Meyve ağaçları için değişken oranlı hava ve sıvı uygulamalı pülverizatör tasarımı, imalatı ve etkinlik analizi
Design, manufacturing and effectiveness analysis of variable ratio air and liquid applied sprayer for fruit trees
  1. Tez No: 872470
  2. Yazar: MEDET İTMEÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mühendislik Bilimleri, Ziraat, Engineering Sciences, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Değişken Oranlı Hava ve Sıvı Uygulama, Yardımcı Hava Akımlı Bahçe Pülverizatörü, Lazer sensör, Meyve ağacı İlaçlama, İlaç birikintisi, İlaç sürüklenmesi, Variable Rate Air and Liquid Application, Air Assissted Orchard Sprayer, Laser Sensor, Orchard Spraying, Deposition, Drift
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Ülkemizde meyve ağaçlarına ilaç uygulamak üzere yaygın olarak standart tip yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörleri kullanılmaktadır. Bu tip pülverizatörlerle ağaç taç hacmine bağlı olarak uygulama hacmini (L/ağaç) değiştirmek, hava akımı anlık olarak değiştirmek ve ağaçlar arasındaki boşluklarda ilacı anlık kesmek mümkün değildir. Yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörleri ile yapılan uygulamalarda ilaç tassarrufu sağlamak için genellikle değişken oranlı püskürtme sistemleri üzerinde çalışmalar yapılmaktadır. Oysa püskürtme sisteminin kontrolü ile birlikte damla taşıyıcı hava akımının da kontrol edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada; yeni tasarlanan bir yardımcı hava akımlı bahçe pülverizatörünün eksenel fanı ayrı bir hidrolik sistemle işletilerek değişken oranlı hava akımı ve aynı zamanda püskürtme sistemi üzerindeki memeler selenoid valflerle bağımsız kontrol edilerek değişken oranlı püskürtme sistemi oluşturulmuştur. Çalışmada ağaç tacının geometrisi anlık olarak lazer sensörler aracılığıyla tespit edilmiş daha sonra sensörlerle alınan bu veriler Labview isimli program sayesinde püskürtme için gerekli sıvı miktarı ve hava akımı hızını hesaplamakta kullanılmıştır. Böylece, bahçe pülverizatörü sıra arasında ilerlerken, ağacın değişen geometrilerine dolaysıyla taç hacmine bağlı olarak gerçek zamanlı hava ve püskürtme sıvısı uygulayabilecek hale getirilmiştir. Bahçe denemelerinden önce, laboratuvar ortamında pülverizatörün anlık ve kendi karar verme mekanizmasına sahip olabilmesi için ön çalışmalar gerçekleştirilmiştir Prototip olarak üretilen pülverizatör, farklı taç geometrilerine ve yaprak yoğunluklarına sahip greyfurt (YAİ=2,08), pikan cevizi (YAİ=1,67) ve Trabzon hurması (YAİ=1,49) bahçelerinde denenmiştir. Tasarlanan bahçe pülverizatörü hem değişken oranlı hem de geleneksel bahçe pülverizatörler gibi (15, 30, 45⸰ fan kanat açısı ve 1680 ve 2160 dev/dak fan dönü hızında) çalıştırılabilmektedir. Denemelerde, tasarlanan bahçe pülverizatörü; 3 farklı bahçede, değişken oranlı ve geleneksel uygulama (6 farklı uygulama) olmak üzere 7 farklı işletme koşulunda çalıştırılmıştır. Gerek yeni tasarımın değişken oranlı uygulama performansı gerekse de geleneksel işletme koşullarında sağlanan etkinlikleri karşılaştırmak için ağaç üzerinde seçilen bölgelerde sağlanan ilaç (BSF iz maddesi) birikintisi miktarı (μg/cm2) ve kaplama oranları (%), ağaç tacı dışına sürüklenen ilaç birikintisi (airborne drift), ağaç tacı altında yere ulaşan ilaç birikintisi (ground drift) ve beher işletme koşulu için enerji tüketim değerleri ölçülmüştür.. Değişken oranlı uygulamalarda geleneksel uygulamalara göre greyfurt ağacında 58,55%, pikan cevizinde 69,90%, ve Trabzon hurmasında 68,01% daha az ilaç tüketilmiştir. Geleneksel uygulama ile gerçekleştirilen denemelerde Greyfurt ve Pikan Cevizi bahçelerinde uygulama hacimleri ise 550 L/ha olarak Trabzon hurmasında uygulama hacmi 830 L/ha olarak belirlenmiştir. Belirtilen uygulama hacimleriyle çalışmada, değişken oranlı uygulamalarda greyfurt ağacı üzerinde ölçülen ortalama iz maddesi birikimi 2,77 μg/cm2, kaplama oranı %13,74 sürüklenme kayıpları 0,96 μg/cm2 ve yere ulaşan iz maddesi birikimi 2,88 μg/cm2 olarak ölçülmüştür. Bu değerler pikan cevizinde sırasıyla ortalama iz maddesi birikintisi 2,79 μg/cm2, kaplama oranı %14,79 sürüklenme kayıpları 0,78 μg/cm2 ve yere ulaşan iz maddesi birikimi 4,86 μg/cm2 olarak gerçekleşmiştir. Trabzon hurmasında ise iz maddesi birikintisi 2,80 μg/cm2 ve kaplama oranı %14,20 sürüklenme kayıpları 1,41 μg/cm2 ve yere ulaşan iz maddesi birikimi 10,08 μg/cm2 olarak ölçülmüştür. Değişken oranlı uygulamalar genellikle geleneksel işletme koşullarına göre daha düşük iz maddesi birikinti ve kaplama değerleri sağlamıştır. Değişken oranlı uygulama ile ağaç türü fark etmeksizin yapılan denemelerde, %10 düzeylerinde yakıt tasarrufu sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
