Güreşçilerde sodyum bikarbonat yüklemesinin performans ve yorgunluk üzerine etkileri
Effects of sodium bicarbonate loading on performance and fatigue in wrestlers
- Tez No: 872929
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ BANU AYÇA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Güreş, Sodyum Bikarbonat, Yorgunluk, Performans, Asidoz, Wrestling, Sodium Bicarbonate, Fatigue, Performance, Acidosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Sağlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Tezin Başlığı: Güreşçilerde Sodyum Bikarbonat Yüklemesinin Performans ve Yorgunluk Üzerine Etkileri Öğrencinin Adı Soyadı : Rümeysa KİŞİF ÇALIŞKAN Danışmanın Adı Soyadı : Doç. Dr. İnci Banu AYÇA Programın Adı : Spor Sağlık Bilimleri Yüksek Lisans Programı Amaç: Bu çalışmanın amacı, güreş sporcularının vücut ağırlıklarıyla uyumlu sodyum bikarbonat takviyesi kullanımına bağlı performans testleri ve kan değerlerindeki değişimi tespit etmektir. Yöntem: Çalışma, Aralık 2023- Ocak 2024 tarihleri arasında güreş hazırlık kamplarında bulunan 15 gönüllü erkek güreşçi ile yürütülmüştür. Çalışma öncesinde sporcuların boy uzunlukları (DESIS), vücut ağırlıkları ve kompozisyonları (Tanita BC 601) belirlenmiş, sporcuların genel bilgilerini içeren Türkiye Güreş Federasyonu Beslenme ve Sağlık Değerlendirme Formu anketi uygulanmıştır. Çalışmada takviye öncesi dinlenim ve son kan alımları ve laktat ölçümleri yapılmış, performans testleri uygulanmıştır. Güreşçiler tarafından 5 gün boyunca vücut ağırlıkları başına 0,3 g olarak hesaplanan sodyum bikarbonat takviyesi kullanıldı. Çalışma sonrası kan alımı ve laktat ölçümleri, performans testleri tekrarlandı. Bulgular: Sporcuların yaş ortalaması 18,56±0,7 yıl olarak belirlenmiştir. Sporcuların vücut kas kütleleri ortalaması 67,98 ± 7,74 kg, vücut yağ oranları ortalama %10,5± 0,3 olarak saptanmıştır. Sporcuların güreşe özgü performans testi 24,46±3,04 olan ilk test ortalamaları son test ortalaması 27,00±2,85 olarak anlamlı derecede artmıştır (p0,05). LDH ve parmak ucu laktat değerlerinde ilk ve son ölçümleri arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır (p>0,05). Sonuç: Güreşçilerde kg başına 0,3 g sodyum bikarbonatın 5 günlük takviyesinin yorgunluk üzerine etkileri çelişkilidir. Performans üzerinde pozitif etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Title of the Thesis: Effects of Sodium Bicarbonate Loading on Performance and Fatigue in Wrestlers Student's Name and Surname: Rümeysa KİŞİF ÇALIŞKAN Name and Surname of Advisor: Assoc. Prof. Dr. İnci Banu AYÇA Name of the Program: Sports Health Sciences Master's Program Purpose: The aim of this study is to determine the changes in performance tests and blood values of wrestling athletes due to the use of sodium bicarbonate supplements compatible with their body weights. Method: The study was conducted with 15 volunteer male wrestlers in wrestling preparation camps between December 2023 and January 2024. Before the study, the height (DESIS), body weight and composition (Tanita BC 601) of the athletes were determined, and the Turkish Wrestling Federation Nutrition and Health Evaluation Form survey, which includes general information of the athletes, was applied. In the study, resting and final blood draws and lactate measurements were taken before supplementation, and performance tests were applied. Sodium bicarbonate supplement calculated as 0.3 g per body weight was used by the wrestlers for 5 days. After the study, blood draws, lactate measurements and performance tests were repeated. Results: The average age of the athletes was determined as 18.56±0.7 years. The average body muscle mass of the athletes was 67.98 ± 7.74 kg, and the average body fat ratio was 10.5 ± 0.3%. The wrestling-specific performance test of the athletes increased significantly from the first test average of 24.46±3.04 to the final test average of 27.00±2.85 (p0.05). No significant difference was found in LDH and fingertip lactate values between the first and last measurements (p>0.05). Conclusion: The effects of 5-day supplementation of 0.3 g sodium bicarbonate per kg on fatigue in wrestlers are contradictory. It has been shown to have a positive effect on performance.