Polikistik over sendromlu kadınların ultra işlenmiş gıda tüketiminin biyokimyasal parametreler ve semptomlar ile ilişkisinin araştırılması
Investigation of the association of ultra-processed food consumption with biochemical parameters and symptoms in women with polycystic ovary syndrome
  1. Tez No: 872262
  2. Yazar: ESRA GÜNAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP GÖKÇE ESKİN, DR. ÖĞR. ÜYESİ İZZET ÜLKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
  6. Anahtar Kelimeler: Beslenme Değerlendirmeleri, Beslenme Durumu, Polikistik Over Sendromu, Nutrition Assessments, Nutrition Status, Polycystic Ovary Syndrome
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
POLİKİSTİK OVER SENDROMLU KADINLARIN ULTRA İŞLENMİŞ GIDA TÜKETİMİNİN BİYOKİMYASAL PARAMETRELER VE SEMPTOMLAR İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI Günay E. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Beslenme ve Diyetetik Programı, Yüksek Lisans Tezi, Aydın, 2024. Amaç: Bu araştırmanın amacı polikistik over sendromu olan kadınların ultra işlenmiş gıda tüketim puan ortalamalarını saptayarak, antropometrik ölçümler, biyokimyasal, hormonal parametreler ve mFG skorları ile ilişkisini saptamaktır. Gereç ve Yöntem: Analitik ve kesitsel olarak planlanan çalışma, Erzurum Şehir Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine, Şubat 2023- Kasım 2023 tarihleri arasında başvuran polikistik over sendromu tanısı almış gönüllü bireyler ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri“Kişisel Bilgi Formu”ve“Besin Tüketim Sıklığı”ve“Modifiye FerrimanGallwey Görsel Skorlama”formu ile birlikte bireylerin biyokimyasal ve hormonal tahlil sonuçları toplanmıştır. Ayrıca araştırmacı tarafından antropometrik ölçümleri alınmıştır. Verilerin değerlendirilmesi parametrik testlerden bağımsız t testi, Pearson Korelasyon Testi, parametrik olmayan testlerden ise Kruskall Wallis- H testi, Spearman's Korelasyon Testi kullanılmıştır. İstatistiksel olarak p0,05), estrodiol (t=-1,698, p>0,05), serbest testesteron (t=-0,792, p>0,05) ve DHEAS (t=-0,418, p>0,05) değerleri ile anlamlı farklılık bulunamamıştır. Sonuç: Polikistik over sendromuna sahip hastaların ultra işlenmiş gıda tüketimleri ile bazı antropometrik ve biyokimyasal bulguları arasında anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür. Gelecek çalışmalarda daha güçlü çalışma düzenleri ve farklı toplum grupları kullanılırsa, ultra işlenmiş gıdaların tüketimiyle istenmeyen sağlık sonuçları arasındaki ilişkiler, polikistik over sendromu etiyolojisine kritik bir iç görü sağlayabilir. Bu durumun dünya çapında PKOS' u kontrol ve tedavi etmeyi amaçlayan halk sağlığı programlarının ve politikalarının geliştirilmesine yardımcı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN ULTRA-PROCESSED FOOD CONSUMPTION AND BIOCHEMICAL PARAMETERS AND SYMPTOMS OF WOMEN WITH POLYCYSTIC OVARIAN SYNDROME Günay E. Aydın Adnan Menderes University Health Sciences Institute, Nutrition and Dietetics Program, Master's Thesis, Aydın, 2024. Purpose: The aim of this study is to determine the ultra-processed food consumption average scores of women with polycystic ovary syndrome and to determine its relationship with anthropometric measurements, biochemical, hormonal parameters and mFG scores. Materials and Methods: The study, planned as analytical and cross-sectional, was conducted with volunteer individuals diagnosed with polycystic ovary syndrome who applied to Erzurum City Hospital, Gynecology and Obstetrics Polyclinic between February 2023 and November 2023. In collecting research data, individuals' biochemical and hormonal analysis results were collected along with the“Personal Information Form”,“Food Consumption Frequency”and“Modified Ferriman-Gallwey Visual Scoring”form. Additionally, the researcher took anthropometric measurements. In the evaluation of the data, the independent t-test and Pearson Correlation Test were used among parametric tests, and Kruskall Wallis-H test and Spearman's Correlation Test were used among non-parametric tests. Values at p0.05), estradiol (t=-1.698, p>0.05), free testosterone (t=-0.792, p> 0.05) and DHEAS (t=-0.418, p>0.05) values, no significant difference was found. Conclusion: It has been observed that there is a significant relationship between ultraprocessed food consumption and some anthropometric and biochemical findings of patients with polycystic ovary syndrome. If future studies use more robust study designs and different population groups, associations between consumption of ultra-processed foods and adverse health outcomes may provide critical insight into the etiology of polycystic ovary syndrome. This may help develop public health programs and policies to control and treat PCOS worldwide.