الوكالة اليهودية وأنشطتها في فلسطين بين عامي 1922-1948 م
1922-1948 yılları arasında Yahudi Ajansının Filistin'deki faaliyetleri
  1. Tez No: 872634
  2. Yazar: SHIREEN JAHA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL CEYLAN YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Yahudi Ajansı, Britanya Mandası, Kudüs, Göç, Beytülmakdis, Jewish Agency, British Mandate, Jerusalem, Immigration, Settleme
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Mardin Artuklu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kudüs ve Filistin Çalışmaları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tezde,“Siyonist Filistin'in Yahudileştirme Projesi”nin yürütme organının faaliyetleri ele alınmaktadır. Bu Yahudileştirme projesi, Filistin üzerindeki Britanya mandası döneminde başladığı söylense de once Herzl tarafından bir Yahudi şirketi olarak tasarlandı. Birinci Dünya Savaşı sarında Britanya-Zionist görüşmeleri sırasında Balfour Deklarasyonu'na dönüştü. 1918'de Chaim Weizmann başkanlığında Siyonist Komisyon şeklinde ortaya çıktı ve ardından Yahudi Ajansı olarak adlandırılan bu organizasyon kuruldu. Mandayı belirleyen belge, görevlerini ve verilebilecek yetkileri belirterek Yahudi Ajansı'nın faaliyetlerini tanımladı. Yahudi Ajansı, 1929'da Siyonist ve Siyonist olmayan Yahudileri bir araya getirmek üzere genişletildi. Yahudi Ajansı, 1922'deki kuruluşundan itibaren faaliyetlerini sürdürdü ve çoğu yetkiyi devralan ve daha sonra işgal altındaki Filistin topraklarında siyonist İsrail'in kurulmasına kadar devam etti. Yahudi Ajansı, İsrail'in kurulmasına öncülük ederek politik, ekonomik ve sosyal alanlarda İngiliz Mandası yetkililerine yardımcı oldu. Yahui Ajamsı'nın çabaları büyük ölçüde Yahudi göçüne ve özellikle Kudüs'teki yerleşime odaklandı. Filistin topraklarını satın alarak ve onları Yahudilere devrederek Filistin'de Yahudilerin yerleşmesine imkan sağladı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, I dealt with the activity of the executive apparatus of the Zionist project to Judaize Palestine, which began during the British mandate over Palestine and was envisioned by Herzl in the form of a Jewish company at the beginning, then the idea was transformed during the British-Zionist negotiations during World War I and became the Balfour Declaration, after which it took the form of a Zionist committee headed by Chaim Weizmann in 1918 AD, and then let that body be called the Jewish Agency, which was stipulated in the Mandate Deed defining its tasks and the powers that could be delegated to it. Then the Zionist Committee continued until the agency was expanded in August 1929 AD to include Zionist Jews along with non-Zionist Jews. Then the Jewish Agency began practicing their own work since its inception in 1922 AD, until the establishment of the State of Israel, which took over most of the agency's powers, which after that hid in the shadows to carry out a secondary activity outside occupied Palestine. However, the Agency played the main role in preparing for the establishment of that state, so it exercised its activities in the political, economic and social fields with the help of the Mandate authorities. Arab lands and the transfer of their ownership to the Jews.