Birinci basamağa başvuran kadınlarda üriner inkontinans sıklığı ve üriner inkontinans konusunda bilgi ve tutumları
Prevalence of urinary incontinence and their knowledge and attitudes towards urinary incontinence in women referring to primary care
  1. Tez No: 872342
  2. Yazar: MUSTAFA KELEBEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CAHİT ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, inkontinans testi, ICIQ-SF, sıklık, Urinary incontinence, incontinence quiz, ICIQ-SF, prevalence
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Amaç: Bu araştırmada, birici basamağa başvuran kadınlarda üriner inkontinans (Üİ) sıklığını tespit etmek ve bu konudaki bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı tipte bir anket çalışmasıdır. Hatay ili Antakya ilçesindeki 3 farklı aile sağlığı merkezi birimlerine herhangi bir nedenle başvuran, 30 yaş ve üzeri kadınlarda çalışma yürütülmüştür. Katılımcılara sosyodemografik veriler, obstetrik öykü ve genel sağlık durumunu sorgulayan 22 soruluk anket, Uluslararası İdrar Kaçırma Konsültasyon Sorgulaması Kısa Formu (ICIQ-SF) ölçeği ve İnkontinans Testi ölçeği uygulanmıştır. Bulgular: Üriner inkontinans sıklığı %23,4 (69) idi. Üriner inkontinansı olan kadınların %59'unda (41) stres üriner inkontinans, %21'inde (15) acil üriner inkontinans, %18'inde (13) mikst tip üriner inkontinans vardı. En sık görülen tip stres üriner inkontinanstı. Yaş, eğitim düzeyi, vücut kitle indeksi, doğum sayısı, doğum şekli, menopoz varlığı, aile öyküsü, idrar yolu enfeksiyonu ile üriner inkontinans ilişkiliydi. İdrar kaçıran katılımcıların ICIQ-SF toplam skoru ortalaması 7,12±3,11 idi. Üriner inkontinası olan kadınların %39,3'ü (27) rahatsız edici olan üriner inkontinansa sahipti. İdrar kaçırması olan katılımcıların IQ skoru ortanca (min-max) skoru 4 (0-10), idrar kaçırması olmayan katılımcıların ortanca (min-max) skoru 6 (1-13) idi. Sonuçlar: Birinci basamağa başvuran kadınlarda üriner inkontinans sıktır. Yaş, eğitim düzeyi, vücut kitle indeksi, doğum şekli, doğum sayısı, idrar yolu enfeksiyonları, menopoz, aile öyküsü risk faktörü olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to determine the prevalence of urinary incontinence (UI) in women applying to primary care and to evaluate their knowledge and attitudes on this subject. Method: It is a cross-sectional descriptive type survey study. The study was conducted on women aged 30 and over who applied to 3 different family health center units in Antakya district of Hatay province for any reason. A 22-question survey questioning sociodemographic data, obstetric history and general health status, the International Consultation on Incontinence Questionnaire Short Form (ICIQ-SF) scale and the Incontinence Quiz scale were administered to the participants. Results: The prevalence of urinary incontinence was 23,4% (69). Of the women with urinary incontinence, 59% (41) had stress urinary incontinence, 21% (15) had urgent urinary incontinence, and 18% (13) had mixed type urinary incontinence. The most common type was stress urinary incontinence. Age, education level, body mass index, number of births, mode of delivery, presence of menopause, family history, and urinary tract infection (UTI) were associated with urinary incontinence. The mean ICIQ-SF total score of participants with urinary incontinence was 7.12±3.11. 39.3% (27) of women with urinary incontinence had urinary incontinence that was bothersome. The median (min-max) IQ score of participants with urinary incontinence was 4 (0-10), and the median (min-max) score of participants without urinary incontinence was 6 (1-13). Conclusions: Urinary incontinence is common in women applying to primary care. Age, education level, body mass index, type of birth, number of births, urinary tract infections, menopause, and family history have been found to be risk factors.