Yaşa ve cinsiyete göre Coccyx'in morfolojik ve morfometrik olarak değerlendirilmesi
Morphological and morphometric evaluation of Coccyx according to age and gender
  1. Tez No: 872645
  2. Yazar: DİLARA İLYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER METİN TELLİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Anatomi, Koksiks, Morfoloji, Radyoloji, Anatomy, Coccyx, Morphology, Radiology
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Bu çalışma coccyx morfolojisi ve morfometrisini ayrıntılı olarak değerlendirip bunları yaşa ve cinsiyete göre inceleyerek literatüre katkı sağlamak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmada 18-64 yaş aralığındaki sağlıklı 282 bireyin (141 erkek, 141 kadın) coccyx'i bilgisayarlı tomografi görüntüleri üzerinden retrospektif olarak incelendi. Coccyx morfolojisinin değerlendirilmesinde coccyx tipine, koksigeal spikül varlığına, koksigeal vertebra sayısına, sakrokoksigeal eklem füzyonuna ve interkoksigeal eklem füzyonuna bakıldı. Coccyx morfometrisinin değerlendirilmesinde ise koksigeal düz uzunluğa, sakrokoksigeal açıya, interkoksigeal açıya, anterior sakrokoksigeal uzunluğa, posterior sakrokoksigeal uzunluğa ve coccyx ön-arka çap kalınlığına bakıldı. Veriler cinsiyetlere ve yaş gruplarına göre istatistiksel olarak incelendi. P0,05). Sonuç: Bu çalışmanın coccyx patolojilerinin değerlendirilmesinde ve tedavisinde klinisyenlere coccyx'in normal anatomisini sunarak fayda sağlayacağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to contribute to the literature by evaluating coccyx morphology and morphometry in detail and examining them according to age and gender. Material and Methods: In the study, the coccyx of 282 healthy individuals (141 males, 141 females) between the ages of 18-64 were retrospectively examined using computerized tomography images. In the evaluation of coccyx morphology, coccyx type, presence of coccygeal spicule, number of coccygeal vertebrae, sacrococcygeal joint fusion and intercoccygeal joint fusion were examined. In the evaluation of coccyx morphometry, coccygeal straight length, sacrococcygeal angle, intercoccygeal angle, anterior sacrococcygeal length, posterior sacrococcygeal length and coccyx anterior-posterior diameter thickness were examined. The data were analyzed statistically according to gender and age groups. P0.05). Conclusion: We think that this study will benefit clinicians in the evaluation and treatment of coccyx pathologies by presenting the normal anatomy of the coccyx.