community to take actions to protect human rights and create urged peace. At this time efforts in support of human right, especially women, began to spread. The United Nation's establishment as a symbol to develop the women rights, plays an important role, and makes particular attentions to the protection of their rights in various aspects. So, that is one of the characteristics of international law at the beginning of the twenty-first century is eye-catching development in the field of human rights of women. To achieve this goal and in order to emphasis on women and men equality, the United Nation (UN) has been made special arrangements. The establishment of the commission on the Status of Women, to place women rights in the international declaration of Human Rights and international human rights conventions, holding conferences and meetings focused on women rights, preparing and approving declarations, resolutions, and many conventions has helped to expand and develop this process. The latest activities of the UN in developing the status of women in the world, that has important role, is to ratified the convention on the elimination of all forms of discrimination against Women (1979) that its comprehensiveness in terms of the rights mentioned in this document has found a special place on the protective system of the United Nation. Keyword: The international community, Human Rights, Peace, United Nations, Law Women, Discrimination