Türk toplumunda yaşa ve cinsiyete göre otur kalk testinin referans değerlerinin belirlenmesi
Determination of reference values sit-to stand test BY AGE and gender in Turkish society
- Tez No: 440181
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Otur kalk testi, referans değer, Türk toplumu
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Türk toplumunda yaşa ve cinsiyete göre otur kalk testinin referans değerlerini belirlemektir. Yöntem: Çalışmaya, Türkiye'de Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, İstanbul ve İzmir illerinde yaşayan 20-89 yaşlarında yaş ortalaması 50,41±20,67yıl olan269 kadın ve 258 erkek, toplam 527 gönüllü birey katıldı. Çalışmaya katılan kişilerin sosyo-demografik özellikleri kaydedildi. Kişilerin 3dk dinlenme aralıkları ile 2 defa yaptıkları 5 tekrarlı otur kalk testi sürelerinin kronometre ile ölçülen değerlerinin ortalamaları kaydedildi. Bulgular:Çalışmaya katılan 20-29, 40-49 yaş grubundaki kişilerde erkekler ve kadınlar arasında otur kalk testi değerleri ortalamaları arasında anlamlı bir fark olduğu belirlendi, kadınların otur kalk testi süresi ortalama değerlerinin erkeklerden daha yüksek olduğu saptandı. Diğer yaş gruplarında erkekler ve kadınlar arasında anlamlı fark bulunmadı. Çalışmaya katılan kadınlar ve erkeklerin otur kalk testi süresi ortalamalarının yaş ilerledikçe sayısal olarak arttığı gözlendi. Kadınlarda ve erkeklerde yaş ile otur kalk testi süresi arasında pozitif yönde, güçlü, anlamlı bir ilişki olduğu belirlendi. Sonuç: Erkeklerde ve kadınlarda yaşın artmasıyla birlikte otur kalk testinin süresinin de arttığı bulundu. Çalışmamızda kişilere özel rehabilitasyon programı çizebilmek ve tedavi sonuçlarını daha objektif değerlendirmek için otur kalk testinin Türk toplumuna özgü referans değerleri belirlendi.
Özet (Çeviri)
Method:To this study, 269 women and 258 men in a total of 527 volunteers,at the age of 20-89 years old averaged age 50.41 ± 20.67 years, participated in the cities Turkey; Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, İstanbul and İzmir. Socio-demographic characteristics of the participants were recorded. Theaverage of the values measured by stopwatch for 5 times repetitive sit-to-stand test periods which is made 2 times with 3 minutes breaks were recorded. Results:In the study,it was determined a significant difference test values for sit to stand tests between men and women at the age groups of 20-29 and 40-49,it revealed that he average value for women's sit-to-stand test period is higher than men. There was no significant difference between men and women at other age groups. Sit-to stand average test period of women and men who participated in the study showed an increase in numerical progression with age. It was determined a significant, strong relationship in the positive direction between test period and age in both men and women. Conclusion: It was found that while the age of women and men in the study increases, the time of the test increases as well. In the study, Turkish society related referance values for sit to stand test are determined in order to draw personal rehabilitation program and to determine the results of the treatment more objectively. KeyWords: Sit-to stand test, referance value, Turkish society