Çocuklarda N95 maske kullanımının klinik bulgular üzerine etkisi
The effect of N95 mask use on clinical findings in children
  1. Tez No: 872339
  2. Yazar: ŞEYMA DEMİRAY GÜLLÜ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜL TRABZON
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Pediatri, N95 maske, solunumsal alkaloz, Pediatrics, N95 mask, respiratory alkalosis
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÇOCUKLARDA N95 MASKE KULLANIMININ KLİNİK BULGULAR ÜZERİNE ETKİSİ Giriş ve amaç: Çalışmada N95 maskenin sağlıklı çocuklar üzerindeki kullanımı ile kan gazı parametrelerinin bozulup bozulmadığı ve klinik korelasyonu, yapılan anketle değerlendirilmiştir. Böylece, gelecekte oluşacak yeni salgınlarda, N95 maske kullanımının çocuklar üzerine etkileri üzerine bilgi sahibi olmak amaçlanmıştır. Yöntem ve gereçler: Çalışma 15-18 yaş aralığında, 17 kız, 17 erkek, 34 sağlıklı, gönüllü çocukta yapılmıştır. Şikayeti olmayanlardan kapiller kan gazı alınarak N95 maske takılmıştır. Belirli aralıklarla anket tekrarlanmıştır. Semptomlardan birine var cevabı veren çocukların maskeyi çıkarma ihtiyacına bakılarak çalışmaya devam edilmiştir. Maske çıkarılmadan hemen önce çocuklardan kan gazı alınmıştır. Bulgular: Çalışmamızda pH değerinin maskeli olanlarda daha yüksek, pCO2 değerinin ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir . Sonuç: Çalışmamızda pH değerinin maskeli olanlarda daha yüksek (p:002), pCO2 değerinin ise daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p:0.006). Nefes almakta zorluk, boğulma hissi, baş ağrısı, mide bulantısı, baş dönmesi, halsizlik, çarpıntı gibi semptomların solunumsal alkaloz ve hipokarbiye bağlı olduğu düşünülmüştür. Çocukların 11 tanesinde, maske kullanımına bağlı sistemik semptom görülmemiştir. Sistemik semptomları olan 23 çocuğun ise 14'ünde alkaloz görülmüştür.
Özet (Çeviri)
THE EFFECT OF N95 MASK USE ON CLINICAL FINDINGS IN CHILDREN Background: In the study, the use of the N95 mask in healthy children was evaluated with a questionnaire to determine whether there was deterioration in blood gas parameters and clinical correlation. Thus, it was aimed to have information on the effects of N95 mask use on children in new outbreaks that will occur in the future. Materials and Methods: The study was conducted on 34 healthy volunteer children, 17 girls and 17 boys, between the ages of 15-18. Capillary blood gas was taken from those without complaints and n95 mask was applied. The survey was repeated at regular intervals. The study was continued according to the willingness of symptomatic children to remove the mask. Blood gas was taken from the children immediately before the mask was removed Results: In our study, pH value was found to be higher and pCO2 value was found to be lower in masked children. Conclusion: In our study, it was found that PH value was higher in masked patients (p:002) and pCO2 value was lower (p:0.006). Symptoms such as difficulty breathing, feeling of suffocation, headache, nausea, dizziness, weakness, palpitations were thought to be due to respiratory alkalosis and hypocarbia.No Systemic symptoms related to mask use were observed in 11 children. Alkalosis was observed in 14 of 23 children with systemic symptoms.