Gentiana olivieri griseb.'in nöroprotektif etkileri
Neuroprotective effects of gentiana olivieri griseb
- Tez No: 872323
- Danışmanlar: PROF. DR. FUNDA NURAY YALÇIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Gentiana olivieri, sekoiridoit, nöroprotektif etki, izolasyon, Gentiana olivieri, secoiridoide, neuroprotective effect, isolation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Gentiana cinsi dünyada 400, Türkiye'de 12 türe sahiptir ve bu cinse ait bitkiler uzun yıllardır halk tıbbında geniş bir kullanım yelpazesine sahip olmuşlardır. Bu türlerden Gentiana olivieri Griseb. Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da halk arasında iştah açıcı, acı tonik, antidiyabetik ve aşırı korkmuş kişilerde oluşan tutukluğun, dona kalmanın giderilmesinde kullanılır. Bu bölgede“Afat”,“Afat otu”ismiyle bilinmektedir. Anabilim Dalımızda yapılan çalışmalara devam niteliğinde olan bu çalışmada Gaziantep bölgesinden ticari olarak yetiştirilen Gentiana olivieri' nin toprak üstü kısımlarının fitokimyasal içeriğinin belirlenmesi ve nöroprotektif etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla G. olivieri' nin dekoksiyon, etanol, su, kloroform ve nbutanol ekstreleri hazırlanmış ve nöroprotektif etkileri SH-SY5Y insan nöroblastoma hücre hattında test edilmiştir. LPS ile uyarılan hücre içi sitokin seviyeleri üzerindeki etkileri değerlendirildiğinde etanol ve su ekstreleri IFN-α , sulu ekstre IFN-β , kloroform ve su ekstreleri c1q , n-butanol ve kloroform c3 ve sulu ekstre c9 seviyelerini anlamlı seviyede arttırmıştır. n-butanol ekstresinden gerçekleştirilen kromotografik çalışmalarla 1 sekoiridoit glikoziti (svertiamarin) ve 1 oligosakkarit saflaştırılmıştır. İzole edilen bileşiklerin yapıları çeşitli spektroroskopik yöntemler (13C NMR, 1H NMR, DEPT, COSY teknikleri) kullanılarak aydınlatılmıştır. Ayrıca daha önce Gentiana türlerinden elde edilmiş olan svertiamarin, sverozit, gentiopikrozit ve izoorientin metabolitleri LC-qTOF-MS ile G. olivieri ekstreleri içinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The genus Gentiana has 400 species in the world and 12 species in Türkiye, and plants belonging to this genus have had a wide range of uses in folk medicine for many years. Gentiana olivieri Griseb. used in Southeastern and Eastern Anatolia as an appetite stimulant, bitter tonic, and antidiabetic, as well as for the relief of stiffness and frostbite in terrified people. In this region, it is known as“Afat”or“Afat otu”. In this study, which is a continuation of the studies carried out in our department, the aim was to determine the phytochemical content of the aerial parts of Gentiana olivieri obtained commercially from the Gaziantep region and to investigate their neuroprotective effects. For this purpose, decoction, ethanol, water, chloroform and n-butanol extracts of G. olivieri were prepared, and their neuroprotective effects were tested on the human neuroblastoma cell line SH-SY5Y. When the effects on intracellular cytokine levels induced by LPS were evaluated, ethanol and water extracts significantly increased IFN-α, aqueous extract IFN-β, chloroform and water extracts c1q, n-butanol and chloroform c3 and aqueous extract c9 levels. 1 secoiridoide glycoside (svertiamarin) and 1 oligosaccharide were purified from n-butanol extract by chromatographic studies. The structures of the isolated compounds were elucidated using various spectroscopic methods (13C NMR, 1H NMR, DEPT, and COSY techniques). In addition, the metabolites of svertiamarin, sveroside, gentiopicroside and isoorientin, which were previously obtained from Gentiana species, were detected in G. olivieri extracts by LC-qTOF-MS.