Multipl skleroz tanılı hastalarda ağrının ve ağrı felaketleştirmesinin depresyon, anksiyete ve intihar davranışı ile ilişkisinin incelenmesi
Relationship of pain and pain catastrophizing with depression, anxiety and suicidal behaviour in patients diagnosed with multiple sclerosis
- Tez No: 872864
- Danışmanlar: PROF. DR. KAYIHAN OĞUZ KARAMUSTAFALIOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Psikiyatri, Neurology, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Multipl skleroz, ağrı, ağrı felaketleştirmesi, depresyon, anksiyete, intihar davranışı, Multiple sclerosis, pain, pain catastrophizing, depression, anxiety, suicidal behaviour
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı, multipl skleroz (MS) hastalarında ağrının, depresyon, anksiyete ve intihar davranışının ne sıklıkta görüldüğünü araştırmak, ağrının ve ağrı felaketleştirmesinin depresyon, anksiyete ve intihar davranışı ile ilişkisini araştırmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza Mart 2024- Mayıs 2024 tarihleri arasında Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Kliniği Demiyelinizan Hastalıklar polikliniğince takip edilen MS tanısı almış hastalardan dahil edilme ve dışlanma ölçütlerine göre uygun olan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan 102 hasta dahil edilmiştir. Katılımcılara öz bildirim ölçekleri olan Kısa Ağrı Envanteri, Ağrı Felaketleştirme Ölçeği, Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği ve İntihar Davranış Ölçeği uygulanmıştır. Hastalar ağrısı olan ve olmayan olarak, ayrıca ağrı şiddetine göre sınıflandırılarak anksiyete, depresyon, intihar davranış ölçek puanları karşılaştırılmıştır. Ağrı şiddeti ile ölçek puanları arasındaki korelasyon incelenmiştir. Ağrı felaketleştirmesi ölçeği toplam puanı ve alt ölçekleri ile anksiyete, depresyon ve intihar davranış ölçek puanları arasındaki korelasyon incelenmiştir. Bulgular: Hastaların %84,3'ünde ağrı, %37,25'inde depresyon, %51,96'sında anksiyete, %47,1'inde intihar davranışı saptanmıştır. Depresyonu olan hastaların tamamında anksiyete eşlik etmektedir. Ağrı şiddeti ile depresyon ve anksiyete arasında pozitif yönde orta kuvvetli, ağrı şiddeti ile intihar davranışı arasında düşük kuvvetli bir ilişki izlenmiştir. Ağrı felaketleştirmesi ile depresyon ve intihar davranışı arasında pozitif yönde kuvvetli ilişki saptanırken ağrı felaketleştirmesi ile anksiyete arasında çok kuvvetli bir ilişki tespit edilmiştir. Ağrı felaketleştirmesi depresyon, anksiyete ve intihar davranışının her biri ile ağrıdan daha yüksek ilişkide bulunmuştur. Sonuç: Anksiyetenin MS hastalarının yaklaşık yarısında görülmesi ve anksiyetenin ağrı felaketleştirmesi ile kuvvetli ilişkisi çalışmamızın en çarpıcı bulgularındandır. Ağrı felaketleştirmesi ile anksiyete arasında yakın ilişki saptanmıştır, anksiyetesi olan hastalar felaketleştirmeye yönelik bilişsel müdahalaler için değerlendirilmelidir. Depresyonu olan MS hastaları eşlik eden anksiyete yönünden sorgulanmalıdır. Ağrının depresyon, anksiyete ve intihar davranışı ile saptanan ilişkisi ağrının etkin ve multidisipliner yönetiminin önemine dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of our study is to investigate how frequently pain, depression, anxiety and suicidal behaviour occur in Multiple Sclerosis (MS) patients, and to investigate the relationship between pain and pain catastrophizing and depression, anxiety and suicidal behaviour. Method: Our study included 102 patients diagnosed with MS who were followed up by Hamidiye Etfal Training and Research Hospital Neurology Clinic Demyelinating Diseases outpatient clinic between March 2024 and May 2024, and who were eligible according to the inclusion and exclusion criteria and volunteered to participate in the study. The self-report scales Brief Pain Inventory, Pain Catastrophizing Scale, Hospital Anxiety and Depression Scale, and Suicide Behaviour Scale were administered to the participants. Results: Pain was detected in 84.3%, depression in 37.25% , anxiety in 51.96% and suicidal behaviour in 47.1% of the patients. All patients with depression are accompanied by anxiety. A positive, medium-strong relationship was observed between pain intensity among depression and anxiety patients, and a low-strong relationship was observed between pain intensity and suicidal behaviour. While a strong positive relationship was found between pain catastrophizing and depression and suicidal behaviour, a very strong relationship was found between pain catastrophizing and anxiety. Pain catastrophizing was associated with depression, anxiety and suicidal behaviour at a higher rate than pain. Conclusion: The most striking findings of our study are that anxiety is seen in approximately half of MS patients and has strong relationship with pain catastrophizing. A strong relationship has been found between pain catastrophizing and anxiety; hence patients with anxiety should be evaluated for cognitive interventions aimed at catastrophizing. MS patients with depression should be questioned about comorbid anxiety. The determined relationship between pain and depression, anxiety and suicidal behaviour draws attention to the importance of effective and multidisciplinary management of pain.