Halk arasında yara iyileşmesinde kullanılan bazı bitkiler üzerine yapılan farmakognozik araştırmalar
Pharmacognostic studies on some plants used for wound healing among the folk
  1. Tez No: 872596
  2. Yazar: TUĞBA BUSE ŞENTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ZAFER ÖMER ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Ciltle ilişkili enzim inhibisyonu, Emüljel, HPTLC, LC-MS/MS, Yara, Emulgel, HPTLC, LC-MS/MS, Skin-related enzyme inhibition, Wound
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı O. argyrea subsp. argyrea, Phlomis kurdica ve Equisetum telmateia bitkilerinin cilt ile ilişkili enzimler üzerindeki biyolojik aktivitelerini ve fitokimyasal karakterizasyonunu araştırmaktır. Ayrıca bitkilerin ana metanolik ekstraktından emüljel formülasyonları geliştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Başlangıçta, aktif fraksiyonların tanımlanması için, bitki materyallerinin havayla kurutulmuş toprak üstü kısımları metanol ile ekstre edildi ve sırasıyla n-hekzan, kloroform, n-butanol ve etil asetat ile fraksiyonlara ayrıldı. Her bitkiden metanol ekstresi ve 5 alt fraksiyon elde edilmiş oldu: n-hekzan, kloroform, n-butanol, etil asetat ve kalan su. Ayrıca metanol ekstrelerinden emüljel formülasyonu geliştirildi. Antioksidan aktivite CUPRAC, TOAC, FRAP ve DPPH radikal temizleme analizleri ile değerlendirildi. Daha sonra metanolik ekstraktların, yeni formülasyonun ve tüm fraksiyonların elastaz, kollajenaz, tirozinaz ve hyaluronidaz enzimlerine karşı inhibisyon potansiyeli ölçüldü. Ana metanolik ekstraktlar LC/MS-MS ile analiz ve karakterize edildi. Ana biyoaktif fenolik bileşikler, metanolik ekstraktlar ve fraksiyonlarda yüksek performanslı ince tabaka kromatografisi (HPTLC) analizi yoluyla niteliksel ve niceliksel olarak ölçüldü ve karşılaştırıldı. Bulgular: Sonuçlar O. argyrea subsp. argyrea, Phlomis kurdica ve Equisetum telmateia'nın, ciltle ilgili problemler için potansiyel bir kozmesötik ajan olabileceklerini ortaya koydu. Sonuç: Düşük yan etki profilleri ve uzun kullanım geçmişleri nedeniyle bitkilerden elde edilen farmasötik formülasyonların standardizasyonuna küresel bir ilgi vardır. Bu çalışmada, O. argyrea subsp. argyrea, Phlomis kurdica ve Equisetum telmateia bitkilerinin ciltle ilgili biyolojik aktiviteleri ve fitokimyasal karakterizasyonu araştırılmıştır. Ayrıca bitkilerin ana metanolik ekstraktlarından emüljel formülasyonları geliştirilmiştir. Bulgularımız, bitkilerin ciltle ilgili problemler için potansiyel bir kozmesötik ajan olabileceğini ortaya çıkardı.
Özet (Çeviri)
Aim: The objective of this study was to investigate the biological activities on skin- related enzymes and phytochemical characterization of O. argyrea subsp. argyrea, Phlomis kurdica and Equisetum telmateia. Moreover, an emulgel formulations was developed from the main methanolic extracts of the plants. Materials and Methods: Initially, to identifiy the active fractions, air-dried aerial parts of the plant materials were extracted with methanol and fractionated by n-hexane, chloroform, n-butanol and ethyl acetate, respectively. Methanol extract and 5 sub-fractions were obtained from each plant: n-hexane, chloroform, n-butanol, ethyl acetate and the remaining water. In addition, the formulation of emulgel from methanol extracts was developed. Antioxidant activity was assessed by CUPRAC, TOAC, FRAP and DPPH radical scavenging assays. Thereafter, the inhibition potential of methanolic extracts, novel formulation and all fractions was measured against elastase, collagenase, tyrosinase and hyaluronidase enzymes. Main methanolic extracts was analyzed and characterized by LC/MS-MS. The major bioactive phenolic compounds were measured and compared as qualitative and quantitative via high performance thin layer chromatography (HPTLC) analysis in methanolic extracts and fractions. Results: The results showed that extracts of O. argyrea subsp. argyrea, Phlomis kurdica and Equisetum telmateia can be a potential cosmeceutical agent for skin related problems. Conclusion: There is a growing global interest in the standardization of pharmaceutical formulation from plants due their low side effect profile and long history of use. The present study investigated skin related biological activities and phytochemical characterization of various plants. Furhermore emulgel formulations was developed from main methanolic extracts. Our findings revealed that the plants can be a potential cosmeceutical agent for skin related problems.