Sıçanlarda ozon terapi sırasında deneysel olarak oluşturulan intravenöz ozon gazı embolisi klinik tablosu, oksijen ve kuru hava embolisi tablolarından farklı mıdır?
Clinical presentation of intravenous ozone gas embolism during experimental ozone therapy in rats: Is it distinct from oxygen and medical dry air embolism?
  1. Tez No: 872642
  2. Yazar: SELCEN UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU İRBAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İntravenöz hava, İntravenöz oksijen, İntravenöz ozon, Ozon terapisi, Pulmoner emboli, Intravenous air, Intravenous oxygen, Intravenous ozone, Ozone therapy, Pulmonary embolism
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Ozon terapisi, oldukça reaktif bir gaz olan ozon kullanılarak yapılan bir Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) yöntemidir. Tüm dünyada ve ülkemizde kullanımı gittikçe artmaktadır. Direkt intravenöz (İV) ozon uygulaması kontrendike uygulamalar arasında kabul edilmekle beraber, Amerika'da yaygın uygulamalardandır. Direkt İV uygulamalar, pulmoner hava embolisine (PHE) neden olabilir ki bu bilgiler de vaka sunumlarına dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı; ozon-oksijen karışımı, oksijen ve medikal kuru havanın İV enjeksiyonu ile oluşturulan fatal PHE'nde, uygulanan gazın türü-uygulanma hızı-uygulanan hacmin mi etkili olduğunu araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: 21 Spraque Dawley erkek sıçan kapalı zarf usulü 3 gruba ayrıldı. İntraperitoneal (İP) ketamin–xylazin sedoanaljezisini takiben kuyruk venlerinden 24 G katater takılarak tespit edildi ve İV olarak %15 ozon-%85 oksijen gaz karışımı (Grup1), %100 oksijen (Grup2) ve medikal kuru hava (Grup3) 4 mL/dk'dan infüzyona başlandı ve kalp tepe atımı (KTA) durana kadar devam edildi. KTA durduğu anda geçen sure ve verilen toplam gaz hacmi kaydedildi. Bulgular: Ölüme sebebiyet veren toplam gaz hacmi Grup1'de Grup3'e göre anlamlı olarak yüksekti (p=0,042). PHE'ne bağlı ölüm süreleri de Grup1'de Grup 3'e göre belirgin şekilde uzun bulundu (p=0,025). Ancak, her iki parameter açısından da Grup 1-2 ve Grup 2-3 arasında farklılık saptanmadı. Sonuç: Ozon gazının kan/gaz erime kat sayısı oksijenden 10 kat daha fazladır. %15ozon-%85oksijen gaz karışımı İV uygulandığında; kanda daha az gaz baloncuğu oluşumuna dolayısıyla PHE'ne neden olan gaz hacminin de daha az olmasına neden olmaktadır. PHE komplikasyonu açısından ozon-oksijen karışımının, oksijen ve medikal kuru havaya göre daha yüksek hacimde ölüme sebebiyet vermesi sebebiyle, daha güvenli olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: Ozone therapy is a Traditional and Complementary Medicine (TCM) method using ozone, a highly reactive gas. Its use is increasing all over the world and in our country. Although direct intravenous (IV) ozone application is considered among the contraindicated applications, it is a common practice in the United States. Direct IV administration can cause pulmonary air embolism (PHE), which is based on case reports. The aim of this studyis to investigate whether the type of gas applied, the rate of application, and the volume applied are effective in fatal PHE created by IV injection of ozone-oxygen mixture, oxygen and medical dry air. Materials and Methods: 21 Spraque Dawley male rats were divided into 3 groups by closed envelope method. After intraperitoneal (IP) ketamine–xylazine sedoanalgesia, it was fixed by inserting a 24 G catheter in the tail veins and intravenously 15% ozone-85% oxygen gas mixture (Group1), 100% oxygen (Group2) and medical dry air (Group3) 4 mL/min. The infusion was started from and continued until the heartbeat stopped. The time elapsed and the total gas volume delivered were recorded when the heartbeat stopped. Results: Total gas volume causing death was significantly higher in Group1 than Group3 (p=0.042). Duration of death due to PHE was also found to be significantly longer in Group1 compared to Group 3 (p=0.025). However, no difference was found between Group 1-2 and Group 2-3 in terms of both parameters. Conclusion: The blood/gas melting coefficient of ozone gas is 10 times higher than that of oxygen. When 15% ozone-85% oxygen gas mixture is administered IV; It causes less gas bubble formation in the blood and therefore less gas volume that causes PHE. In terms of PHE complication, it was concluded that ozone-oxygen mixture is safer because it causes death in higher volumes than oxygen and medical dry air.