Güreş antrenörlerinin algıladıkları liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık, iş tatmini ve yaşam kalite düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi
Examination of the relationship between the leadership styles perceived by wrestling coaches, and levels of organizational commitment, job satisfaction and quality of life
  1. Tez No: 872597
  2. Yazar: HAKAN KIRKBİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT KUL, PROF. DR. SERKAN HACICAFEROĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Coach, wrestling, leadership style, organizational commitment, job satisfaction, quality of life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Araştırma güreş antrenörlerin algıladıkları liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık, iş tatmini, yaşam kalitesi düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaç doğrultusunda İstanbul ilinde güreş antrenörlük görevini aktif olarak sürdüren kişiler çalışmaya dâhil edilmiştir. Araştırmada verilerin toplanması adına 5 ayrı form kullanılmıştır. Bunlar; Kişisel Bilgi Formu, Çok Faktörlü Liderlik Ölçeği, Örgütsel Bağlılık Ölçeği, İş Tatmini Ölçeği ve Yaşam Kalitesi Ölçeği. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen bu çalışmanın analiz sürecinde SPSS (26. Versiyon) kullanılmıştır. Testlerden t-testi, MANOVA, korelasyon ve regresyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ise; cinsiyet, eğitim durumu, milli sporcu olma, spor branşı türü ve görev yapılan bölge değişkenlerinde farklılık bulunmamıştır. Ancak dönüşümcü liderlik alt boyutunda; yaş, medeni hal, antrenörlük kademesi, görev yapılan kurum ve görev süresi değişkenlerine bağlı istatistiki açıdan anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. İşlemci liderlik alt boyutunda; yaş, algılanan gelir durumu, antrenörlük kademesi, görev yapılan kurum ve görev süresi değişkenlerine bağlı istatistiki açıdan anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Örgütsel bağlılık değişkeninde ise; yalnızca algılanan gelir durumu, antrenörlük kademesi ve görev süresi değişkenlerinde istatistiki açıdan anlamlı sonuçlar elde edilmiştir. Korelasyon analizi sonuçlarına göre güreş antrenörlerinin algıladıkları liderlik stilleri ile örgütsel bağlılık, iş tatmini ve yaşam kalitesi düzeyleri arasında ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak dönüşümcü ve işlemci liderlik stillerinin algılanması ile araştırma grubunun örgütsel bağlılık, iş tatmini ve yaşam kalitesi (bedensel alan, sosyal alan ve çevre) alanlarının da etkilendiği sonucuna ulaşılmıştır. Anahtar Kelimeler; Antrenör, güreş, liderlik stili, örgütsel bağlılık, iş tatmini, yaşam kalitesi.
Özet (Çeviri)
The research was carried out to examine the relationship between the leadership styles perceived by wrestling coaches and their levels of organizational commitment, job satisfaction and quality of life. For this purpose, people who actively work as wrestling coaches in Istanbul were included in the study. 5 different forms were used to collect data in the research. These; Personal Information Form, Multi-Factor Leadership Scale, Organizational Commitment Scale, Job Satisfaction Scale and Quality of Life Scale. SPSS (Version 26) was used in the analysis process of this study, which was carried out in the relational screening model. Among the tests, t-test, MANOVA, correlation and regression analyzes were used. According to the research results; There were no differences in the variables of gender, education level, being a national athlete, type of sports branch and region of duty. However, in the transformational leadership sub-dimension; Statistically significant results were obtained depending on the variables of age, marital status, coaching level, institution and tenure. In the transactional leadership sub-dimension; Statistically significant results were obtained depending on the variables of age, perceived income status, coaching level, institution and tenure. In the organizational commitment variable; Statistically significant results were obtained only in the variables of perceived income status, coaching level and tenure. According to the results of the correlation analysis, it was concluded that there was a relationship between the leadership styles perceived by the wrestling coaches and their levels of organizational commitment, job satisfaction and quality of life. Finally, it was concluded that the research group's organizational commitment, job satisfaction and quality of life (physical area, social area and environment) areas were also affected by the perception of transformational and transactional leadership styles.