Türkiye'de pazarlanan rüzgâr makinalarının teknik ve ekonomik yönden karşılaştırılması
Comparison of technical and economic aspects of marketing from the wind machines in Turkey
  1. Tez No: 609576
  2. Yazar: MUSTAFA TOKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ BAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgâr Makinaları, Radyasyon Donu, Meyve ağaçları, Don Hasarı, Wind Machines, Radiation Frost, Frost damage, Fruit Trees
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünyada her yıl tarım ürünlerinin dondan ve don olaylarından kaynaklı zararı %15 civarındadır. Meyve ağaçlarında don olayında dolayı ekonomik kayıplar oldukça yüksek olmaktadır. Çünkü çoğu kez bu durumda ağaçların kesilip yeniden fidan dikimine gitmek gerekmektedir. Meyve ağacı yetiştiriciliğinde dondan korunmak için öncelikle, çeşit seçimi, dikim yeri ve meteorolojik koşulların dikkate alınması gerekmektedir. Ancak günümüzde çoğu üretici bu gerçeği görmeden bahçe tesis etmekte ve don zararıyla karşı karşıya kalmaktadır. Don olayı, Adveksiyon (tamamen soğuk hava akımı) ve Radyasyon (inversiyonlu durum) donları şeklinde gerçekleşmektedir. Adveksiyon donu ile mücadelede çoğu kez don hasarı kaçınılmaz olmakta, ancak Radyasyon donu ile mücadelede özellikle rüzgar makinaları yaygın olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde dondan korumak amaçlı daha çok ithal olan farklı firmalara ait rüzgar makinaları pazarlanmaktadır. Ancak bu makinaların üreticiye ışık tutacak teknik ve ekonomik karşılaştırmaları bulunmamaktadır. Bu çalışmada, Türkiye de pazara sunulun Rüzgâr makinalarına ait bazı teknik, ekonomik ve makine emniyetine yönelik veriler elde etmek için bir anket hazırlanmış ve anket ithalatçı ve imalatçı firmalara uygulanmıştır. Böylece üreticilerin pazara sunulan makinaları karşılaştırarak makine seçimine yardımcı olacak veriler derlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, ülkemizde sabit kurulan makinalar en çok 2-5 kanatlı, 96-141 kW'lik dizel motora sahip ve yakıt tüketimi 19-32 l/h sınırları arasında değişen ve 10 m kule yüksekliğine sahip olduğu görülmüştür. Mobil olan rüzgar makinaları ise 5 kanatlı, 17 kW lik benzin motorlu ve yakıt tüketimi 5 l/h olduğu görülmüştür. Pazarlanan makinalarda yerlilik oranı yaklaşık %85.71'dir. Yerlilik oranı en yüksek olan ünitenin çelik kule ve motor koruyucu aksam olduğu anlaşılmıştır. Bütün makinaların makine emniyet yönetmenliğine uygun hazırlanarak pazara sunulduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Every year, the damages of agricultural products caused by frost and frost events are around 15%. Economic losses due to frost in fruit trees are quite high. Because, in most cases, it is necessary to cut down the trees and plant seedlings again. In order to prevent trees from frost, first of all, variety selection, planting place and meteorological conditions should be taken into account. Today, however, many growers build a garden without seeing these facts and are faced with frost damages. Frost exists in a form of advection (completely cold air flow) or radiation (inversion state). Frost damages in the advection conditions are often inevitable, but wind machines are widely used in the fight against radiation frost. In our country, wind machines marketing by different companies which are mostly imported for the purpose of protecting against frost are presented. However, these machines do not have technical and economic comparisons to shed light for farmers. In this study, in order to gather wind machinery data marketed in Turkey, a questionnaire was applied to wind machine manufactures and importers. Questionnaire was including some questions to gather data on technical, economical and machine safety marketed wind machine in Turkey. Thus, the data taken from wind machine companies will help farmers to select and compare the wind machines in the market. that will help manufacturers to compare the machines offered to the market. According to the results, fixed installed machines in our country have 2 to 5 blades, diesel engine of 96 to 141 kW and fuel consumption vary between 19 to 32 l/h and have a tower height of 10 m. Mobile wind machines have 5 blades, gasoline engine of 17 kW and fuel consumption is 5 l/h. The domesticity rate of the marketed machines is approximately 85.71%. It is understood that the unit which has the highest domesticity rate is the steel tower and motor protection parts. It was observed that all the machines were prepared and presented to the market in accordance with the machinery safety directive.