Trakya Üniversitesi Tıp fakültesi intörn doktorlarının prekonsepsiyonel danışmanlık bilgi ve tutumları
Preconceptional counseling knowledge andattitudes of Trakya University Faculty of medicineintern doctors
- Tez No: 872630
- Danışmanlar: PROF. DR. HAMDİ NEZİH DAĞDEVİREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Döllenme Öncesi Bakım, İntörnlük, Aile Hekimliği, Tutumlar, Preconception Care, Internship, Family Medicine, Attitudes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Prekonsepsiyonel bakım gebelik, anne ve çocuk sağlığı için risk oluşturabilecek faktörlerin gebelik öncesi dönemde tespit edilip en aza indirilmesi için uygun müdahalelerin sağlanmasıdır. Prekonsepsiyonel bakım koruyucu sağlık hizmetlerinin bir parçasıdır. Hekimlere bu bakımın sağlanmasında büyük görev düşmektedir. Bu çalışmada Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencilerinin prekonsepsiyonel danışmanlık bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki bu çalışmanın evrenini 01.05.2023 – 01.08.2023 tarihleri arasındaki intörn doktorlar oluşturmaktadır. Belirtilen sürede dönem 6'da 238 öğrenci mevcuttur. Çalışmaya gönüllü olarak katılmayı kabul eden ve çalışmaya alınma kriterlerini karşılayan 186 öğrenci çalışmaya dahil edildi. Katılımcılara araştırmacılar tarafından literatür taranarak oluşturulan ilk bölümünde katılımcıların sosyodemografik bilgilerini sorgulayan, ikinci bölümünde ise prekonsepsiyonel bakım hakkında soruların olduğu bir anket çözdürüldü. Katılımcıların 85'i (%45,7) erkek, 101'i (%54,3) kadındı. Çalışma popülasyonunun ortalama yaşı 24,4±1,3 olup yaş ortalaması kadınlarda 24,3±1,2 erkeklerde 24,5±1,3 olarak saptanmıştır. Prekonsepsiyonel bakım ve danışmanlık kavramını daha önce duyup duymadıkları sorgulandığında 125 (%67,2) katılımcı evet, 61 (%32,8) katılımcı ise hayır cevabını vermiştir. Prekonsepsiyonel bakım kavramını duyanların %58'i fakülte derslerinde duyduğunu belirtmiştir. Düzenli egzersiz yapan katılımcıların doğru cevap sayısı, düzenli egzersiz yapmayan katılımcılara oranla anlamlı olarak yüksek saptanmıştır. En çok yanlış yapılan sorular beslenmeyle ilgili sorular olmuştur. Çalışmanın sonuçlarına göre intörn hekimlerin prekonsepsiyonel danışmanlık bilgi düzeyleri oldukça düşüktür. İntörn hekimler olumsuz gebelik sonuçlarına neden olabilecek risk faktörlerini genel olarak biliyorlar fakat sadece gebelikte değil, gebelik öncesinde de önlem alınması gerektiği ve nasıl müdahale edilmesi gerektiği konusunda bilgi düzeylerinin arttırılmasına ihtiyaçları vardır.
Özet (Çeviri)
Preconception care is the provision of appropriate interventions to identify and minimize factors that may pose a risk to pregnancy, maternal and child health in the preconception period. Preconception care is a part of preventive health services. Physicians have a great role in providing this care. The purpose of this study is to evaluate the preconception counseling knowledge and attitudes of phase 6 students of Trakya University School of Medicine. The population of this descriptive and cross-sectional study consisted of intern doctors between 01.05.2023 - 01.08.2023. There were 238 students in phase 6 during the specified period. The study included 186 students who voluntarily agreed to participate in the study and met the inclusion criteria. The participants were asked to complete a questionnaire, the first part of which questioned the sociodemographic information of the participants and the second part of which included questions about preconception care. Of the participants, 85 (45.7%) were male and 101 (54.3%) were female. The mean age of the study population was 24.4±1.3 years, 24.3±1.2 in females and 24.5±1.3 in males. When asked whether they had heard of the concept of preconception care and counseling before, 125 (67.2%) participants reported yes and 61 (32.8%) participants reported no. Of those who had heard the concept of preconception care, 58% stated that they had heard it in faculty courses. The number of correct answers of the participants who exercised regularly was significantly higher than the participants who did not exercise regularly. The most frequently incorrect questions were questions related to nutrition. According to the results of the study, the level of preconception counseling knowledge of intern doctors is quite low. Intern doctors are generally aware of the risk factors that may cause adverse pregnancy outcomes. However, it was observed that their level of knowledge on how to take precautions and intervene not only during pregnancy but also before pregnancy should be increased.