Cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin hasta bakım rollerinin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of the patient care roles of nurses working in surgical clinics
  1. Tez No: 872629
  2. Yazar: EMRE İVGEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZÜLEYHA SEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hasta Bakım Rolü, Cerrahi Hemşireliği, Nursing, Patient Care Role, Surgical Nursing
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bakım rolü hemşireliğin en temel rolüdür. Cerrahi kiniklerde kompleks işlerin yapılması, son derece kritik tedavi ve bakım uygulamalarının olması hemşirelerin bakım rolünü etkin kullanmasını zorlaştırmaktadır. Bu çalışma cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin hasta bakım rollerinin etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla kesitsel-tanımlayıcı tipte, 15.01.2022-15.01.2023 tarihleri arasında, İç Anadolu bölgesinde bir il merkezinde bulunan bir hastanenin, cerrahi kliniklerinde çalışan hemşireler ile yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemi, evreni bilinen örneklem hesaplama formülüne göre 306 hemşire olarak belirlenmiştir. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu ve Hemşirelik Bakım Rolü Oryantasyon Ölçeği (HBROÖ) ile toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde; Ki-kare testi, Independet t-testi ve One Way Anova testleri kullanılmıştır. Bu çalışmada kullanılan ölçeğin chronbach alfa değeri 0.749 belirlenmiştir. HBRO ölçeğinin toplam puan ortalamasının 77.36±8.03 olduğu saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre cerrahi kliniklerde çalışan hemşirelerin hasta bakım rollerini yerine getirdikleri; bakım rolünü yerine getirme durumu ile cinsiyet, çalışılan klinik ve sertifikaya sahip olma durumu ile ölçek puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, hemşirelerin bakım rolünü değerlendiren araştırmaların yapılması, hizmet içi eğitim, kurs gibi bilimsel programlara katılımlarının desteklenmesi ve benzer çalışmaların daha büyük örneklem sayıları ile çok merkezli olarak yapılması önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The care role is the most fundamental role of nursing. The performance of complex tasks, the implementation of highly critical treatments and care procedures in surgical clinics make it challenging for nurses to effectively utilize their care role. This study was conducted cross-sectional-descriptively between 15.01.2022-15.01.2023 in a provincial center in the Central Anatolia region with nurses working in surgical services to evaluate the effectiveness of their patient care roles. The sample of the study has been determined as 306 nurses according to the known population sample calculation formula. The data Personal Information Form and the Nursing Care Role Orientation Scale (NCROS). In the statistical analysis of the data, Chi-square test, Independent t-test, and One Way Anova tests were used. In this study, the Cronbach's alpha value of the scale was determined as 0.749. It has been determined that the total score average of the HBRO scale is 77.36±8.03. According to the results of the study, it was determined that nurses working in surgical clinics fulfilled their patient care roles; statistically significant relationship between gender, the service worked in and the status of having a certificate and the mean scale score. As a result of the study, it was recommended to conduct studies evaluating the care role of nurses, to support their participation in scientific programs such as in-service training and courses, and to conduct similar studies with larger sample sizes and multicenter studies