In our country, standard type air assissted orchard sprayers are widely used to apply pesticides to fruit trees. With this type of sprayers, it is not possible to change the application volume (L/tree) depending on the tree crown volume, to change the air flow instantaneously, and to instantly cut the pesticide in the gaps between trees. In applications made with air assissted orchard sprayers, studies are generally carried out on variable rate spray systems to save pesticides. However, along with the control of the spray system, the droplet carrier air flow must also be controlled. In this study; The axial fan of a newly designed air assissted orchard sprayer is operated by a separate hydraulic system, and a variable rate spray system is created by controlling the variable rate air flow and the nozzles on the spray system independently with solenoid valves. In the study, the geometry of the tree canopy was instantly detected through laser sensors, and then these data received with the sensors were used to calculate the amount of liquid and airflow velocity required for spraying, thanks to the program called Labview. Thus, as the orchard sprayer moves through the rows, it can apply real-time air and spray liquid depending on the changing geometries of the tree and therefore the canopy volume. Before the orchard trials, preliminary studies were carried out in a laboratory environment to enable the sprayer to have an instantaneous and own decision-making mechanism. The sprayer, produced as a prototype, was tested in grapefruit (LAI=2.08), pecan walnut (LAI=1.67) and persimmon (LAI=1.49) orchards with different canopy geometries and leaf densities. The designed orchard sprayer can be operated as both variable rate and traditional orchard sprayers (15, 30, 45⸰ fan blade angle and 1680 and 2160 rpm fan rotation speed). In the trials, the designed orchard sprayer; it was operated in 7 different operating conditions, including variable rate and traditional application (6 different applications), in 3 different orchards. In order to compare both the variable rate application performance of the new design and the efficiencies achieved under traditional operating conditions, the amount of drift (BSF trace substance) deposits (μg/cm2) and coverage rates (%),deposits that drifted out of the tree canopy (airborne drift) in selected areas on the tree, residue reaching the ground under the tree crown (ground drift) and energy consumption values for each operating condition were measured.In variable rate applications, 58.55% less pesticide was consumed in grapefruit trees, 69.90% in pecans, and 68.01% in persimmons compared to traditional applications. In the trials carried out with traditional application, the application volume in grapefruit and pecan orchards was determined as 550 L/ha, and the application volume in persimmon was determined as 830 L/ha. In the study with the specified application volumes, the average trace material accumulation measured on the grapefruit tree in variable rate applications was 2.77 μg/cm2, the coverage rate was 13.74%, drift losses were 0.96 μg/cm2 and the trace material accumulation reaching the ground was 2.88 μg/cm2 measured.These values were respectively: the average tracer accumulation in pecan nuts was 2.79 μg/cm2, the coverage rate was 14.79%, the drift losses were 0.78 μg/cm2 and the tracer accumulation reaching the ground was 4.86 μg/cm2. In persimmon, trace material accumulation was measured as 2.80 μg/cm2, coverage rate was 14.20%, drift losses were 1.41 μg/cm2 and tracer accumulation reaching the ground was measured as 10.08 μg/cm2. Variable rate applications generally provided lower tracer deposit and coating values than conventional operating conditions. In trials conducted with variable rate application, regardless of tree type, fuel savings of 10% were achieved.