Kocaeli Üniversitesi Medikososyal Birimi Aile Hekimliği Polikliniğine başvuran öğrencilerde dijital bağımlılık düzeyi ve boyun ağrısına etkisi
- Tez No: 872773
- Danışmanlar: PROF. TUNCAY MÜGE ALVUR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dijital bağımlılık, teknoloji bağımlılığı, bournemouth boyun ağrısı ölçeği, Kocaeli Üniversitesi Medikososyal birimi aile hekimliğine başvuran hastalar, Digital addiction, technology addiction, Bournemouth neck pain scale, patients applying to Kocaeli University Medicosocial unit family medicine
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Amaç: Günümüz modern dünyasındaki teknolojik gelişmeler sosyal, fiziksel, psikolojik vb. problemleri beraberinde getirmiştir. Bağımlılıkların özellikle gençlerde yaygın bir sorun haline gelmesiyle beraber mücadele eylem planları hazırlanmaktadır. Ülkemizde de bağımlılıkla mücadele eylem planı geliştirilmiş ve uygulanmaktadır. Bağımlılıklar birbirini etkilemekte ve bu nedenle de bir halk sağlığı sorunu haline gelmektedir. Giderek artan sıklıkla gündeme gelen dijital bağımlılık(teknoloji bağımlılığı) madde bağımlılıklarından ziyade davranış bağımlılıklarının da gündemimize girmesine neden olmuştur. Kas iskelet sitemi ağrılarından gençlerin etkilenme yaşının da giderek düşmesi ile teknoloji bağımlılığının ilişkisinin incelenmesi planlanmıştır. Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin dijital bağımlılık hakkında düşünmeleri sağlanmak istenmiştir. Dijital bağımlılık ve boyun ağrısı arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmaktadır. Yöntem: Araştırmamız kesitsel-tanımlayıcı türde bir anket çalışmasıdır. 01.03.2024-01.05.2024 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Mediko sosyal birimi aile hekimliği polikliniğine başvuran öğrencilere Google formlar üzerinden yaptığımız anketi e-posta veya telefon ile ulaştırarak doldurulması yöntemiyle yapılmıştır. 310 öğrencinin katıldığı çalışmamızda ilk bölümü demografik özellikler ve dijital tercihler, ikinci bölümü bournemouth boyun ağrısı ölçeği, üçüncü bölümü ise beş alt ölçekten oluşan dijital bağımlılık ölçeği oluşturmaktadır. İstatistiksel değerlendirmede istatistik paket programları kullanılmıştır. Bulgular: Çalışmamızda yaşı 18 ile 38 arasında değişen, 188'i kadın(%60,5), 122'si erkek(%39,5) olmak üzere 310 katılımcı bulunmaktadır. Araştırmaya katılan öğrencilerden %24,2'si birinci sınıf, %25,2'si ikinci sınıf, %21,9'u üçüncü sınıf, %20'si dördüncü sınıf, %5,2'si beşinci sınıf, %3,2'si altıncı sınıftadır. Katılımcıların %69,9'u sigara kullanmazken, %30,1'i kullandığını belirtmiştir Kız öğrencilerin dijital tercihlerinin erkek öğrencilerden farklı olduğu bulunmuştur. İki cinsiyette de en çok kullanılan dijital araç telefon olurken erkeklerin bilgisayar kullanımı çok daha fazla olarak bulunmuştur. Öğrencilerin %53,2'si günlük ortalama 3-5 saat internet kullanırken, %24,2'si 1-3 saat, %21,6'sı 5 saatten fazla, %1'i ise 1 saatten az internet kullanmaktadır. Katılımcıların %48,06'sında(bournemouth boyun ağrısı ölçeği median değer üzerindekiler pozitif kabul edilmiştir) boyun ağrısı olduğu bulunmuştur. Sonuç: Katılımcıların %48,06'sında(bournemouth boyun ağrısı ölçeği median değer üzerindekiler pozitif kabul edilmiştir) boyun ağrısı olduğu bulunmuştur. Ağrısı olanların depresif ve endişeli hissetmeleri de anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Sosyoekonomik düzey düştükçe boyun ağrısının arttığı bulunmuştur. Bornemouth boyun ağrısı ölçeği toplam puanı ile dijital bağımlılık alt ölçekleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Günlük internet kullanım süreleri ile boyun ağrısı arasında da anlamlı ilişki bulunmuştur. Dijital bağımlılıkla ilgili multidisipliner çalışmalar yapılmalı ve çözümler üretilmelidir.
Özet (Çeviri)
Objective: Technological developments in today's modern world have social, physical, psychological, etc. brought along problems. As addictions become a common problem, especially among young people, action plans are being prepared to combat it. An action plan to combat addiction has been developed and implemented in our country. Addictions affect each other and therefore become a public health problem. Digital addiction (technology addiction), which is increasingly on the agenda, has caused behavioral addictions to come into our agenda rather than substance addictions. It was planned to examine the relationship between technology addiction and the decreasing age at which young people are affected by musculoskeletal pain. This study aimed to make university students think about digital addiction. It is aimed to examine the relationship between digital addiction and neck pain. Method: Our research is a cross-sectional-descriptive survey study. Between 01.03.2024 and 01.05.2024, students who applied to the family medicine polyclinic of Kocaeli University Medico social unit were asked to fill out the survey we conducted via Google forms by sending it via e-mail or phone. In our study, in which 310 students participated, the first part consists of demographic characteristics and digital preferences, the second part consists of the Bournemouth neck pain scale, and the third part consists of the digital addiction scale consisting of five subscales. Statistical package programs were used in statistical evaluation. Results: In our study, there were 310 participants, 188 women (60.5%) and 122 men (39.5%), aged between 18 and 38. Of the students participating in the research, 24.2% were first grade, 25.2% were second grade, 21.9% were third grade, 20% were fourth grade, 5.2% were fifth grade, 3.2% were fifth grade. is in the sixth grade. While 69.9% of the participants did not smoke, 30.1% stated that they did. It was found that the digital preferences of female students were different from male students. While the most used digital tool in both genders was the phone, men were found to use computers much more. While 53.2% of the students use the internet for an average of 3-5 hours a day, 24.2% use the internet for 1-3 hours, 21.6% for more than 5 hours, and 1% for less than 1 hour. It was found that 48.06% of the participants (those above the median value of the Bournemouth neck pain scale were considered positive) had neck pain. Result: It was found that 48.06% of the participants (those above the median value of the Bournemouth neck pain scale were considered positive) had neck pain. It was also found that those with pain felt significantly more depressed and anxious. It has been found that neck pain increases as socioeconomic level decreases. A significant relationship was found between the Bornemouth neck pain scale total score and digital addiction subscales. A significant relationship was also found between daily internet usage time and neck pain. Multidisciplinary studies on digital addiction should be conducted and solutions should be produced.